Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejen o psích bobcích, magnetickém poli a Paulu McCartneym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Zase něco zajímavého o psím čůrání a kakání. Ovšem apeluji na páníčky, aby po svých psech uklízeli. Že je to úkon interesantní neznamená, že musíme výtvor na místě nechat.

Článek

Proč zvedá psí kluk nohu při čůrání

Močí pes komunikuje se světem, respektive s ostatními psy, a říká jim tím o sobě mnohé. Včetně informace, jak je veliký a silný. Někteří pejsci chodí od stromu k patníku a od rohu k rohu a takzvaně si značkují teritorium, aby dali najevo svoji přítomnost. Tím, že zvednou nohu, mohou označit vyšší a vertikální objekty a zasáhnout tak větší oblast, než když si jen přisednou. Navíc ve výšce je větší pravděpodobnost, že další přicházející psi jeho zanechanou stopu ucítí spíš, než kdyby ji nechali na zemi.

Zajímavostí je, že čím menší pes, tím větší pravděpodobnost, že bude zvedat nohu výše. Předstírá tak, že je mnohem větší, než je realita. Možná jste někdy viděli čivavího pejska stoupnout si na přední nohy a čůrat tak vysoko a daleko, jak je to jen možné. Může nám to připadat úsměvné, pro něj to má velký význam vlastní ochrany. Nechce ukazovat, že je prťavý, a tudíž snadná kořist.

Tendenci zvedat nohu výš, než obvykle mají i psi, kteří jsou pohromadě s kamarády. Je to stejné jako u kluků – vyhraje ten, kdo dočůrá výš a dál.

Štěňata nohu nezvedají, to se naučí až později. Pokud je pes příliš brzy kastrovaný, pravděpodobně nikdy nohu zvedat nezačne a do konce života bude jen přičapávat jako holka. Na druhé straně jsou psí holčičky, které nožku někdy legračně zvedají. Mohou to dělat dominantnější feny, pokud mají potřebu označkovat si teritorium, jsou třeba dál od domova, případně trpí úzkostí. Jejich pozice je ale spíš příčap se zvednutou nožkou.

Na jakém místě udělá pes bobek

Taky jste někdy při procházce se svým psem netrpěliví a divíte se, proč se už konečně nevykadí? Chodí zmateně s hlavou zabořenou do země a čuchá a čuchá. Pak už to vypadá, že se konečně dočkáte, načež on se rozhodne hledat dál.

Samozřejmě, že očichává místo a hledá v něm informace o dalších psech, kteří tudy někdy prošli. Jak říkávala moje babička, musí si nejprve přečíst zanechané zprávy. Víme, že pes prostřednictvím exkrementů komunikuje a pak ještě kolikrát hrabe nožičkami, aby odér rozptýlil po okolí. To je ale jenom jeden z důvodů.

Někteří psi chtějí mít prostě pro svou potřebu soukromí a nevykadí se jen tak někde. Měla jsem pejska, který to prostě neudělal, když se na něj někdo díval. Taky mívají preference vypěstované od mládí. To znamená, že se třeba nevyprázdní na ulici, pokud je zvyklý dělat to pouze na trávě. Jiní naopak na vás při vykonávání potřeby zírají. To dělá ta moje současná. Důvodem je ten, že po tento čas je zranitelný a přesvědčuje se, že jste tu pro něj, kdyby něco.

Někteří psi těsně před samotným aktem „tančí“ a točí se přitom dokolečka. A to je asi úplně to nejzajímavější na psím vyprazdňování a málokdo to ví. Psi totiž preferují vykonávání potřeby s tělem zarovnaným podél osy sever-jih a tento úkaz má co do činění se zemským magnetickým polem. Zdá se, že psi mají v sobě zabudovaný kompas. Takže kdybyste se nedej bože někdy ztratili se svým psem v lese, počkejte, až půjde na záchod.

Ale abychom všechno nesváděli jenom na magnetická pole, preferenci povrchu a psí komunikaci. Někdy si váš pes prostě dává načas, protože je rád venku, a proto může zdržovat záměrně! Vyhraďte si na procházku čas a pokud možno nespěchejte. Když s ním budete vyběhávat narychlo jenom aby udělal potřebu, bude vědět, že jakmile to udělá, vrátíte se domů. A pak si bude schválně dávat načas. Ano, takhle jsou chytří.

Foto: Pixabay

Abych nemluvila jen o vyprazdňování, ještě přidám pár dalších zajímavostí z psího světa.

Seznamování se podle pohlaví

Potkáte se s jiným pejskem na ulici nebo ho vypustíte v parku a seběhnou se k němu psi z okolí. Očuchávání zadků je stará známá věc. Dozví se tak nejrychleji o sobě základní informace. Ale věděli jste, že holky se začínají seznamovat u čumáku a pak až přejdou k zadní části? Zatímco kluci to vezmou rovnou odzadu.

Takže když se potkáte s páníčkem, který má třeba dlouhosrstého psa a na první pohled nejste schopni určit, jestli je to pes nebo fena, počkejte, až se začnou seznamovat. Když si cizí pes čuchne napřed k nosu toho vašeho, je to s největší pravděpodobností fena. To je, co? Vyzkoušejte to na příští procházce a můžete perlit.

Procházky jako socializace nejen pro psa

Někde jsem četla, že mladí (i staří) muži na procházce se psem mají až 3× větší šanci dostat telefonní číslo od slečny (ženy). Teprve pak jsem pochopila, proč byl můj syn v pubertě tak ochotný hodiny venčit našeho psa. A já si naivně myslela, že mu jde o její blaho.

Já sice na žádné telefonní číslo nečekám a taky nejsem kluk, ale pravda je, že do barcelonských pipicanů, což jsou ohrazené prostory pro volný výběh a hraní psů, chodím moc ráda. Nejenom protože se moje holčička do sytosti vyběhá, ale já si zase dobře pokecám. Většina psů i páníčků jsou pravidelnými návštěvníky, takže jde vlastně o takový společenský klub. Už jsme si říkali, že bychom městu, které je zřizovatelem pipicanů, navrhli umístění kavárny nebo baru, protože by se čekalo příjemněji, než se psi vydovádí.

Beatles

V rozhovoru v roce 2013 Paul McCartney řekl, že přidal frekvenci ke konci skladby A Day in the Life , kterou slyší pouze psi. Nevím, já ji pochopitelně neslyším. Pouštěla jsem jí včera asi pětkrát své fence a urputně ji pozorovala. Tedy popravdě jsem nic nevypozorovala. Poslouchala ji celou, ale že by na konci vyjádřila nějaké překvapení, jsem nezaznamenala. Ale můžete to taky vyzkoušet.

V rukávu mám další informace z psího světa, ale nechám si je zase na příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz