Hlavní obsah
Zdraví

Jak vyhubit alkohol a drogy za volantem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Abbat, Pixabay

Lidé pod vlivem jsou velmi častými účastníky dopravních nehod. Jsou to zbytečné nehody, které stojí zbytečně ztracené lidské životy a zdraví. Co s tím?

Článek

Velmi často se v poslední době objevují v médiích zprávy o silně opilých či zdrogovaných lidech za volantem, co něco provedli. Tito lidé jsou nezodpovědní a za volantem rozhodně nemají co dělat. Ohrožují nejen život svůj, ale především nevinných ostatních.

Tresty za alkohol a drogy bych velmi radikálně zpřísnila, aby si lidé raději dvakrát rozmysleli, zda si za volant opravdu chtějí sednout.

Tresty za alkohol, či drogy při řízení jsou u nás pro některé účastníky provozu úsměvné a od dalšího sezení za volantem pod vlivem je neodradí.

Jak je to u nás s alkoholem za volantem?

Postihy za alkohol za volantem se u nás rozdělují do tří skupin, dle závažnosti.

Do 0,3 ‰ je to hodnoceno jako přestupek, hrozí pokuta 2500 - 20000 Kč a zákaz řízení na 6-12 měsíců.

Do 1 ‰ je to stále ještě přestupek, ale udělí vám navíc krom předchozího i 7 trestných bodů.

Nad 1 ‰ je to již trestný čin a o výši trestu rozhoduje soud. Udělí vám 7 trestných bodů, pokutu dostanete 25000-50000 Kč a zákaz řízení na jeden rok až deset let. Také vás mohou posadit do chládku až na tři roky.

Pokud někdo odmítne zkoušku na alkohol, automaticky se to bere jen jako přestupek, dostane až 50 tisícovou pokutu, 7 trestných bodů a zákaz řízení až na dva roky.

Takže, když bude dotyčný totálně pod obraz a odmítne zkoušku, má jen přestupek, i když je nacamranej náramně.

Jak je to u nás s drogami za volantem?

U drog se také rozlišuje množství látky, které má dotyčný v sobě. Jsou stanoveny limity obsahu látky v krvi. Pokud je to do limitu, je to přestupek, když nad, je to trestný čin. Postihy jsou stejné jako u alkoholu. Jen po odebrání oprávnění na víc jak rok je potřeba splnit zkoušku v autoškole.

Pokud dotyčný podrobení se testu na drogy odmítne, opět se to bere jen jako přestupek, jako u alkoholu.

Co s tím?

Jsem pro, zachovat rozlišení postihů dle množství alkoholu i drog. Ti s malým množstvím látky v těle jsou sice nezodpovědní, ale nejsou ovlivněni natolik, aby díky tomu způsobili nehodu.

U alkoholu bych nechala nižší - současné tresty do 0,5 ‰, což je asi ještě docela bezpečná hranice. V zahraničí je často beztrestná.

V rozmezí od 0,5 ‰ do 1 ‰ bych tresty zvýšila. Pokutu bych vztáhla k výši příjmu hříšníka a u odnětí řidičského oprávnění bych zrušila možnost zkrácení. Při opakovaném problému bych tresty ještě násobně navýšila.

U drog nemám představu, jak jsou hraniční hodnoty nastaveny, ale možná bych je pro jistotu ještě zpřísnila.

Při překročení limitu pro trestný čin bych tresty o dost zvedla. Výrazně bych zvýšila peněžní pokuty, nejlépe je vztáhla k výši příjmu, aby to bylo trošku spravedlivé. Zrušila bych možnost zkrácení doby odnětí řidičáku. A jako bonus bych přidala ještě zabavení auta. Neřešit komu patří, bylo předmětem páchání trestného činu, tak by propadlo státu a stát by ho následně mohl prodat v aukci.

Pokud by nepatřilo potrestanému hříšníkovi, jeho problém, ať si to vyřídí s majitelem sám. Půjčovny by od něj mohly vymáhat zaplacení ceny vozu, leasingové společnosti zaplacení dluhu. Přístě by si společnosti lépe ohlídaly, komu svůj majetek svěřují.

Také bych vyřešila dost zvláštní přístup k odmítačům testů. Pokud by dotyčný odmítl test, automaticky by se bralo, že spáchal trestný čin, nejen přestupek jako dnes. Dostal by pokutu, body, zabavilo by se mu auto a ještě jako bonus by mohl dostat pobyt ve chládku.

Mělo by se automaticky předpokládat to nejhorší možné. Lidé by pak test neodmítali, protože by se jim to nevyplatilo.

Zabavit auto mohou policisté u nás už nějaký ten pátek, ale nepřistupují k tomu moc často. Navíc auto musí patřit majiteli, což mnohdy nepatří. Neřešit majitele, jako objekt trestného činu auto zabavit, prodat a hotovo.

Lidé pod vlivem by tak auto neměli a nemohli by dále páchat trestný čin. Mnohokrát se stalo, že se tito lidé vrátili k autu a pokračovali v jízdě.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz