Hlavní obsah

Tradice - Ohňostroj, petardy a oslavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Bouchání petard, ohňostroj je staletá tradice. Nikoliv manýry hýčkaných uklizeček.

Článek

Silvestrovský ohňostroj – historie

Magické slovo „silvestr“ známe všichni.Kdo byl však tím prvním důležitým Silvestrem, jehož svátek připadá právě na poslední den roku gregoriánského kalendáře?Byl jím papež Silvestr I., který 31. 12. roku 335 zemřel.Na jeho počest potom byl tento den pojmenován. S oslavami příchodu nového roku silvestrovským ohňostrojem si ovšem lidstvo muselo ještě pár let počkat.Jaká je tedy historie ohňostroje?

Pohanská tradice versus křesťanství

Jméno Silvestr pochází z křesťanské tradice. Bujaré oslavy příchodu nového roku byly ovšem spojeny s pohanskými zvyky.Křesťanská obec naopak přikazovala tiché rozjímání a pohanské oslavy byly potírány a omezovány.Křesťané konec roku měli využít k poklidnému přemítání o  uplynulém roce.Lidé chodili do kostela, kde vyjadřovali svůj vděk za vše dobré a modlili se za další dobrý rok.Až do 19. století se tato tradice v Čechách udržovala ve své původní podobě.Lidé si poslední den starého roku dopřáli slavnostnější večeři.Měla mít devět chodů, ve kterých byla zastoupena každá plodina, která se ve stávajícím roce v hospodářství urodila.

Novoroční pověry na talíři i mimo něj

Tradiční české zvyky se váží spíš k Novému roku.V oblasti gastronomie je to tradiční novoroční čočka. Tento pokrm měl přinést hojnost a peníze po celý rok.Na talíři se naopak nesmělo objevit drůbeží maso.To by podle pověsti uletělo z domu štěstí.Zapovězené bylo v tento den také králičí maso.To aby ono přelétavé štěstí neodskákalo.Hospodyňky nesměly na Silvestra prát.Pokud by totiž zůstalo vyprané prádlo pověšené viset přes noc, znamenalo by to úmrtí někoho z rodiny v novém roce.Další pověst se vázala opět k tématu hojnosti. Platilo pořekadlo „jak na Nový rok, tak po celý rok.“ Kdo si dal do kapsy v tento den minci, toho se měly peníze držet celý další rok.

Počátky bujarých silvestrovských oslav a novoroční ohňostroj

Na konci 19. století začali lidé slavit Silvestr podobně, jako jej slavíme dnes.Scházeli se s přáteli, veselili se a popíjeli alkohol.Podávaly se podobné dobroty, jako máme na silvestrovské tabuli i dnes.Počátky ohňostroje hledejme v historii asi čtyři sta let po narození papeže Silvestra I.Pro ohňostroj je nezbytným předpokladem existence střelného prachu.Střelný prach byl podle historiků objeven v sedmém až devátém století našeho letopočtu ve starověké Číně.Legenda vypráví o čínském kuchaři, který při kuchtění omylem smíchal směr síry, ledku a dřevěného prachu.Střelný prach okamžitě získal pověst čarovného prášku vítězícího nad zlými silami a nebezpečnými duchy.Původní čínská pyrotechnika měla podobu bambusových trubiček naplněných střelných prachem. Ty lidé při oslavách příchodu nového roku vhazovali do ohně a zajišťovali si tak budoucí štěstí.

Ohňostroj a Evropa

Do Evropy se střelný prach dostal až ve 13. století spolu s návratem italského cestovatele Marca Pola.Ohňostroj se tak Evropě poprvé představil v Itálii. Italové povýšili ohňostroj téměř na uměleckou disciplínu.Po přidání různých kovů získaly petardy červené, zelené, později také modré a fialové zabarvení.Ohňostroje se staly oblíbenou kratochvílí evropské šlechty.

Pyrotechnika a české země

Střelný prach se v Čechách objevil v 15. století.A v 16. století si ohňostroj oblíbil náš císař Rudolf II.Ten proslul svým zalíbením v  alchymii.Dvorní alchymisté připravovali slavnostní ohňostroje pro potěchu panovníka a jeho dvora.Nejprve byla zábavná pyrotechnika vyhrazena pouze šlechtě a vysoce postaveným občanům a hodnostářům. Běžným občanům nebyla tehdy vůbec dostupná.

Silvestrovský ohňostroj dnes

V současnosti je silvestrovská pyrotechnika běžnou součástí novoročních oslav téměř v každém městě moderního světa.Například v Česku je novoroční ohňostroj událostí, na kterou netrpělivě čeká spousta lidí.Například Jihlavané po něm toužili natolik, že se nakonec ohňostroj 2022 v Jihlavě uskuteční.Díky dostupnosti profesionální pyrotechniky si můžete uspořádat profesionální ohňostroj i doma na zahradě.

Proto tedy pro ty osoby, které na sociálních sítích vykřikují, že jde o „zhovadilost s výmluvami na zvířátka“ bych dodal, aby využili svůj čas na plnohodnotnější činnost, například k úklidu obytných prostor.Ohňostroje jsou minutová záležitost, netrvají týdny či měsíce.

zdroj: zapalnice (cézet)

obrázek zdroj: pixabay /fireworks

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz