Hlavní obsah

Invazní sršně: Dokáže eliminovat do několika minut, již se rozšířily do ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ArmyRepelent

Invazní sršeň asijská

Invazní sršně: Dokáže eliminovat do několika minut, již se rozšířily do ČR. Netřeba panikařit, je potřeba mít prostředky na jeho likvidaci, zde si něco o tom povíme.

Článek

Organizovanou formací dokáže přemáhat oběť až na vzdálenost jednoho kilometru, sršeň asijská. Člověk má šanci se před ní zachránit zavřením dveří svého domu, na rozdíl od včel, které tvoří až třicet až šedesát procent jejího jídelníčku. Tato agresivnější verze létajícího predátora již pronikla ze západní Evropy a blíží se nezadržitelně do Česka, což vzbuzuje mezi českými chataři, chalupáři a výletníky zasloužený respekt každé léto.

Na začátku století se první královny asijských sršní dostaly na evropské území, konkrétně do Francie, na obchodních lodích převážejících bonsaje v keramických květináčích z Číny. Od té doby se tento blanokřídlý hmyz rychle šíří od atlantského pobřeží na východ, přičemž jeho šíření může dosáhnout až rychlosti sto kilometrů za rok. Před dvěma lety byl už výskyt asijských sršní hlášen v Německu a odborníci se shodují v tom, že její příchod do Česka je otázkou času. Jedno je jisté - tento hmyz představuje úplně jinou ligu.

I když sršeň obecná svým jedem způsobuje respekt a je lepší se jí vyhnout, sršeň asijská představuje úplně jinou hrozbu. Na rozdíl od místních druhů preferuje tuto invazní sršeň „spolupráci“ s lidmi a staví svá hnízda v těsné blízkosti obydlených oblastí a dokonce i ve městech. To je velmi nebezpečné, protože sršeň asijská je mnohem agresivnější než její domácí protějšek a dokáže se na lidi vrhnout s velkou intenzitou a organizovaností. Pokud je vyprovokována, může pronásledovat člověka až jeden kilometr daleko, což je podle odborníků skutečně děsivé.

Helena Proková, včelařka a expertka na chování sršně asijské, v únoru pro Seznam Zprávy přiblížila, že tito dravci jsou agresivnější a útočnější než obyčejná sršeň a útočí ve více jedincích naráz. Zároveň ale uklidnila, že na člověka bezdůvodně neútočí, avšak snadno se podle ní vylekají náhlých zvuků.

Tato asijská sršeň má žihadlo dlouhé přibližně 10 milimetrů, které obsahuje jed. Průměrný člověk může bez problému zvládnout 20 bodnutí na každý kilogram své tělesné váhy, což znamená, že přežije i více než 1000 žihadel. Nicméně u lidí s alergiemi nebo u dětí může situace být mnohem vážnější.

Foto: ArmyRepelent

Včely a sršně

Navzdory tomu, že sršeň asijská je menší než její tuzemská verze, množí se obrovskou rychlostí. Jediné hnízdo o průměru až 80 centimetrů dokáže vyprodukovat stovky královen, které přezimují v zemi a na jaře zakládají nové kolonie, jak popsal web stanice Prima Zoom.

Včelaři si aktuálně nejvíce lámem hlavu s varoázou, což je nemoc napadající včely a způsobila od začátku roku velké úhyny v českých včelstvech. Další velké nebezpečí však představuje sršeň asijská. Tento druh se množí rychlostí blesku a jeho hnízdo dokáže vyprodukovat stovky královen, které zakládají nové kolonie. Sršeň asijská je agresivnější než tuzemská sršeň a útočí ve více jedincích naráz. I když bezdůvodně na člověka neútočí, snadno se vylekají náhlých zvuků. Její žihadlo obsahuje jed, který při dostatečném počtu bodnutí může být pro alergiky a  děti smrtelný. Voda a příliš velké teplo jsou pro ni nesnesitelné, a  proto se nevyskytuje na jihu Evropy. Včelaři a odbor ochrany přírody proto vyzývají k pomoci s bojem proti tomuto druhu a k hlášení nálezů hnízd. Hasiči pak pomáhají s likvidací hnízd. V Anglii a Beneluxu se podařilo sršeň asijskou dostat pod kontrolu pomocí likvidace hnízd, ale chemické a biologické zbraně zatím nefungují až na přípravky s permetrinem.

Permetrin je standardní látka používaná jako impregnace US a UK polních uniforem desítky let. Jistě proč by si měl majitel, turista, hned kupovat novou drahou uniformu jen kvůli této ochraně před hmyzem ? Existuje alternativa na google stačí zadat armyrepelent a vyhledat dodavatele repelentu s premetrinem, který můžete použít i na „montérky“ oděvy dětí, či pejska. Výhodou je ochrana až 90 dní a výdrž i 10 oprání v pracče a to jistě stojí za uvážení.

Výhodou tohoto repelentu je, že kromě hubícího účinku je vhodný i pro aktivní lidi, kteří tráví čas v přírodě. Stačí se však vyhnout postřiku v  blízkosti včelích úlů, aby nedošlo k náhodné likvidaci včel.

Pokud chcete zabít tento hmyz ihned doporučujeme variantu Extreme s 2,1% permethrinu.

Nestříkat na včelky, ty to také totiž zabíjí.

Tento armádní repelent má kromě zmíněného hubícího potenciálu tatké výhody v nadcázející sezóně pro milovníky procházek, trempingu nebo rybolovu či myslivosti.

Pro člověka netoxický, pouze pro vodní organismy a kočky.Sezóna klíšťat je také v plném proudu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Tábořiště

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz