Hlavní obsah
Jídlo a pití

Naučte se číst samolepky. Jak poznáte geneticky upravené banány ještě před prvním soustem?

Foto: StockSnap, Pixabay

Ilustrační foto

Malá samolepka na banánu skrývá víc, než si myslíte. Naučte se číst kódy a zjistěte, jaký banán si vybrat pro zdraví i přírodu. A poradím vám i, jak banánové slupky využít na zahradě.

Článek

Já sama mám od dětství vztah k přírodě a zahradničení. A když jsem zjistila, že i taková obyčejná nálepka na banánu skrývá důležité informace o jeho původu a pěstování, byla jsem překvapená. A od té doby se na banány dívám jinýma očima.

Co znamenají čísla na banánech?

Na každém banánu najdete číselný kód, tzv. PLU kód (Price Look-Up Code). Zdá se to jako drobnost, ale těch pár čísel nám napoví, jakým způsobem byl banán vypěstován – a jestli bychom si ho měli dát do košíku, nebo raději sáhnout po jiném.

Čtyřmístné kódy začínající trojkou nebo čtyřkou

Pokud na nálepce najdete například číslo 4011, jde o běžně pěstovaný banán. To znamená, že při jeho pěstování byla použitá chemická hnojiva a pesticidy. Takové banány jsou levnější, ale zároveň s sebou nesou riziko zbytkových látek, které v těle nechceme dlouhodobě hromadit.

Pětimístné kódy začínající devítkou

Banány s kódem jako 94011 jsou vypěstované organicky. To znamená, že rostly bez použití syntetických hnojiv, pesticidů i bez genetických úprav. Pro mě osobně je to jasná volba – nejen kvůli vlastnímu zdraví, ale i kvůli přírodě.

Pětimístné kódy začínající osmičkou

Pokud byste na nálepce zahlédli číslo 84011, měli byste vědět, že jde o geneticky modifikovaný banán (GMO). V Evropě na ně narazíme jen výjimečně, ale v jiných částech světa jsou běžnější. Sama se GMO potravinám raději vyhýbám – prostě mám větší důvěru v to, co vzniklo přirozenou cestou.

Proč nám to má být vůbec jedno?

Když víme, jakým způsobem bylo ovoce vypěstováno, můžeme se rozhodovat zodpovědněji. Organicky pěstované banány neškodí půdě, vodním zdrojům ani zvířatům a podporují udržitelnější zemědělství. A navíc – chutnají často o něco lépe. Jsou voňavější a jejich sladkost je přirozenější.

Naopak konvenční pěstování (tedy s chemickými postřiky) zatěžuje životní prostředí i naše zdraví. A to je věc, nad kterou bychom se v dnešní době měli zamyslet.

Malý tip ze zahrady: Banánové slupky nevyhazujte

Banánové slupky jsou poklad! Obsahují spoustu draslíku, hořčíku a vápníku – přesně to, co potřebují naše květiny, rajčata nebo růže. Sama je využívám několika způsoby:

Kompostování: Slupky patří do kompostu. Rozloží se a obohatí ho o cenné živiny.

Zakopávání ke kořenům: Nakrájené slupky můžeme zakopat přímo k rostlinám – skvěle podpoří růst a kvetení.

Banánová voda: Slupky můžete nechat pár dní louhovat ve vodě a tímto přírodním výluhem zalít pokojové květiny. Úžasně je to povzbudí.

Když takhle využíváme přírodní materiály, naše zahrada nám to vrátí stonásobně.

Malá nálepka, velký příběh

Příště, až budete vybírat banány, věnujte chvíli pozornost jejich samolepce. Čísla na ní nejsou jen nudné kódy – jsou to klíče k informacím o tom, jak tenhle kousek tropického slunce vyrostl. Ať už pro své zdraví, rodinu nebo naši planetu – stojí za to vybírat srdcem i rozumem.

A pokud si z banánů pochutnáte, dejte jejich slupkám ještě šanci pomoci vaší zahradě. Protože i ta nejmenší změna, kterou uděláme, má smysl.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz