Hlavní obsah
Umění a zábava

Colours of Ostrava 2023 bez mainstreamu: Den druhý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Antonín Svatoš

Berlínské trio GHEIST

Druhý den se pro mainstreamové posluchače nesl v duchu zklamání, protože nepřijela Ellie Goulding a její velmi neadekvátní náhradou byly Chinaski.

Článek

Svůj den jsem započal koncertem na Glo stagi. Zahrát má během pár minut neznámá česká kapela WYFE, která podle svých slov hraje „černou a bílou hudbu“. Ačkoli nevím, co to má znamenat, jejich tvorba mě poměrně zaujala. Na pódium přistoupila banda 4 mladých mužů a začala hrát písně z alba „Good Times“. Výkon to byl uspokojivý, ovšem ne natolik, aby roztančil publikum. To se nelíbilo frontmanovi, který nejprve vtipně poznamenal: „To jste všichni přišli na Chinaski?“ Za chvíli však řekl: „Umíte tancovat, pi*o?“ Tato poznámka – a další dvě obdobné – poměrně rozhodila publikum. Zpěvák pil během vystoupení víno přímo z lahve – a evidentně i před ním, jelikož byla sklenice z poloviny prázdná.
Hodnocení: 5/10

Po nejslabším zážitku letošního ročníku jsem opět dorazil na Liberty stage, která mě zatím nezklamala. Na pódiu už běhala pětice potetovaných Jihoameričanů, kteří s neuvěřitelnou energií hráli tradiční cumbiu s punkovými prvky. Základ zvuku Son Rompe Pera tvořila marimba, kterou doplňovala kytara a bonga. Jejich výkon byl solidní, jen některé písničky zněly hodně identicky.
Hodnocení: 8/10

Po delší pauze od hluku jsem se vrátil na Glo stage, kde má za pár minut zahrát berlínské techno trio GHEIST. Přesně na čas začali hrát hodinu a půl dlouhý set. Mimo vlastní tvorbu – jako třeba „Frequent Tendencies“ – mixovali skladbu „Numb“ od Linkin Park. Neustále oddalovali refrén a když už to vypadalo, že přijde, píseň zastavili a usmáli se na muže, který začal intuitivně skákat. A pak došlo i na ten refrén. Svými hypnotickými beaty dokázali roztančit i to největší dřevo a oba hudebníci – ano, jen dva z tria dorazili – byli s publikem i svým výkonem viditelně spokojeni.
Hodnocení: 9/10

Bohužel se odehrál jeden incident, kdy nechtěli do areálu Dolních Vítkovic pustit muže s duhovým náramkem. Tato situace vyvolala v médiích velké pobouření, ovšem v žádném případě bych neřekl, že je festival homofobní. Viděl jsem mnoho lidí s duhovými vlajkami, kteří byli bez obtíží vpuštěni. Myslím si, že to bylo jen špatné nedorozumění, ke kterému by však v žádném případě na festivalu takového rozměru nemělo dojít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám