Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Co vadí psům na lidech? Bohužel to, co pro nás tolik znamená. Objímání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Někteří lidé by dokázali vyjmenovat dlouhý seznam toho, co jim vadí na psech. Ale kdyby psi uměli mluvit, divili bychom se, jakou toleranci vůči nám projevují oni.

Článek

Je mnoho věcí, které na nás psi nemají rádi, ale o většině z nich nemáme ani ponětí. Nějak totiž předpokládáme, že pes jakožto věrný přítel na nás zbožňuje všechno. Láska je to ale často vykoupená sebezapřením. Tolerovat a zbožňovat jsou totiž dvě rozdílné věci.

Hned první na řadě je objímání, které je pro nás nejpřirozenější věcí na světě. Proto si často psa pořizujeme, abychom se měli ke komu tulit. Čím víc mačkáme, tím větší lásku prokazujeme. V psím světě je tomu ale bohužel jinak, i když je těžké si to přiznat a pochopit.

Možná si řeknete, jaký nesmysl, vždyť přece ten váš chlupáč je blahem bez sebe, když se mu pověsíte kolem krku a umačkali byste ho láskou. On přece ví, že to je gesto lásky. Neví.

Pro většinu majitelů psů na celém světě je zdrcující informace, že naši čtyřnozí přátelé, kteří nás mají bezpodmínečně milovat a svoji lásku nám dokazovat mimo jiné muchlováním, přitom ve skutečnosti trpí.

Objímání psa je pro nás, milovníky čtyřnohých chlupáčů, samozřejmým projevem lásky a je těžké si připustit, že nemusí být oboustranným potěšením. Pevné objetí je ale pro psa velmi nepříjemná klaustrofobická situace, která znamená hrozbu a dominanci, nikoli lásku.

Ale protože pes ví, že my, lidé, jsme tak trochu divní, s našimi projevy přízně se vnitřně popasoval. Chce totiž, abychom byli spokojení. Když je totiž šťastný páníček, je šťastný i on. Kdyby nám to ale mohl říct popravdě, zřejmě bychom se hodně divili.

Fyzický kontakt se psem je jedním ze základních způsobů vytvoření vzájemného vztahu. I většina psů to tak vnímá a aktivně se dožaduje podrbání za ušima, pokládá nám hlavu do klína a říká si o další nálož přízně. Třeba takové drbání na zadku je velmi příjemné. Pes si tam sám nedosáhne, takže většinu z nich tím hodně potěšíte. Budou se u toho všelijak kroutit a strkat vám zadek k pokračování.

Pevné objetí je ale nutné zlo, které je součástí lidského světa. V jejich světě znamená nebezpečí.

Když jeden pes povalí na zem jiného, může to znamenat dvě věci. Buď jde o brutální hru nebo souboj. A když mu něco podobného uděláte vy, nerozumí tomu. Netuší, co máte na mysli, tím, že ho držíte v pasti. Zejména, když se mu přitom láskyplně díváte do očí, což je v psím světě jasným signálem hrozby. Není tedy divu, že objímání a pevný stisk je mu nepříjemný, ale tak nějak ho strpí, protože vám důvěřuje.

Totéž ovšem neplatí o cizích lidech. Váš pes je možná dobře vychovaný, bude proto držet, když se nad ním cizí člověk skloní a bude ho objímat, protože váš pejsek je přece tak roztomilý. On se ale ve skutečnosti vůbec necítí dobře.

Představte si cizího člověka, který se s širokým úsměvem, rozpaženýma rukama a hlasitým projevem přiblíží čelem k vašemu psovi, nakloní se nad ním a obejme ho.

V psím světě je taková situace velmi nebezpečná. Štěkající pes s vyceněnými zuby se řítí proti tomu vašemu s upřeným pohledem do jeho očí a skočí mu na záda. Asi tušíte, jak by to dopadlo.

Téma objímání můžeme shrnout jednoduše. Zdaleka ne každý pes ho snáší proto, že ho těší, ale protože chce potěšit vás. Má radost, když má radost jeho páníček. Že vám dovolí různě ho mačkat, objímat kolem krku a tulit se k němu znamená jediné. Váš pes vás má rád a chce vám to na vlastní úkor dokázat. Ale proč to vlastně děláte, je mu záhadou.

Ne všichni psi jsou ale stejní, stejně jako my lidé. Někteří nemají rádi fyzický kontakt vůbec a je jich víc, než byste si mysleli. A pak zase trpíme my, páníčci, protože si myslíme, že nás zbožňovaný pes nemá rád.

Je to ale jinak. I psi mají své individuality a někteří nám svoji lásku a loajalitu zkrátka dokazují jinak, jenom my tomu často nerozumíme. Jsme nešťastní, když se pes svalí na opačnou stranu gauče, místo aby se k nám přitulil. Pro nás je totiž symbolem přízně a vášně fyzický kontakt. Oni to ale mají jinak. To je ale kapitola sama pro sebe.

Pro nás lidi je objetí a pevný stisk přirozeným projevem přízně a lásky. Stejně jako pro psy očuchávat si zadky, aby se pozdravili. Lidská komunikace s tou psí nemá společného prakticky nic, v obou světech fungují jiná pravidla.

A to, že se nám psi přizpůsobili, protože jsme jejich jediný svět, na který musí spoléhat, dělají, co můžou, aby nás potěšili.

Jak bylo řečeno na začátku, fyzický kontakt se psem je důležitý a většinou jim nevadí, některým právě naopak. Koneckonců i psi, kteří si vzájemně důvěřují, často usínají pevně zaklesnuti jeden do druhého či se o sebe ve spánku opírají. Pevné sevření a objetí ale do této kategorie nespadá.

Jestli si nejste jisti, jak moc vašemu psovi pevné objetí vadí, požádejte někoho, aby vám udělal fotku, když se ke svému psovi láskyplně přivinete. Do obličeje mu totiž přitom nevidíte. Možná pak budete překvapeni, že se přitom zas tak moc potěšeně netváří.

Milujte své psy, to je nakonec to nejdůležitější. A neberte si osobně, když ten váš chlupáč nepatří zrovna mezi ty nejvřelejší. Vřelost totiž chápeme jenom z našeho úhlu pohledu. Váš pes vás možná miluje víc než ten předchozí, který na vás byl permanentně nalepený.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz