Hlavní obsah
Jídlo a pití

Mléčné výrobky a jejich benefity: Proč zařadit jogurty, kefíry či acidofilní mléko

Foto: Pavel Danilyuk, Pexels.com

Mléčné výrobky jsou důležitou součástí životosprávy každého člověka. A to dokonce i lidí, kteří je nemohou konzumovat ze zdravotních důvodů, protože přichází o živiny, které je potřeba doplňovat z nějakých jiných zdrojů.

Článek

Jaké mléčné výrobky považujeme za nejlepší pro zdraví? A jaké jsou jejich hlavní benefity?

K pití mléka nás někdo motivuje už od brzkého dětství, protože je pro nás velmi důležité kvůli správnému růstu.

Někteří lidé se však od jeho pití v průběhu pozdějších let odklánějí, protože mají pocit, že už ho nepotřebují. A ostatním mléčným výrobkům se mohou z různých důvodů taktéž systematicky vyhýbat.

Ve skutečnosti však mléčné výrobky hrají v našich životech důležitou roli i v dospělosti. Třeba kvůli doplňování živin, které přirozeně obsahují, a které se hůře čerpají odjinud.

Tak se na to pojďme spolu podívat!

Co jsou mléčné výrobky?

Jak už jejich název správně napovídá, mléčné výrobky se vyrábí převážně z kravského mléka. (Což ale nemusí být pravidlem, protože existuje například i ovčí a kozí.) Tyto výrobky obvykle obsahují laktózu, což je mléčný cukr, na který mohou mít někteří jedinci dokonce alergii.

K mléčným výrobkům patří například máslo, mléko, acidofilní mléko, kefír, sýry, smetana a mnoho dalších. Speciální pozornost je však potřeba věnovat jak klasickému mléku, tak zakysaným mléčným výrobkům, které jsou bohaté na probiotika.

Foto: Ella Olsson, Pexels.com

Druhy mléčných výrobků a jejich benefity

Mléko

Začít můžeme u mléka, které řada z nás pije alespoň několikrát týdně. I když si jeho pití nejčastěji spojujeme s obdobím růstu v dětství, konzumovat bychom jej měli i v dospělosti. Proč? Protože s narůstajícím věkem může hrozit zvýšené riziko odvápňování kostí, které vede k osteoporóze. Následkem toho pak můžeme být náchylnější ke vzniku komplikovaných zlomenin i při malých traumatech. Zároveň jde o dobrý zdroj bílkovin, které potřebujeme pro udržení aktivní svalové hmoty.

Jogurt

Pro naše zdraví je nejlepší bílý jogurt bez cukru a příchuti, protože takový nejlépe prospívá našemu zdraví. Pokud vám jeho chuť nevyhovuje, můžete si ji přízpůsobit třeba tím, že do něj nakrájíte ovoce, přidáte med, oříšky, trochu kvalitní marmelády a podobně.

Jogurt je taktéž dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, který je důležitý pro normální stav kostí. Některé dobré jogurty navíc obsahují i mikroorganismy, které jsou klíčové pro udržení normálního stavu trávení.

Acidofilní mléko

Neměli bychom zapomínat ani na chutné a osvěžující acidofilní mléko, které může být dobrou variantou pro ty z vás, kteří nemáte rádi specifickou chuť kefíru. Acidofilní mléko se zakysává tradiční zákysovou smetanovou kulturou. Vzhledem k tomu, že obsahuje laktobacily, tento typ mléka je vhodný na podporu normálního složení střevní mikroflóry. Také jde o dobrý zdroj vitamínu B12.

Foto: Cats Coming, Pexels.com

Kefír

Kefír má velmi specifickou chuť, na kterou si musí mnoho lidí dlouho zvykat. Pokud však tuto počáteční komplikaci úspěšně překonáte, uvidíte, že se vám to mnohonásobně vrátí. Kefír se totiž považuje za jeden z nejhodnotnějších zakysaných výrobků.

Má se za to, že kefír je ve srovnání s jogurtem mnohem lepším zdrojem probiotik, která jsou klíčová pro normální trávení a stav imunitního systému.

Opět jde navíc o skvělého pomocníka na podporu normálního stavu kostí. Zároveň obsahuje menší množství laktózy, než některé jiné mléčné výrobky, takže ho mohou zkusit konzumovat i lidé, kteří mají s jejím trávením za normálních okolností problémy.

Jak často konzumovat mléčné výrobky?

Děti by měly mléčné výrobky konzumovat alespoň třikrát denně. Dospělí by pak měli taktéž udržovat frekvenci na dvou až třech porcích mléčných výrobků během dne.

Zdroje:

Webové stránky Probiotikus: Co je to acidofilní mléko a jak působí na naše zdraví?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz