Hlavní obsah
Zdraví

Vzácný Rapunzel syndrom. Příběh dívenky z Opavy děsí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/Chloe Amaya

Vzácná porucha, které je na světě jen několik případů, se objevila u dívky z Opavy. Vzácná diagnóza Rapunzel syndromu je nebezpečná a děje se výhradně u žen a dívek.

Článek

Tato porucha spadá mezi psychické a je prokázáno několik desítek případů na světě. Věkovou hranici tato diagnóza nemá, děje se jak od útlého dětství tak i v dospělosti.

Bohužel jsou i případy, kdy na tento syndrom dívky zemřely.

Co je to za poruchu a jak se projevuje?

Rapunzel syndrom se projevuje vždy tak, že si dívky trhají vlasy a následně je pojídají. Tento čin se dá rodiči jen těžko uhlídat, a bohužel se na to přijde velmi pozdě, kdy holčičky umírají na vzniklý prasklý vřed.

Vlasy člověka jsou nestravitelné, a ve spojení s hlenem a dalšími zbytky potravy vytvoří vřed, který je často smrtelný. Má konzistenci tvrdou jako kámen, byť se jedná o vlasy.

V České republice jsou známy již dva případy této poruchy. Postižené osoby trpí bolestmi břicha, zvracením a nechutí k jídlu. Tuto obsesivně-kompulzivní poruchu způsobují opakované rušivé myšlenky. Postižené osoby si nedokáží pomoci a trhají si často i ochlupení na těle, které požívají.

Podle lékaře je velmi důležité, aby si pacientka všímala, co u ní je spouštěčem. U malých holčiček to zjistíme jen velmi těžko, poněvadž často ani nevíme kdy to dítko dělá a zjišťujeme to až na operačním sále, kdy už může být pozdě.

Případ z Opavy naštěstí dopadl dobře. Lékaři při CT vyšetření zjistili, že má holčička v žaludku obří hmotu o velikosti 20×8 cm. Celý zákrok byl pro nemocnici naprosto ojedinělý, na celém světě byla tato operace provedena jen párkrát, ale vše se nakonec povedlo. Holčička prošla rekonvalescencí a již je v pořádku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz