Hlavní obsah
Aktuální dění

Ruští soudruzi využívají válečné vdovy k propagandě. Kam se hrabe Kim Čong-un

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Pavel Shlykov/Shutterstock

Manžel umřel na frontě? Tak šup do kožichu a úsměv do kamery. Ruské chytré mozky nacpaly válečné vdovy do kožichů a pokračují v propagandistické oslavě padlých hrdinů.

Článek

Život vdovy v Rusku je plný překvapení. Manžel je sice mrtvý, ale kožich to určitě spraví. A protože je to země, která miluje propagandu, tak se to hned využije. Nebo to je možná naopak, kožichy jsou jen půjčené a po natočení propagandistického videa válečné vdovy zase kožíšky pěkně vrátí, nasadí ušanky a pomašírují zmrzlou zemí domů. Samozřejmě nejdřív „ze srdce“ poděkují, jak to dostaly befelem.

Tak šup do kožíšku a usmívat se

A protože v redakci deníku The Mirror mají i někoho, kdo umí rusky (autorka textu se přiznává, že tuhle řeč neovládá), můžeme si přeložit, jak moc vděčné ruské vdovy za dárek jsou.

„Takové pomoci se nám dnes nečekaně dostalo. Jsme vám velmi vděční. Shromáždily se zde rodiny zabitých vojáků. Opravdu vám ze srdce děkujeme!“ řekla jedna z žen. Jiná se dojímá: „Dnes jsme dostali nečekanou pomoc. Jsem velmi vděčná.“ A dále zaznívá: „Jsme jedna velká rodina.“

Rádi bychom jim to věřili, ať už jim kožichy zůstanou, nebo ne, ale ze záběrů mrazí jako z hororové grotesky. Spíš se bojí uronit slzu, aby dostály ideologie žen hrdinů, a až se vypnou kamery, tak padnou do kouta a rozbrečí se.

Podle deníku The Mirror kožichy dostávaly ty ruské ženy, jejichž muži útočili na Donbas, v rámci dárcovské akce, kterou organizovala manželka odsouzeného válečného zločince. Což není nikdo jiný, než Igor Girkin, jenž patří mezi tři osoby, které nizozemský soud loni odsoudil na základě obvinění z válečných zločinů za sestřelení dopravního letadla malajsijských aerolinií, při němž v roce 2014 zahynulo všech 298 lidí na palubě.

A to soudruzi tentokrát nasadili laťku vysoko. Není to tak dávno, kdy ruský mužik přišel s poněkud více matoucím darem. Zoufalé matky padlých ruských vojáků byly „odměněny“ levnými a nevkusnými ručníky, což byla silná káva i pro cynická média, která to označila za groteskní a pobuřující.

Propaganda nezakryje zrůdnost systému

Ozývají se hlasy, že Kreml svou propagandou strčí do kapsy i Kima, vůdce Korejské lidově demokratické republiky (KLDR). Velmi dobře naopak zametá pod koberec obrázky, které rozhodně líbivé nejsou. Po celé zemi jsou zoufalé rodiny, které pátrají po svých nezvěstných příbuzných nasazených do boje s Ukrajinou. Ruské úřady, jak psal před časem New York Times, totiž v tomhle směru vůbec nefungují. Těla mrtvých se neidentifikují, protože pak by rodina musela dostat odškodné. Ruské rodiny hledající své blízké tvrdí, že systém pátrání po pohřešovaných vojácích je stejně neorganizovaný jako vojenské úsilí Vladimira Putina, které je od počátku poznamenáno nefunkčností. Pozůstalí tedy neví, jestli jejich syn nebo muž padl nebo je „jen“ nezvěstný. Z fronty se přivážejí rakve, které mají blízcí zákaz otevřít, a často tak ani neví, koho doopravdy pohřbívají.

Zdroj: Twitter, TheMirror, CT24, New York Times

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Igor Girkin-Strelkov

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz