Hlavní obsah
Cestování

Nejmalebnější stezka Portugalska: Seven Hanging Valleys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aneta Strohová

Algarve-ejnets

Nádherná zákoutí jihu Portugalska. Kdy a proč vyrazit na stezky po Algarve, které možná neznáte?

Článek

Seven Hanging Valleys stezka a průvodce po nejkrásnějších Algarve útesech:

Lákají vás malebná zákoutí v portugalském Algarve? Tak začneme rovnou tou nejkrásnější stezkou.

V Algarve žiji dva roky a v mém případě platí, co je v nohách, je i v hlavě, tady vám představím můj oblíbený víkendový výšlap - mimo sezónu.

Trasa vede z Praia da Marinha, přes Praia de Vale Centeanes až po Carvoeiro a byla vybrána organizací European Best Destinations jako jedna z nejlepších turistických tras v Evropě, celá cesta se drží po pobřeží a ukáže vám ty nejkrásnější pláže slunného Algarve. Při túrách po okrově zbarvených útesech vystupujících z azurově zbarvených vod se přesvědčíte, že jižní Portugalsko je jednou z nejúžasnějších pobřežních oblastí na světě.

Až po Carvoeiro je to 10km po pobřeží, nahoru a dolu. Pokud jedete na kolech či autem, tak se budete muset vracet na místo startu, je to tedy větší zátež, co se týče fyzičky, tak i pro kolena. Převýšení je kolem 400 metrů.

Stezka se nachází v části Lagoa, vede přes tyto pláže: Praia da Marinha – Carvalho Beach – Praia de Benagil – Alfanzina Lighthouse  – Praia de Vale Centianes - Carvoeiro.

Já se stezku dávám pravidelně, někdy jen po částech, kvůli autu. Ale pokud se sem dopravíte například Boltem (je levnější než Uber v Portugalsku), pak do dvou a půl hodin dojdete do Carvoeiro, v případě odpočinku a zkoušení plážových barů, to je cesta na celé odpoledne.

Foto: Aneta Strohová

algarve - ejnets

Kde se nachází Percurso dos Sete Vales Suspensos (Seven Hanging Valleys):

Nejbližšími městy jsou Carvoeiro, Ferragudo a Armação de Pêra. Větším městem by potom bylo Portimão. Začít byste měli buď na Praia da Marinha, nebo ve městě Carvoeiro.

Nutno říci, že v odpoledních hodinách na Praia da Marinha bude plážový bar zavřený, ale v Carvoeiro (jakožto městečko) je plné barů a restaurací, otevřený většinu dne. Praia da Marinha je všeobecně považována za jednu z nejkrásnějších pláží v Evropě. Při pohledu na tuto pláž se naskýtá řada pozoruhodných terénních útvarů, jako jsou jeskyně, kamenné oblouky, přírodní mosty a nejisté mořské komíny, kde hnízdí a odpočívají mořští ptáci. V létě bývá plně narvaná lidmi, stejně tak i parkoviště. Mnohokrát nenajdete místo na parkování ani v blízkém okolí (je zde parking i pro karavany). Opět doporučuji vyrazit do Alagrve mimo sezónu.

Ve většině průvodců pro tuto portugalskou stezku najdete její konec v Vale Centianes, ale není tomu tak. Zde je pokračování stezky schováno, musíte jen vylézt na kopec před vámi, když lezete dolů ze schodů k pláži. Stezka pokračuje u velké značky O Stop baru, sice to tak nevypadá, ale dá se tam projít a jakmile se opět vyškrábete na útesy, již trasu dál uvidíte a dojdete až do Carvoeiro, kde najdete spousty míst na občerstvení.

Obtížnost: střední/středně vysoká; některé úseky mohou být pro starší nebo velmi mladé návštěvníky obtížnější, jelikož je zde stoupání a klesání poměrně často. Pokud nemáte zrovna potrénováno, pořád se to dá ujít, míst na pauzy je hodně. Jen tak na posezení nebo u plážových barů. Doporučuji pevnější boty na výšlapy.

Tato klikatá túra pak odhaluje řadu skrytých překvapení, jako jsou hluboké rokle, odlehlé zátoky, lesní plácky a obrovské propadliny, kde je možné slyšet hukot vln. Taky zde najdete tu veleslavnou a instagramovou pláž Benagil.

Dovolená a počasí v Algarve, kdy vyrazit na dovolenou do Portugalska?

Po letech života v Portugalsku, vám mohu doporučit jaro a podzim, klidně i zimu, jelikož s oteplováním se nemusíte tolik bát špatného počasí. Ledny bývají v Portugalsku teplé, Algarve je vždy slunečnější než zbytek země. Pokud nejste ten typ, co se potřebuje smažit na pláži celý den, ale preferujete aktivní dovolenou za mírného počasí, pak je Algarve ta nejlepší volba. V Portugalsku nejvíce prší v dubnu a květnu, někdy v únoru.

Vyvarovala bych se léta, kdy teploty lezou nad čtyřicet stupňů a pochod pod ostrým sluncem je sebevražda. Pláže jsou plné k prasknutí. Berte na vědomí, že Portugalci si berou dovolené v srpnu, takže tady nebudete jen vy a další turisté, ale i zbytek Portugalska, plus velká část Španělska.

Foto: Aneta Strohová

Algarve - ejnets

Tipy na cestování po Algarve a celkově po Portugalsku:

- od podzimu 2023 jsou zakázaný kajaky (Benagil) a dostanete se do těch známých jeskyní pouze na lodi a nesmíte vystoupit.

- google maps nejsou často relevantní, co se týče umístění a jízdy autem. Místo přesného jména památky, vždy raději zadejte nejbližší parkoviště. Taky by vás to mohlo nasměrovat na neexistující místo, ze kterého jen tak nevyjedete nebo odděláte auto. Věřte mi, již jsme to zažili na vlastní kůži.

- pokud půjdete tuto stezku, můžete si vybrat jen dotyčná místa a přejíždět postupně. Není potřeba to celé jít pěšky, abyste to viděli.

- všechny zastávky: Praia da Marinha – Benagil  – Praia do Carvalho – Alfanzina Lighthouse – Praia do Vale de Centianes - A Boneca - Carvoeiro.

- nejlepší bary na pláži jsou: O Stop na Praia do Vale de Centeanes (i když obsluha je občas šílená) a během sezóny je otevřená restaurace u A Boneca jeskyně.

- A Boneca byla do nedávna jedna z těch schovanějších jeskyní, nyní se tam v létě čeká fronta na fotku.

- trasa je značena žlutou a červenou

Pokud máte otázky, ráda odpovím na instagramu či u mě na blogu.

Foto: Aneta Strohová

Algarve - ejnets

Foto: Aneta Strohová

Algarve - ejnets

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Cestování do Portugalska

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz