Hlavní obsah
Cestování

Průvodce po Azorech, São Miguel: zápisky z cesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Aneta Strohová

São Miguel @ejnets

Skrytý skvost Evropy, exotické ostrovy patřící Portugalsku, pyšnící se vláhou a klidem. Jaká je zde dovolená?

Článek

Na cestě mezi Evropou a Amerikou je vulkanické souostroví Azory, noří se z oceánu jako ráj na zemi, jak kdyby si někdo chtěl odložil uprostřed modře kousek zeleného štěstí. Je to zvláštní mix, lesů a džungle, s jezery a krátery, výhledy na oceán, poseto květiny a zahaleno většinu roku do mlhy. São Miguel je kolem 200 dní v roce v mlze, není žádné překvapení, že se každému jen tak nepoštěstí a některé výhled holt člověk neuvidí. Přes jaro je tedy méně lidí, ale může se stát, že se výhledy neukážou. Nejlepší doba na návštěvu je tedy léto, kdy kvetou i hortenzie a představuje to nevídanou podívanou. Přesto jsem slyšela, že i v létě se může stát, že mlha sedí mezi krátery a výhledy nejsou.

Foto: Aneta Strohová

Azory @ejnets

Údaje z výletu sem:

Výlet byl na konci dubna 2023. (Počasí střídavě oblačno: pršelo, mlhy, nebyla zima. Kolem pobřeží nádhera na opalovačku, vnitřní část ostrova pod poklicí, jen občas se něco odtajnilo.)

Letěli jsme z Lisabonu se SATA - Azorskou aerolinkou - cenově vyšlo stejně jako nízkonákladovka.

Dovolená byla na 4,5 dne - od úterý odpoledne do neděle ranních hodin, kdy jsme letěli zpět Lisabon.

Letenky jen z Lisabonu vyšly na 100 eur na jednoho, ubytování byl apartmán přes booking.com, také kolem 100 eur na osobu na pět nocí.

Foto: Aneta Strohová

Azory @ejnets

Půjčení auta na Azorech: Než si zaplatíte drahé auto přes internet, zavolejte si.

Doporučuji určitě půjčení auta, bez toho to půjde těžko. Jde to, samozřejmě, ale pokud můžete běžte do půjčení. My jsme zařizovali auto 14 dní předem, což bylo už pozdě - podle toho, co jsem si všude přečetla. Vyskočí na vás všechny servery, přes které se dá auto rezervovat, naskáčou vám tam poplatky a šup, auto na 4 dny bylo kolem za 350 eur.

Pokud jsme šli na samostatnou půjčovnu, již to vyšlo asi o dvacet euro méně, ale stále zbytečné poplatky, bez který se auto nedalo zabukovat. Dělali jsme tedy řádný průzkum, našli malou rodinnou autopůjčovnu a rovnou tam zavolali - Flor do Norte Rent a Car.

Náš požadavek byl taky ten, že auto odevzdáme na letišti v neděli v šest hodin ráno, za což si pomalu všechny autopůjčovny řekly o 50 eur navíc. U tohoto malého podniku nechtěli nic, za všechno si řekli 200 eur, byli milí a vstřícní, a vše šlo hladce. Takže moje doporučení je, než si objednáte drahé auto přes servery na internetu nebo naklikáte profláklé autopůjčovny, zkuste si zavolat a domluvit rovnou s nimi.

Pár tipů k řízení: Místní rádi staví uprostřed silnice jen tak. Silnice byly všechny v perfektním stavu. Když zadáváte místa do mapy, nedávejte to konktrétní místo, ale parkoviště nebo trail u toho. My si takto párkrát zajeli - já vím, pro někoho je to samozřejmost, my ale nevěděli. Nejsou zde žádné dálnice, nic se neplatí, jízda byla vždy v klidu. Jen pozor na špatnou viditelnost - husté mlhy.

Počasí:

Na Azorech (São Miguel) prší kolem 200 dnů v roce. Počítejte s mlhou, vlhkem. Neříkám tomu záměrně špatné počasí, já déšť miluji, je ho málo, voda není. Pro mě to byl ráj na zemi. Je dobré s tím ale počítat. Stejně tak jako na léto s větším turismem a cenami.

Informaci o hustých mlhách jsem nikde před cestou nenačetla, pokud bych s tím počítala, možná bych nebyla tak zklamaná, že jsem neviděla hlavní přírodní atrakci ostrova São Miguel, výhled z Boca do Inferno. Pokud tedy plánujete vaší cestu, počítejte, že zde hodně prší, a mlha a mraky se následně drží a stane se, že výhledy jsou jen do magického oparu. Stáhněte si aplikaci nebo koukejte na webkamery, kde můžete kontrolovat aktuální počasí.

Foto: Aneta Strohová

Azory @ejnets

Během jednoho dne zažijete čtyři roční období. Zabaleno jsme měli přes pláštěnky, svetry, pohorky, ale i plavky a opalovací krém, každý den do kufru auta.

Každý si najde na Azorech to svoje. Plánovali jsme výlet na São Miguel podle toho, co nás bavilo. Já mam ráda výšlapy, procházky v lesích, výhled a útesy. Přítel si zamiloval všechny vodopády, kterých je tady nad stovku. Jsou tady termální lázně, u nich botanické zahrady. Někdo sem rád jede za pozorováním velryb a delfínů.

Doopravdy je toho tady více než dost na plánování výletu - my jsme zde byli 4,5 dne a do začátku to bohatě stačilo. Příště už víme, co od toho chceme a budeme se řídit podle toho. Sama bych ráda viděla i další ostrovy - dá se naplánovat i výlet, kde navštívit všechny dostupné.

Foto: Aneta Strohová

Azory @ejnets

Azory jsou ale ráj Evropy. Místo, které mi tolik chybí na pevninské části Portugalska. Jenže to nejsou jen lesy, abych to mohla přirovnat k Čechám, či jen pláže a útesy, abych to mohla přirovnat jen k Portugalsku. Tohle má přidanou hodnotu. Zaparkujete auto ve vesničce, ujdete pár kroků a jste v džungli.

Azorské ostrovy jsou jedna velká botanická zahrada - příroda je exotická, přesto mi to občas dávalo pocit domova. Už nyní mi to chybí a hned bych vyrazila znovu. O to víc, že pevninské Portugalsko opět sužuje velké sucho a jeden odpolední déšť jsme viděli jen jednou za poslední dva měsíce.

Foto: Aneta Strohová

Azory @ejnets

Azorům se také říká Havaj Evropy, někde jsem i četla evropský Nový Zéland, já jsem na Havaji, ani Zélandu nikdy nebyla, takže nemohu správně posoudit. Pokud jste někdo byl jak na Havaji, tak na Azorských ostrovech, dejte prosím vědět, co si myslíte a jaké je porovnání? Chystáte se? Nebo jste již byli a máte jiné zkušenosti? V příštím článku nabídnu místa, která jsem si sama zamilovala.

Foto: Aneta Strohová

Azory @ejnets

Plánujete výlet či dovolenou v Portugalsku? Budu ráda, když mi dáte vědět.

Najděte další tipy a triky na cestování a Portugalsko u mě na blogu Ejnets, a nebo se setkejme na Instagramu @ejnets. Ráda pomůžu a odpovím na další otázky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz