Hlavní obsah
Zdraví

Pravda o kokosovém oleji. Jedná se o zázrak nebo naopak ten nejhorší tuk?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik.com

Kokosový olej

Proč kokosový olej někteří odborníci na výživu považují za zázrak a jiní naopak za ten nejhorší tuk vůbec? Pojďme si shrnout základní fakta, která vám objasní, jak to s ním vlastně je.

Článek

O kokosovém oleji jsme toho v posledních letech slyšeli opravdu hodně. Někteří ho považují za naprostý zázrak a doporučují k použití na celé tělo, jiní ho naopak označují za nejméně vhodný tuk, který si na talíř můžete dát. Kde je ale pravda?

Přes 90 % tuku v kokosu jsou nasycené mastné kyseliny.

Nasycené tuky se často řadí mezi zdraví škodlivé, neboť zvyšují hladinu cholesterolu. Obecně se tak doporučuje se jim zcela vyhnout.

Tento fakt o kokosu je důvodem, proč ho někteří odborníci na výživu považují doslova za nejméně vhodný tuk, který si na talíř můžete dát [1].

Zde ale příběh kokosového tuku z daleka nekončí.

Většina těchto kyselin je v kokosu ve formě MCT.

Zkratka MCT označuje mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci. Ty jsou považování za zdraví prospěšné a přínosné v mnoha oblastech. Jedná se mimo jiné o vyhledávaný doplněk výživy ve sportovní výživě.

Díky tomuto faktu tak bývá kokosový olej často doporučován jako jeden z nejlepších zdrojů tuku [2-4].

Pojďme se však na to podívat ještě trochu blíže.

MCT obsažené v kokosu jsou hlavně ty nejméně vhodné.

Mezi MCT se řadí 3 kyseliny: kaprylová, kaprinová a laurová. Zatímco první dvě kyseliny stojí za pozitivními účinky připisovanými MCT, kyselina laurová má tyto účinky významně nižší a někdy bývá dokonce označována za „pseudoMCT“. A právě kyselina laurová tvoří převážnou většinu MCT obsažených v kokosovém oleji [5].

Co si z toho odnést?

Jak vidíte, kokosový olej není ani zázrak ani ten nejhorší tuk.

Za popularitou kokosového oleje navíc nestojí jen jeho potenciální účinky na zdraví, ale také výborné fyzikální vlastnosti. Kokosový tuk je vysoce stabilní i při velmi vysokých teplotách, díky čemuž je vhodný i na smažení. Zároveň není náchylný ke žluknutí a má tak mnohem delší trvanlivost než jiné rostlinné oleje [5].

Výzkumy dále naznačují pozitivní účinky kokosového oleje při topickém (místním) použití pro prevenci a léčbu atopické dermatitidy, zubního kazu a poškození vlasů. K potvrzení těchto účinků je však zapotřebí více studií [6].

Použité zdroje

[1] @fitnut.akademie „Cukry, tuky a mouka“ Instagram [online]. 2022-11-04. Dostupné z: https://www.instagram.com/p/Ckh0h_JKAan/

[2] CORDAIN, Loren. Současná paleodieta. Praha: Ikar, 2014. ISBN 978-80-249-2509-7.

[3] HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Brno: Jan Melvil Publishing, 2014. Fit & food. ISBN 9788087270677.

[4] CONNELL, Heathera Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny. Praha: Synergie PublishingSE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

[5] ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 9788090568556.

[6] WALLACE, Taylor C. Health Effects of Coconut Oil—A Narrative Review of Current Evidence. Journal of the American College of Nutrition [online]. 2018, 38(2), 97-107. ISSN 0731-5724. DOI: 10.1080/07315724.2018.1497562.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz