Hlavní obsah
Lidé a společnost

Z otrokyně Osmanskou legendou. Sultánka Roxelana

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Anonym/Wikimedia Commons/Volné dílo

Okouzlila sultána Sulejmana natolik, že se z ní stala nejmocnější žena Osmanské říše.

Článek

Haseki Hürrem Sultan, byla manželkou tureckého sultána Sulejmana Nádherného a matkou jeho následníka Selima.

Když byla zajata jako otrokyně Tatary a po té odvezena do paláce sultána Sulejmana, byla jednou ze stovek žen jeho harému. Všechny tyto ženy měly vysoké vzdělání a v paláci měly svůj klid a značný přepych. Nic jim nechybělo. Ač to bylo vězení sloužící pro rozkoš, nijak nestrádaly. Měly postaráno také o zábavu, která se konala čistě pro ně. Tančily, zpívaly, vzdělávaly se. Měly luxusní nábytek a také nejlepší jídlo. O svých emocích mezi sebou nesměly hovořit.

O tom, jaká chudoba vládne venku, neměly ani ponětí. Z komplexu paláce se nedostaly, jen občas zahlédly z oken moře. Byly zde hlavně pro budoucí produkci dalších sultánů. Na tyto děti ale neměly ženy z harému téměř žádná práva.

V paláci žila se sultánem Sulejmanem také jeho matka a jeho sestry. Byla to právě jeho matka, která mu vybírala konkubíny. Volba padala na ty nejkrásnější a nejinteligentnější ženy z harému. Ty také měly další výhodu, a to koupat se v bazénu přímo pod sultánovým bytem.

Když byla matkou sultána vybrána právě Roxelana, ostatní konkubíny jí gratulovaly. Sulejman si vždy s vybranou konkubínou užíval několik dnů, pokud ho přestala bavit nebo otěhotněla, už ho dále nezajímala. V případě této ženy ale bylo všechno jinak.

Roxelana mu naprosto učarovala. Nedokázal si už představit vedle sebe jinou ženu z harému a stále vyžadoval přítomnost Roxelany. Rozuměli si spolu v oblasti poezie. Její inteligence a otevřenost mu imponovala. Její krása byla nevšední. Sulejman se do Hürrem upřímně zamiloval.

Jeho předchozí konkubína Mahidevran, matka sultánova syna Mustafa, to neunesla a Roxelanu ponižovala. Nazvala ji špinavým psem. Roxelana byla touto ženou udeřena a také poškrábána v obličeji.

Sultána si získala ještě více, když odmítala setkání s ním, protože se cítila špinavá. Sulejman ji ale začal chránit a když s ním otěhotněla, neopustil ji jako ostatní ženy z harému. Roxelana mu porodila celkem 6 dětí. Jedno z dětí se narodilo postižené.

Tímto si zajistila pevnou pozici vedle sultána a zachování celé dynastie. Osmanské říši se to nelíbilo. Nebylo zvykem, aby sultán zůstal s konkubínou. Měli podezření, že Roxelana je nějaká čarodějnice a Sulejmana očarovala.

Snažili se zamilovaný pár rozdělit a přivezli do paláce podobné ženy jako byla Roxelana. Rusé vlasy a intelignece tentokrát nestačily. Sulejman odmítl tyto ženy a zůstával v kontaktu už jen s Roxelanou.

Napsali si navzájem v tajnosti spoustu nádherných milostných dopisů. Sulejman psal své lásce pod přezdívkou a složil pro ni přes 400 básní.

Jedna z těchto básní:

Moje dobro, má lásko, má luno. Má nejvěrnější přítelkyně. Moje přítomnosti. Má sultánko. Má jediná lásko. Má nejkrásnější kráso všech krás. Mé jaro. Má milovaná s veselou tváří. Světlo mého dne. Můj usměvavý okvětní plátku. Moje kytičko. Má jediná růže. Dárkyně klidu. Můj Istanbule. Má ženo s nejzářivějšími vlasy. Má milovaná s přepůvabnou křivkou obočí. Moje lásko s nebezpečnýma očima. Věčně budu o tobě zpívat. Já, tvůj milenec se svírajícím se srdcem. Jsem šťastný.
Sulejman

Sultán Sulejman svou milovanou konkubínu nakonec vysvobodil a oženil se s ní. Pojmenoval ji Haseki Hürrem Sultan. A tak z otrokyně Roxelany se stala císařovna a zároveň nejbohatší žena jeho říše.

Všichni byli šokováni tím, že se Sulejman oženil s otrokyní. I když nebylo možné porušovat nařízení, Roxelana se přestěhovala do vzácných komnat ke svému manželovi, kde se řešily vládní záležitosti.

Roxelana byla výjimkou celé té doby. Na své pozici si získala srdce lidí. Nechala postavit školy, mešity, fontány, lázně nebo ženskou nemocnici. Postarala se, aby i chudí lidé měli co jíst. Aby ostatní ženy v paláci měly větší práva.

Sulejman a Roxelana si nadále vyměňovali dopisy, když nemohli být spolu. V nich se Roxelana svěřuje, že dětem se velmi stýská a že má strach o jejich bezpečnost. Jeho dříve narozený syn Mustaf měl přednost jak v paláci tak v armádě.

Byl to válečník a těšil se plnému zdraví. Ideální kandidát vládce říše. Dva synové Roxelany a Sulejmana však zemřeli. Roxelana měla strach, co se stane, když se k vládě dostane právě Mustaf, jehož matka byla odpůrkyně Roxelany.

Mustaf byl ale zavražděn a podezření padlo právě na Roxelanu.

Ze všech 5 synů Roxelany a Sulejmana zůstali jen dva. Nejmladší zemřel žalem.

Půvabná a vzácná otrokyně, nejmocnější žena Osmanské říše, ve svých 50 letech vážně onemocněla. Do jejího posledního výdechu byl Sulejman s ní.

Jeden ze synů začal bojovat proti druhému a tak ho jeho otec Sulejman nechal popravit jako zrádce. Upadl do depresí a choval se jako chudobný. Už nejedl ze zlatých talířů oděn do hedvábí, ale z hliněných misek oděn do obyčejného plátna.

Bez své velké lásky Roxelany vydržel 8 let. Po jeho smrti byli společně pohřbeni v mešitě Sulejmanie.

Poslední syn Selim II.se skutečně stal vládcem a tak se splnilo to, oč Roxelana celou dobu usilovala. Od té doby měl ženský sultanát větší politický a společenský vliv.

Roxelana - Haseki Hürrem Sultan, zemřela 15. dubna 1558. Dodnes je považována za první ženu, která se nebála získat moc. Je vzorem síly a mateřskosti. Místo nejmocnější ženy Osmanské říše jí právem náleží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz