Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za strašnou cenu, ale Ukrajina zvítězí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrej Ruščák

Dostali jsme se do situace, kdy je ukrajinské vítězství v zásadě nevyhnutelné, byť to nebude hned. Realisticky můžeme počítat, půjde-li to dobře, s druhou polovinou příštího roku.

Článek

Důvod, proč je ukrajinské vítězství nevyhnutelné, pokud se Putin nerozhodne použít ZHN nějakým katastrofickým způsobem, je ten, že je to výslednice až příliš mnoha rozjetých procesů v Rusku, na Ukrajině i jinde. I kdyby se podařilo zastavit některé z nich, existence tolika ostatních znamená, že na konečném výsledku se nic nezmění, v nejhorším případě se může posunout v čase.

Pojďme se podívat na to, co k tomu tak jistě vede. Začněme Ruskem:

- Rusku se tenčí příjmy. Jeho příjmy z ropy a plynu vysychají, protože do západních zemí a jejich spojenců se prodávat nedá a protože je na exportu Rusko závislé, ti, kdo od něj kupují, to kupují výrazně pod cenou a Rusku nezbývá, než to výrazně pod cenou tak jako tak prodat. Až do nějakého srpna-září si Rusko vedlo z tohoto hlediska rozpočtově dobře, protože Evropa plnila jeho plynem zásobníky a cena plynu byla extrémně vysoko, takže i když se zmenšoval objem prodaného plynu, kompenzovalo se to jeho extrémní cenou. Jenže s tím je konec, tohle byla jen jednorázová záležitost: Evropa se dokázala přeorientovat na plyn z Norska, Maghrebu a LNG terminálů. Ruský plyn už nepotřebujeme a už ho, třeba tady v Česku několik měsíců neodebíráme. Proto teď Rusko projídá svůj finanční polštář, který si na válku nastřádalo, ale ten nemá čím doplňovat a tímhle tempem jim dřív nebo později dojde, hlavně proto, že veškeré peníze, které mělo uložené na Západě a u jeho spojenců jsou zmražené a už se otevřeně mluví o jejich konfiskaci a použití na Marshallův plán pro Ukrajinu. Tenhle proces se nedá zvrátit z několika důvodů: jakmile si Evropa zajede dodavatelský řetězec s LNG plynem, jeho cena spadne natolik, že ruský plyn už nebude atraktivní ani jako alternativa (před válkou byl i s dopravou asi o 20 % dražší než ten ruský, což není tak moc, za to, že najednou bude pocházet od slušných a diverzifikovatelných dodavatelů). Další důvod je, že Rusko vyplácalo ropu z polí, která byla dostupná pomocí technologií vyvíjených přímo v Rusku, a aby mohli těžit ropu tam, kde ji ještě mají, je to v tvrdších podmínkách, na které potřebují západní technologie, které… nemají a nejsou schopni okopírovat nebo jinak získat. Navíc: když se přestane těžit, obnovit těžbu bude technicky velmi těžké a drahé; Rusko na to nebude jen tak mít.

- Rusku zanedlouho zkolabuje vnitřní logistika. Rusko není soběstačné ve výrobě ložisek pro nákladní vagony a ty bez nich nemohou jezdit. Rusko je životně závislé na železniční dopravě, a to nejen jeho armáda, ale i ekonomika. V srpnu už museli vyřadit deset tisíc vagonů, protože pro ně neměli ložiska, do konce roku to bude kolem 100 000 vagonů a… dál si to umíte představit. Mimochodem: pořád ta ložiska nemají a nikdo jim je nechce dodat. Sankce fungují.

- Rusko nemá lidi. I kdyby mobilizovalo milion lidí, nemá jak je zásobit, nemá jak je vybavit, na solidní výcvik je potřeba 6 měsíců, které Rusko nemá. Ty mobiky potřebuje teď hned, takže je spotřebovává šíleným tempem, protože proti ukrajinské armádě nejsou schopni ničeho. Počet mrtvých mobiků u Bachmutu roste tempem typickým pro Verdun. Navíc: Rusku dost vymlátil populaci alkoholismus a v neposlední řadě covid; není to země, kde by se dalo hrát na „nas mnogo“, protože jich není mnogo. Ale oni tak přesto hrají, protože to neumějí jinak.

- Rusku odříkají poslušnost jeho partnerské země z SNS. Arménie a Kazachstán už to udělaly, Uzbekistán a Tádžikistán jsou další želízka v ohni z hlediska tohoto procesu. V Bělorusku stačí velmi málo, aby to tam bouchlo, protože politická vůle mezi lidmi po změně je, jak ukázaly protesty v roce 2020 a nebýt Putinovy pomoci Lukašenkovi, byl by nejspíš režim padl už tehdy. Nevsadil bych si na Lukašenkovo udržení moc dlouho poté, co začne mít Rusko vážné problémy nejdřív s SNS a později s vlastní dezintegrací, která se může začít lámat na Kavkaze a pak v sibiřských republikách jako je Tuva nebo Burjatsko, které byly zasažené nejvyšší úmrtností vojáků.

- Rudá Čína už dala dost jasně najevo, že si nepřeje žádnou velkou eskalaci (typu použití ZHN) a Peking není takový spojenec pro Moskvu, jak si Putin myslel. Naopak, pekingský režim má zálusk na ruská území, a to ani nemluvím o tom, že se to tam začíná kvůli covidovým opatřením taky docela solidně mlít.

- Rusko už má ztráty za rok cca 6-7× vyšší než za deset let katastrofické války v Afghánistánu, která pomohla rozložit Sovětský svaz.

- Rusko není schopné do Černého moře dostat jiné lodě přes Bospor a Dardanely, než ty, co tam aktuálně jsou, a ty jsou teď zranitelné všude. Už musely být přesunuté ze Sevastopolu do Novorossijsku, ale drony si je našly i tam. Nemají kam je dál schovat.

A teď se podívejme na Ukrajinu:

- Ukrajina ihned 24.2. vyhlásila všeobecnou mobilizaci ne s cílem použít vojáky ihned, ale pořádně je vycvičit. I jim to trvá zhruba půl roku; vojáci jsou cvičeni jak na Ukrajině samotné, tak v různých zemích NATO - v UK, USA, Polsku a jinde. Na rozdíl od ruských mobiků tohle budou dobře vycvičení a vyzbrojení vojáci, navíc ještě s motivací, jakou ruští vojáci ani náhodou nemají. Tihle vojáci se dostávají do služby teď průběžně a jejich počet bude s časem přibývat. Tím se otočí poměr bojujících, protože Rusko na frontu jednoduše nebude schopné poslat takové množství kvalitních vojáků, které by ukrajinské vojáky bylo schopné porazit.

- Ukrajina dostává kvalitní západní zbraně a bude jich dostávat ještě víc. Není vyloučeno, že Ukrajina dostane lepší PVO, plus sama teď spustila sériovou výrobu svých vlastních kamikaze dronů, které jsou odpovědí na íránské Šahídy a jsou schopné doletět až do Moskvy. A protože to jsou ukrajinské drony domácího designu a výroby, Ukrajina není nijak omezená jejich použitím jako v případě zbraní západních.

- Ukrajinské veřejné mínění je ochotné vytrvat i za cenu šílených podmínek způsobených přežitím zimy bez elektřiny, vody a topení, protože na Ukrajině je shoda na tom, že je potřeba osvobodit celé území od ruských vojáků, včetně Donbasu a Krymu. Západ vyjádřil takovému plánu podporu a vzhledem ke všemu výše uvedenému a tomu, kde Rusové budují obranné linie, se dá čekat, že do konce roku až půlky ledna budou Ukrajinci na hranicích Krymu (už teď se mluví o předání Záporožské jaderné elektrárny v Enerhodaru nejdřív do rukou IAEA a pak ukrajinské vlády). Rusko teď sází všechno na zlomení ukrajinské morálky (nepovede se) skrze teroristické útoky a na zlomení západní ochoty Ukrajině pomáhat. Měla mu v tom pomoct Giorgia Meloni, ale „zklamala“, protože se jasně postavila za Ukrajinu a dodává jí zbraně; za Ukrajinou už nově stojí celkem jednoznačně i Francie s Německem. Do toho se podařilo skrze idiocii Viktora Orbána ve věci fixu na ruský plyn a to, že mu to tam kolabuje, Maďarsko skřípnout a Orbán tak musel změnit tón: dá se čekat, že už i Maďarsko do toho přestane házet vidle, protože jinak zbankrotuje.

Sečteno podtrženo, Ukrajina má bojovou morálku, má dost lidí a bude jich mít čím dál víc, má dost zbraní a bude jich mít čím dál víc, zatímco Rusko je na tom špatně a objektivní problémy, které má, způsobují, že na tom bude ještě hůř. A to jsem nezmínil mimochodem celou řadu dalších procesů, které pomáhají Ukrajině (jako probíhající deoligarchizace Ukrajiny a rozvoj občanské společnosti) a procesů, které naopak těžce škodí Rusku (začínají se organizovat matky vojáků způsobem, který už režim nezvládá pokrývat, Rusku chybí čipy a není schopné sehnat náhradu a přišlo skrze masovou emigraci o statisíce mužů v produktivním věku, které právě na vedení války potřebuje).

Ať se na to dívám jakkoliv, Ukrajina vyhraje a nebude to až tak dlouho trvat, než se to stane; ovšem cena za to bude strašlivá. Rusko ukázalo, že není schopné ani s maximálním nasazením elitních vojáků a žoldnéřů z Wagnerovy skupiny ani po několika měsících obsadit Bachmut, o který mu viditelně jde v honbě za aspoň nějakým propagandistickým vítězstvím, ale je víc než schopné týrat ukrajinské civilisty terorismem. Zima bude pro ně zlá, čeká nás odhalení ještě velkého množství válečných zločinů, ale nakonec to už nemůže dopadnout jinak než dobře - pokud vytrváme my ostatní s naší pomocí Ukrajině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz