Hlavní obsah
Aktuální dění

Činnost naší Neziskové Organizace během prvního dne zimních svátků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Jelikož jsou Vánoce diplomaticky řečeno nepřijatelným svátkem, členové Neziskové Organizace, ve které jsem zaměstnán, je tráví pracovně.

Článek

Vánoce jakožto křesťanský svátek jsou pro mnoho našich spoluobčanů, např. muslimů, nepřijatelné. Eurokomisařka Helena Dalli se je loni snažila alespoň interně označovat jako „zimní svátky“, ovšem ukázalo se, že nenávist a islamofobie se bohužel vyskytuje i v tak pokrokové organizaci, jako je EU, a její návrh byl odmítnut. Krom toho, že jsou Vánoce islamofobní, zapalování svíček na adventních věncích zvyšuje naši uhlíkovou stopu, a to si rozhodně v čase klimatické krize nemůžeme dovolit. Zkrátka v naší Neziskové Organizaci se Vánoce neslaví, a proto jsme sobotu 24. 12. trávili pracovně.

Dopoledne jsme trávili běžnou činností (administrativa, lepení se k silnici, protest před vazební věznicí, kde jsou někteří členové naší Nezisk. Organizace zavřeni atd.).

Odpoledne a večer jsme stejně jako loni trávili prací v terénu. Oproti loňsku jsme se v pozdním odpoledni přilepili k silnici pouze symbolicky. Uctili jsme tak památku dvou naších členů, kteří bohužel loni v tento čas zemřeli. Jeden z nich zemřel na zápal plic, poté co seděl 15 hodin přilepený k silnici, aniž si ho někdo všiml. Druhého přejel nějaký kapitalista v SUV poté, co přilepený k silnici a podchlazený omdlel.

S příchodem večera jsme obcházeli byty a domy a prováděli osvětu ohledně mnoha důležitých otázek (klim. krize, nenávist, diskriminace, nepřijatelnost kapitalismus apod.). Hned první domácnosti, která nám otevřela, jsme se ptali, zda jim nevadí islamofobní povaha Vánoc. Osoba bez kapacity otěhotnět (osoba bez kapacity otěhotnět je politicky korektní označení pro muže), která nám otevřela, byla evidentně naším dotazem překvapena. Po několika dalších větách nám řekl, cituji: „Ať jdeme s nějakým Islámem do prdele“ a zavřel. Ještě ten večer jsme jeho adresu předali policii, aby jeho nenávistný útok vyřešila. S další domácnosti jsme řešili problematiku klimatické krize. Osoba s kapacitou otěhotnět, která otevřela, nám sice řekla, že s naším postojem sympatizuje, ale že je Štědrý večer a že teď opravdu žádnou klimatickou krizi řešit nebude. Na naše naléhání, že už nemáme čas, nám zavřela dveře. Další domácnosti jsme se ptali, co říkají na nízké tresty pro pachatele sexualizovaného násilí. V této domácnosti nám zavřeli hned po dotazu. Další osoby s kapacitou otěhotnět, která nám otevřela, jsme se hned zeptali, zda můžeme vidět, jak třídí odpad. Odpověděla: „Na štědrý večer? Jste blázni?“ Na to jsme jí řekli, že slušní lidé islamofobní Vánoce neslaví. Dostalo se nám odpovědi, že u nich doma Vánoce slaví a že odpad netřídí, a opět nám byly zabouchnuty dveře před nosem. Podobný scénář se opakoval ve většině domácností. Na asi dvacátý pokus nám otevřela osoba bez kapacity otěhotnět, která s námi zapředla poměrně plodnou a konstruktivní diskuzi na téma klimatické krize. Řekl, že s naším postojem sympatizuje a že vlády skutečně dělají málo pro ochranu klimatu. Pak nám řekl, že tuto debatu přece nebudeme vést ve dveřích a pozval nás dovnitř. Tam se nás zeptal: „Dáte si kapra a salát?“ Otřeseně jsme mu řekli, že toto jídlo přece není veganské. Rozproudila se velmi vášnivá diskuze, kdy ta osoba bez kapacity otěhotnět obhajovala vykořisťování zvířat a zvířecí genocidu. Snažili jsme se mu vysvětlit, že pokud se nezačneme stravovat výhradně vegansky, planetu zachránit nedokážeme. Nakonec nám řekl, že jsme magoři, a když nás tak vidí, tak kdo ví, jak to s tím oteplováním vlastně je, a pak nás vyhodil. Další návštěvy až na jednu se nesly v podobném duchu. V té jediné jsme se osobu bez kapacity otěhotnět, snažili přesvědčit o tom, že kapitalismus je neudržitelný a nepřijatelný. Asi čtvrt hodiny zastával naprosto nesmyslné stanovisko, že bez kapitalismu bychom neměli co jíst, neměli bychom naše telefony, oblečení a nejspíš ani kde bydlet. Debata byla poměrně vášnivá, takže vzbudila pozornost sousedů. Ti se přidali na stranu svého souseda a nakonec nás z domu vyhodili.

S blížící se půlnocí jsme se přesunuli k blízkému kostelu, kde jsme měli sraz se zbytkem pracovníků naší Neziskové Organizace (osvětu v terénu jsme prováděli ve skupinkách po třech). Někteří spolupracovníci byli při osvětě v terénu bohužel napadeni a dva museli dokonce vyhledat lékařské ošetření. Rozmístili jsme transparenty a ke kostelu jsme se přilepili, abychom tak upozornili na islamofobnost Vánoc a nepřijatelnost křesťanství obecně (křesťanství je opium lidstva). Toto jsme se také snažili vysvětlovat lidem, kteří přicházeli na půlnoční mši. Bohužel se od účasti příliš lidí odradit nepodařilo, spíše nás uráželi, někteří na nás dokonce plivali. Jiní se s nám alespoň snažili diskutovat a ptali se, jaký to má smysl. Těm jsme se snažili vysvětlit naše stanovisko, že Vánoce jsou islamofobní, nenávistné a zhoršují klimatickou krizi. Náš protest nakonec ukončila přivolaná hlídka policie. Někteří z nás utekli a ti kteří, při odlepování kladli odpor, byli zadrženi.

Co se týče hodnocení naší akce z 24. 12., tak určitě skončila lépe než ta loňská. Nikdo z naší Neziskové Organizace alespoň nepřišel o život. Co je však velmi smutné je to, jak moc obyvatel ČR stále slaví Vánoce. V tolerantní, multikulturní a rozmanité společnosti tak nenávistný svátek, jako jsou Vánoce, nesmí mít místo, bude nutné je zakázat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám