Hlavní obsah

Nový wellness trend: vařená melounová voda. Pomůže, nebo škodí?

Foto: AI, www.chatgpt.com

Ilustrační foto

Vaříte si melounovou vodu? Možná přicházíte o to nejcennější. Tepelná úprava likviduje vitamíny i antioxidanty. Zjistěte, proč je lepší meloun pít syrový a jak z něj vytěžit maximum pro své zdraví i hydrataci.

Článek

Letní hit jménem „vařená melounová voda“ se rychle šíří na sociálních sítích. Tvůrci receptů slibují detoxikaci, lepší trávení a nával energie. Ale má to jeden háček: při vaření přicházíte o to nejlepší, co meloun nabízí. A to, co zbude, může být jen sladká, ale prázdná voda.

Co se s melounem stane, když ho vaříte?

Meloun je plný vody, ale taky vitamínů (zejména C, A a skupiny B), antioxidantů jako lykopen a aminokyseliny L-citrullin. Jenže už při teplotách nad 70 °C začíná docházet k jejich postupnému rozpadu. Vitamín C je extrémně citlivý na teplo a vařením mizí téměř úplně. Totéž platí pro enzymy, které podporují trávení a látkovou výměnu.

Navíc se mění i chuť a struktura – meloun se rozvaří, dužina ztrácí vlákninu a vznikne nápoj bez větší výživové hodnoty.

Syrový meloun je přirozený elixír

Zatímco vařený meloun ztrácí, čerstvý je doslova přírodní hydratační bomba:

  • obsahuje až 92 % vody,
  • dodává vitamíny A, C, B6, draslík a hořčík,
  • lykopen pomáhá snižovat krevní tlak a chrání srdce,
  • L-citrullin podporuje prokrvení a regeneraci po sportu.

Meloun navíc přirozeně osvěžuje, podporuje trávení a zasytí bez přidaných kalorií. A co víc – jeho účinky se znásobí, pokud ho kombinujete například s limetkou, mátou nebo chia semínky.

Co říkají vědci?

Studie publikované v zahraničních nutričních časopisech ukazují, že vařením klesá hladina fenolů, proteinů i antioxidantů v melounu. Syrový meloun tak má vyšší biologickou hodnotu než tepelně upravený.

Navíc neexistují žádné vědecké důkazy, že by vařená melounová voda měla detoxikační účinky. Tělo detoxikuje hlavně játra a ledviny – a ty nefungují lépe jen proto, že vypijete teplou červenou tekutinu.

Co tedy dělat?

Pokud chcete z melounu vytěžit maximum, nejezte ho vařený, ale syrový. Nejlépe vychlazený, čerstvě nakrájený, případně rozmixovaný do smoothie nebo šťávy. Přidejte pár lístků máty, kapku citronu nebo lžičku chia a máte přírodní, výživný a osvěžující nápoj bez tepelné úpravy.

Vařená melounová voda možná vypadá zajímavě na videu, ale z hlediska zdraví nemá proti čerstvému melounu šanci. Dejte přednost tomu, co vám příroda nadělila – bez varu, bez chemie, bez ztrát.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz