Článek
Říká se, že rýže je základ. Jí ji celý svět – od Asie po českou školní jídelnu. Ale poslední dny to vypadá, že bychom se na tenhle „základ“ možná měli začít dívat trochu kritičtěji. Polský řetězec Dino totiž nedávno stáhl z prodeje balení rýže, u kterého existovalo podezření, že obsahuje zvýšené množství škodlivin. Nešlo sice o žádnou hromadnou otravu, ale přesto: když se takové zprávy objeví, je dobré zpozornět.
Co testy skutečně ukázaly?
Vědci v Polsku se už dřív pustili do testování tamní nabídky rýže. Zjistili, že některé vzorky obsahují arzen, olovo, kadmium nebo rtuť. Zní to jako seznam látek ze staré chemické učebnice? Bohužel. Ve skutečnosti jde o těžké kovy, které se do potravin dostávají přes půdu a vodu – a rýže je na tohle obzvlášť citlivá.
Polský řetězec Auchan vydal varování ohledně závadné rýže, která se dostala do prodeje. Jedná se o hnědou celozrnnou rýži značky Cenos, konkrétně šarže označené kódem 05.2026 25.02.25 A/KH. Balení obsahovalo čtyři sáčky po 100 gramech a neslo čárový kód 5900977001602. Výrobek byl na pultech už nějaký čas před oficiálním stažením z oběhu, a kdo si ho domů odnesl, rozhodně by ho neměl konzumovat.
Dobrou zprávou je, že většina vzorků nepřekročila povolené limity. Ale co si budeme povídat – i když vám někdo řekne, že „je to ještě v normě“, trochu vás to znejistí. A hlavně: u dětí nebo těhotných žen může být i menší množství nežádoucí.
Co říkají odborníci ze světa?
Podobný test provedla i americká organizace Healthy Babies, Bright Futures. A výsledek? Všechny testované vzorky rýže obsahovaly arzen. U čtvrtiny z nich šlo o množství, které překračuje doporučení amerického úřadu pro potraviny pro kojenecké cereálie. Nejhorší výsledky měly hnědé rýže a některé značky prodávané jako „přírodní“.
Zajímavé je, že relativně dobře z toho vyšly bílé basmati rýže z Indie a thajská jasmínová. Tedy přesně ty, které si spousta lidí kupuje jako „lepší“ varianty. Možná je to jen náhoda. A možná ne.
Dá se tomu vůbec vyhnout?
Než byste rýži úplně zatratili, je dobré vědět, že se s tím dá něco dělat. Odborníci doporučují jednoduchý trik – rýži vařit ve větším množství vody (alespoň šestinásobek jejího objemu), a pak vodu slít. Prý to může snížit obsah arzenu až o polovinu. A ne, nebojte, nevylijete s tím všechno, co je v rýži dobré.
Druhá věc je výběr. Pokud si můžete vybrat, sáhněte raději po bílé basmati nebo jasmínové rýži z ověřených zdrojů. Naopak hnědou rýži nebo arborio (tu na rizoto) si raději dopřejte jen občas.
A co děti?
Tady platí dvojnásob: střídmost a pestrost. Kojencům a malým dětem se doporučuje vyhýbat se častému podávání rýžových kaší nebo křupek, které často obsahují vyšší dávky než běžná příloha. Místo toho zkuste občas jáhly, pohanku nebo kuskus – a dětský organismus vám poděkuje.
Rýži se vyhýbat nemusíte, ale slepě jí důvěřovat taky ne
Panika není na místě. Ale trocha zdravého podezření ano. Rýže bude dál patřit do našich kuchyní, ale když víme, co si hlídat, můžeme jíst klidněji. Čtěte etikety, měňte značky, zkoušejte různé druhy obilovin – a hlavně: vařte s rozumem.
Zdroje: