Hlavní obsah
Zdraví

Přírodní antibiotikum, která vám možná roste na zahradě. Znáte ho?

Foto: FinjaM, Pixabay

Medvědí česnek

Medvědí česnek je první jarní bylinka, která nás po zimě doslova probudí k životu. Posiluje imunitu, čistí tělo a skvěle chutná. Přečtěte si, proč by právě teď neměl chybět ve vašem jídelníčku.

Článek

Medvědí česnek: Jarní zelený zázrak, na který se těším každé jaro

Každý máme něco, co pro nás znamená, že zima už opravdu končí. Pro mě je to vůně čerstvého medvědího česneku. Jakmile se objeví v lese první zelené lístky, vím, že jaro je tady – a s ním i sezóna jedné z nejzdravějších bylin, které u nás rostou.

Medvědí česnek je tak trochu nenápadný poklad přírody. Neroste na každém rohu, ale když víte, kam jít, najdete ho v krásných zelených kobercích, které provoní celý les. A nejenže nádherně voní, on i léčí.

Co všechno v sobě medvědí česnek ukrývá

Jeho chuť je jemnější než klasický česnek, ale sílu má možná ještě větší. Listy jsou plné vitaminu C, allicinu (to je ta látka, co působí jako přírodní antibiotikum), hořčin a minerálů jako je železo nebo jód.

A co to znamená pro naše tělo? Posiluje imunitu, čistí krev, pomáhá s tlakem, podporuje trávení a tělo celkově detoxikuje. Já osobně ho nasazuju hlavně po zimě, když chci tělu trochu ulevit, dodat energii a „vyvětrat“ systém.

Jak medvědí česnek pomáhá

Jednou jsem měla období, kdy jsem byla pořád unavená. Zima, málo slunce, stres – známe to asi všichni. Začala jsem si každé ráno přidávat do pomazánek nebo jen na chleba pár listů medvědího česneku. Žádné zázraky přes noc, ale asi po týdnu jsem si uvědomila, že se mi líp vstává, mám víc energie a žaludek mi taky nějak „pracuje líp“.

Medvědí česnek pomáhá:

  • posílit imunitu – hlavně díky vitamínu C a allicinu,
  • snížit tlak a pročistit cévy,
  • nastartovat trávení a pomoct při nadýmání,
  • vyčistit tělo od toxinů, protože podporuje činnost jater a ledvin.

Navíc krásně hojí drobné záněty – a to i zevně, třeba při poranění kůže.

V kuchyni? Ráj pro fantazii

Nejlepší je čerstvý. Nakrájet ho do salátu, smíchat s tvarohem nebo máslem, udělat pesto – možností je spousta. Já si každý rok udělám několik skleniček pesta do zásoby. Stačí olivový olej, pár oříšků, sůl, parmazán a samozřejmě medvědí česnek. A hned máte doma hotové zdraví v lahvičce.

Je ale fajn vědět, že teplem se většina prospěšných látek ničí. Takže pokud ho vaříte, třeba do polévky, dejte ho tam až úplně nakonec, jen krátce prohřát.

Jak ho bezpečně sbírat

Medvědí česnek roste v lesích, většinou tam, kde je vlhko a stín. Sklízí se brzy na jaře, ideálně předtím, než vykvete. Já mám svá osvědčená místa a beru s sebou i děti – pro ně je to dobrodružství a zároveň se učí, jak se chovat v přírodě.

Jediné, na co si musíte dát opravdu pozor, je záměna s jedovatými rostlinami – hlavně s konvalinkou nebo ocúnem. Klíčová je vůně. Když list rozemnete a nevoní po česneku, radši ho nechte být.

A pokud nemáte les po ruce, zkuste si ho vypěstovat na zahradě nebo v květináči. Chce to trochu trpělivosti, ale stojí to za to.

Medvědí česnek je taková malá jarní vzpruha, kterou nám příroda servíruje na stříbrném podnose. Ať už si ho přidáte do jídla, uděláte si z něj pesto nebo ho jen tak rozžvýkáte při procházce lesem, vaše tělo vám poděkuje.

Za mě? Je to jedna z nejlepších věcí, co se dají na jaře do jídelníčku zařadit. A hlavně – roste zadarmo, bez chemie, bez plastového obalu a s pořádnou dávkou přírodní energie.

Zdroje:

Autorský článek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz