Hlavní obsah
Cestování

Lisabonské zápisky: Kam na Pastel de Nata a další pochutiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aneta Strohová

V Lisabonu není jen jeden nejlepší Pastel de Nata, je jich hned několik. Na každém rohu. Co všechno zde vyzkoušet a ochutnat? A kam na portugalskou kuchyni?

Článek

Kam na Pastéis de Nata?

Pastel de Nata je takový malý koláček štěstí, který nesmíte vynechat při návštěvě Portugalska. Asi ho moc nemusím představovat, je to hit Portugalska. Pastel de Nata původně pochází z klášterů, od jeptišek, říká se. Neměly totiž využití na přebytek žloutků, tak se muselo vymyslet, co s tim. Nezapadá sem jenom tento žloutkový koláček, ale i další portugalské pochutiny, na žloutek si totiž ve sladkém potrpí.

Zmíním jich tu několik, které si já sama ráda užívám, když si udělám cestu z Algarve do Lisabonu. Ale nenechte se tím odradit od ochutnání všech, co potkáte a ani si nenechte poplést hlavu od turistických průvodců, že ten v Belému je ten nejlepší. Pastéis de Nata najdete na každém koutu v Lisabonu, jelikož každý bar či restaurace mají svoji recepturu a nikdy nevíte, který bude pro vás ten nejlepší. Zkoušejte všechno.

Určitě si ho nezapomeňte dát s malým espresem nebo panákem Ginja - pokud si to můžete dopřát.

Foto: Aneta Strohová

Pastel de Nata @ejnets

Pastéis de Belém

Tvrdí o sobě, že mají tu nejstarší recepturu, tudíž jsou jedni z prvních, co ho kdy prodávali. Není snad potřeba ho představovat ani radit, jak na to. Frontu v Belému uvidíte na dálku, vevnitř na vás čeká prostor a volné stoly - zkuste i jejich další zákusky. (V poslední době se čeká i fronta na stůl.)

Pastelaria Aloma

Daší z velmi oceňovaných koláčků. Kolem Lisabonu se nyní rozrostly jejich prodejny.

Manteigaria

Můj nejoblíbenější, i když ten nejsladší. Nyní mají již dost prodejen kolem Lisabonu, i v Belému. Má být dělaný z kondenzovaného mléka, tak nezapadá mezi originální recepturu, na chuti mu ale neubírá.

Doce Real

Portugal, R. Dom Pedro V 119, 1250-096 Lisboa

Tato malá kavárnička/bar se dělí o ten nejlepší pastel de nata s Manteigaria, je totiž z originální receptury, větší a chutná po vanilce. Je skvělý a byl nám doporučen místními, takže si můžete být jistí, že nejíte nic špatného. Možná jste o tomto cukrářství už slyšeli někde jinde, mají totiž jednu z nejlepších empanadas v Lisabonu.

A Fábrica da Nata

V neposlední řadě přidávám ten, který jsem se za roky taky naučila mít ráda. Není tak sladký jako v Manteigaria, proto možná bude lepší možnost pro většinu. Také najdete v Lisabonu na každém rohu.

Další pochutina na zkoušku je:

Pão de Deus

Tento tradiční portugalský moučník, v překladu jako Boží chléb, je kombinace měkkého brioše a polevy z vysušeného kokosu a vajec. Můj oblíbený je ten na slano, se sýrem či šunkou.

Kam na jídlo v centru?

Santa Rita

Rua de S. Mamede 24, 1100-323

Moje TOP portugalská restaurace hned v srdci Lisabonu, s tou nejmilejší obsluhou, klasickými portugalskými pokrmy a za stále příznivé ceny. Nevynechejte! Mají zavřeno jen v neděli a na víkend je lepší rezervace.

Restaurante Cabaças

Další klasická portugalská, není moc velká, takže si možná počkáte na místo. Ceny jsou skvělé, stejně tak jídlo. Zkuste jejich vyhlášený steak na rozpáleném kameni.

A pokud bude chuť, nezapomeňte taky ochutnat zelené víno!

Madame Petisca

R. de Santa Catarina 17, 1200-128

Funguje na bázi tapas, a co si pamatuji, vždy to byla skvělá pochutina. Není to tady ale jen o jídle, zkuste si udělat rezervaci na západ slunce. Máte totiž odsud nádherný výhled na město, řeknu i ten slavný Ponte 25 de Abril.

Foto: Aneta Strohová

Lisabon @ejnets

Kam na jídlo, pokud už nechcete portugalskou kuchyni?

Výborný burger v centru města Lisabonu: To.B a jeho maso z Azorů. Naprostá bomba a lahoda. Cenově také nevychází špatně a doopravdy se pořádně nadlábnete. A pokud se chcete podívat dál mimo centrum, blízko Praça de Espanha - zkuste Ground Burger, kterému sice kousek chybí na velikosti, ale je považován za ten nejlepší v Lisabonu. Opět, každej samozřejmě podle chuti. Je to velmi indiviuální. Mají i vlastní piva, či speciály a hned vedle najdete známé donuty Crush Doughnuts, kterým naopak na velikosti nic nechybí - je to pořádnej, nefalšovanej donut. Jako dezert, ale tak pro dva nebo tři lidi. Určitě za to stojí.

Navštívili jste Lisabon? Co vám nejvíce chutnalo a nebo naopak nemusíte? Toto je pokračování mých článků ze života v Portugalsku. Tipy na místa v Lisabonu najdete TADY.

Najděte další tipy a triky na Portugalsko u mě na blogu Ejnets a nebo se setkejme na instagramu @ejnets. Ráda pomůžu a nebo odpovím na otázky ohledně cesty sem.

Foto: Aneta Strohová

Lisabon @ejnets

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz