Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Dynamika sexu. Nuda v posteli s manželkou a zakázaná přitažlivost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock

Někteří muži žijí v dichotomii, kdy chtějí žít se světicí a mít s ní děti, ale raději spí s hysterickými milenkami. Proč tomu tak je a jakou roli v tom hraje oidipovský komplex?

Článek

Je to tak, že si hledáme partnera, který je jako náš rodič? Tak úplně jednoduché to není, byť si většina laiků myslí, že muži hledají ženu, která jim nevědomě připomíná matku, a ženy muže, který jim připomíná otce. Může to být i tak, že ženy hledají v partnerovi kus své matky, a někteří muži zase v partnerce chtějí vidět charakteristiky svého otce. A někdy to je úplně jinak a člověk hledá někoho, kdo je jemu samotnému co nejvíce podobný. V následujícím textu zůstaneme u varianty první. Kdy muž hledá ve vztahu prvky péče a žena hledá muže, který jí poskytne ochranu a zabezpečení.

V oidipovské fázi se podle psychoanalýzy začíná dítě více vztahovat k rodiči opačného pohlaví, chlapci k mamince a dívky k tatínkovi. A i když o sexualitě ještě nic neví, tak instinktivně cítí, že se za dveřmi ložnice rodičů něco děje a zajímá je to. Pokud je rodina hodně rigidní a ze sexu dělá tabu, něco špinavého nebo popírá, že něco takového vůbec existuje, dochází v dospělosti k rozštěpu.

Konflikt mezi něžností a sexem

Tím rozštěpem se myslí rozdělení něžnosti a sexuality. Hned vám to vysvětlím. Zejména u některých mužů (u žen také, ale méně) se objeví tendence vybírat si ctnostné ženy, skoro světice, s nimiž mohou zažívat bezpečný, klidný, ale nudný vztah. A sexuálně jsou přitahováni partnerkami, které jsou hysterické a vášnivé. S těmi, které působí jako světice nemohou mít uspokojivý sex, těch druhých si nemohou vážit a romanticky a něžně je milovat. Freud tvrdil, že „komplex madony a děvky“ je způsoben rozštěpením láskyplného a sexuálního proudu v mužské touze. Láska je rozdělená na tu posvátnou a na tu zvířecí.

Většina mužů, kteří si vybírají manželky, jež jim připomínají jejich matky – nakonec skončí tak, že se svými manželkami nudí. Proč? Ano, protože jim příliš připomínají jejich matky. V mnoha případech muže totiž fyzicky nepřitahují. Kdo by chtěl spát s někým, kdo vám připomíná vlastní matku. Místo toho ženy slouží spíše jako pečovatelky a vychovatelky, díky čemuž se muži ve vztahu cítí bezpečně.

A největší problém nastává, když jejich partnerka otěhotní, stane se matkou a s matkou se přece nesouloží. Možná jste viděli film s Robertem de Nirem Analyze This, kde mafián svému psychoanalytikovi říká, že přeci nemůže mít orální sex od někoho, kdo stejnými ústy líbá jejich děti. Je to klasický případ, kdy se splynutí něžnosti (odvozené od vztahu s rodiči) a lásky nezdaří. Onen dramatický rozštěp mezi láskou a sexualitou je prožívaný tak, že sexualita je tabuizovaná, možná i špinavá a je třeba ji odklonit od „čisté světice.“

Románky s alfa samci

A netýká se to jen mužů. Některé ženy také zažívají, že nemohou mít sex (nebo ho mají, ale překonávají se) s partnerem, kterého milují, a s kterým žijí. Ten je hodný, něžný, odpovědný a ochranitelský. Pokud jim připomíná jejich otce, spustí se nevědomý mechanismus, že vůči milovanému rodiči nesmí mít sexuální touhy. A z nudy v posteli svázané špatným rozřešením oidipovského komplexu, utíká dotyčná žena za románky se spontánními (o to více nezralými) alfa samci.

Ale nic není černobílé, i když se třeba v rodině sexualita nijak netabuizovala, stejně k takovému rozštěpu může dojít. Jedna věc je totiž to, jaký vztah mají rodiče mezi sebou a jak se chovají k dítěti a komunikují s ním, druhá proměnná je, jak si to dítě přebere. Takže i když jsou rodiče ukázkoví, může stát, že si dítě některé věci zpracuje špatně. Přestože mnohé Freudovy sexuální teorie jsou dnes považovány za staromódní a sexistické, jeho psychoanalytické pojetí „komplexu madony a děvky“ je v moderní sexuální dynamice a genderových rolích stále poměrně rozšířené.

Zdroj: autorský text, přednášky a semináře: Výcvik v psychoanalytické párové terapii, Wikipedia, Britannica

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Madonna

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz