Hlavní obsah
Cestování

Lisabonské zápisky: tipy na zajímavá místa a aktivity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Aneta Strohová

Ejnets - tipy na Lisabon

Kam vyrazit a co dělat v Lisabonu? Tipy na oblíbená místa, která jsem měla možnost prozkoumat dlouholetým životem v hlavním městě Portugalska.

Článek

Sice mě život zavál směrem na jih portugalského pobřeží, ale to neznamená, že hlavní město na konci Evropy stále nechovám hluboko v srdci. Byly to čtyři roky intenzivního poznávání se a zkoušení, co funguje, co je dobré a co nejde. Postupně bych ráda sepsala všechna oblíbená místa, aktivity v Lisabonu a následně se o ně podělila.

Foto: Aneta Strohová

Ejnets - Tipy na Lisabon

Cristo Rei

Někde jsem četla, že se toto místo nemá navštěvovat za špatného počasí. Bylo by asi dobré definovat, co je špatné počasí. Navštívila jsem sochu Ježíše dvakrát, jednou právě během zamračeného a upršeného Lisabonu. Byla to dramatická nádhera. Výhled je stále dokonalý. Jak se sem dostat? Za mě nejlépe z Cais do Sodré, trajektem do Cacilhas a udělejte si k soše procházku - doporučuji cestu kolem řeky.

Foto: Aneta Strohová

Ejnets - Lisabon tipy

Lisabon během května a začátkem června…

... kdy kvetou stromy Jacaranda (Žakaranda). Je to pastva pro oči, až to připomíná psychedelický sen. Stačí se jen projít po městě a čeká vás fialová záře na každém rohu. Je to chlouba Lisabonu, jelikož jako jediné evropské hlavní město jich má tolik. Portugalci si je přivezli ze zámořských objevů a dokázali je aklimatizovat.

Foto: Aneta Strohová

Ejnets - tipy na Lisabon

Panteão Nacional

Za celá léta v Lisabonu jsem toto místo nenavštívila, až s rodinou těsně před tím, než jsem se z Lisabonu stěhovala do Algarve. Byla jsem unesena jak místem, tak výhledem. Navštívili jsme to během ranních hodin a byli jsme tam skoro sami. Najdete ho v nejstarší části Lisabonu, Alfama. Zkuste jako skvělý start pro zkoumání města.

Lisabonský půlmaraton

Jste nadšenci do běhání? Čas a dovolená vám umožňují si zvolit cestování, kdy potřebujete? Co takhle zkusit navštívit Lisabon během jeho známého půlmaratonu? Budete mít totiž jedinečnou možnost běžet přes Ponte 25 de Abril, který není za normálních okolností chodcům přístupný. Je to zážitek na celý život, sama jsem to absolvovala a ráda bych si to zopakovala.

Foto: Aneta Strohová

Ejnets - tipy na Lisabon

Estufa Fria

Moje oblíbené místo s pořádným kusem zeleně. Pokud má člověk dost davů a horkého počasí, zde se může ukrýt před hustotou prostředí Lisabonu. Je to botanická zahrada vedle Parque Eduardo VII, odkud je krásný výhled na Lisabon a hned kousek vedle najdete kavárnu Linha d’Água s výhledem a jezírkem. Doporučuji na západy slunce.

Casa do Alentejo, Taverna

Takzvaný „skrytý“ palác Lisabonu je již známý a turisty objevený. V horním patře se nachází velmi dobrá restaurace. Pokud nechcete klasické pohoštění, ale máte chuť na tapas a něco k pití, v přízemí hned za rohem u hlavního vchodu najdete Tavernu s olivovníkem uprostřed. Atmosféra je skvělá, stejně jako jídlo za přijatelnější ceny.

Foto: Aneta Strohová

Ejnets - Lisbon

Capela de Santo Amaro

Udělejte si malou pauzu na cestě do Belému, naproti LX Factory najdete malý kopeček s výhledem, a ne ledajakým. Z tohoto místa máte jeden z lepších výhledů na most. Co si pamatuji, nebylo zde nikdo moc lidí. Opět doporučuji pro západ slunce. A nebo pouze pokud chcete mít prima fotku slavného mostu 25th de Abril.

Foto: Aneta Strohová

Ejnets - tipy na cesty

Barvy vás povedou

Lisabon dodá pocit domova a všechny vítá stejně. Vždycky jsem říkala, že Lisabon je láska mého života. Jak se ukázalo, Lisabon jen otevírá dveře novým možnostem. Ať už sem jedete na dovolenou nebo delší pobyt, místo vás přijme a vtáhne. Budete odjíždět s těžkým srdcem. Stačí se jen ztratit v uličkách, nádherná a barevná místa najdete všude. Nemusíte se vůbec řídit průvodci, zkuste si najít vlastní cestu a jistě objevíte vždy něco krásného.

Najděte další tipy a triky na Portugalsko u mě na blogu Ejnets a nebo se setkejme na instagramu @ejnets. Ráda pomůžu a nebo odpovím na otázky ohledně cesty sem.

Foto: Aneta Strohová

Ejnets - Lisabon

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz