Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co je horší, závislost na jídle, nebo závislost na alkoholu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Vyberte si závislost.

Článek

Hned na začátku bych chtěla napsat, že obojí dohromady moc nejde. Buď člověk chlastá, nebo se přejídá. Obě závislosti totiž představují obrovskou zátěž pro trávicí systém…žaludek, játra, střeva, žlučník, ledviny atd. Existují sice tlustí alkoholici, ale to jsou většinou lidé, co jí normálně, a nadbytečné kalorie pak doplňují alkoholem. Alkoholické nápoje bývají dost kalorické. Štíhlí alkoholici většinou jídlu moc neholdují. A naopak tlustí lidé, kteří holdují jídlu, alkohol moc nepijí. Jednou jsem četla o jedné bulimičce, která prý měla obě závislosti, ale ta jídlo vždy vyzvracela. Anebo má člověk obě závislosti, ale pouze v mírné formě.

Nevýhoda závislosti na jídle je ta, že může vzniknout už ve velmi útlém dětství, samozřejmě špatným stravovacím režimem. Ve hře jsou i geny. Velmi negativně může dítě ovlivnit i tzv. obdiv k některým potravinám. Za mého dětství byly třeba sladkosti považovány za odměnu, velký požitek, a na čokoládu se pěly ódy. "Rychle to sněz, než ti to někdo sní!"jsem slýchávala skoro pravidelně. Pro dnešní generaci dětí je čokoláda skoro odpad, pokud není nějaká dražší, tak je vůbec nezajímá. Já osobně to vidím pozitivně, pokud jsou sladkosti něčím běžným a dostupným, tak po nich děti tak netouží.

Závislost na alkoholu vzniká ve vyšším věku, buď u mládeže nebo v dospělosti. Tudíž si člověk začne teoreticky ničit tělo až později, ale zase o to důkladněji. Znala jsem člověka, který sice pil rád, ale skutečným alkoholikem se stal až v důchodu, kdy ho opustila přítelkyně. Trochu to u něj zavinil i lékař, který mu chválil, že pije červené víno, protože onen známý měl po infarktu. On to rád neustále opakoval, a pil, a pil, až se upil.

Představte si, že by do protialkoholní léčebny přišel kouzelný dědeček. A nabídl alkoholikům výměnu závislostí. Od teď budou mít stopadesát kilo, budou toužit po jídle a hodně jíst. Ale okamžitě ztratí závislost na alkoholu. Ten budou moci pít dle libosti, ale nebude jím příliš chutnat, ani je nějak zajímat. ......Kolik procent alkoholiků by tuto nabídku přijalo?

Podle mě neexistuje odpověď na to, která závislost je horší, vždy záleží na míře oné závislosti. Celkově si tyhle dvě skupiny lidí nemají co závidět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz