Hlavní obsah
Zdraví

Přivezla si svrab domů v sedačce a nemoc se v Česku šíří nekontrolovaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ArmyRepelent

boj proti svrabu armyrepelentem

Armádní repelent a svrab mají více společného, než by se mohlo na první pohled zdát. A ten se v poslední době v Česku nekontrolovaně šíří. Podle Státního zdravotního ústavu se počet nakažených lidí blíží třem tisícům.

Článek

Svrab se v České republice stává stále častějším problémem. V únoru tohoto roku bylo evidováno 815 případů nákazy, což je o 80 % více než o rok dříve. Svrab se šíří z osoby na osobu a může se přenášet i na předmětech, na kterých parazit přežije několik dní. Symptomy infekce jsou červené skvrny a svědění. Léčbu lze provést pomocí permethrinu 5 % nebo sirné masti. Důležitá jsou také hygienická opatření, jako praní prádla a dezinfekce okolí.

Jedním z léků, které obsahují permethrin, je armádní repelent. Tato látka je používána k ochraně vojáků před roztoči a parazity a může být také účinným prostředkem proti svrabu. Avšak, mimo to, repelent má také toxické účinky na kočky a vodní organismy, proto by neměl být používán v místnostech, kde jsou tyto zvířata. I když nebyla prokázána toxicita na člověka, použití permetrinových repelentů by mělo být prováděno opatrně a v souladu s příslušnými návody.

Původce onemocnění

Svrab způsobuje roztoč zákožka svrabová z čeledi Sarcoptidae, který je asi půl milimetru velký. Jedná se o obligátního lidského parazita, který napadá pouze člověka. Samička zákožky si v rohové vrstvě epidermis vrtá chodbičky, obvykle v místech, kde je pokožka velmi jemná. Ve slepých koncích chodbiček klade 40 až 50 vajíček, z nichž se později líhnou larvy. Po dvou až třech týdnech se z larev vyvinou dospělí jedinci, ale dospělosti se dožívá jen desetina z nakladených vajíček. Zákožky mohou přežít na hostiteli po dobu až pěti týdnů, během několika měsíců se v příznivých podmínkách může z jedné zákožky vyvinout až několik set jedinců. Zákožky tráví celý život na hostiteli, mimo pokožku přežívají přibližně tři dny. Zákožky umírají na přímém slunečním svitu, v suchu a v teplotách pod bodem mrazu.

Přenos nákazy

K přenosu dochází delším kontaktem s nakaženým člověkem. Méně často se může přenos uskutečnit kontakt s kontaminovaným předmětem, například s ložním prádlem infikovaného. Šíření onemocnění napomáhá nízká úroveň hygieny (např. v ubytovnách, hotelích, ústavech sociální péče, mezi bezdomovci), ale nemoc se může vyskytnout kdekoliv, bez ohledu na věk, pohlaví, rasu a společenské postavení. Krátkým kontaktem, jako je například podání ruky, se nemoc nepřenáší.

Příznaky

Svrab se vyznačuje především silným svěděním a vznikem vyrážky na kůži. Nejúpornější svědění je v noci, kdy jsou zákožky nejaktivnější. Vyrážka se nejčastěji objevuje mezi prsty, v oblasti genitálií, na hýždích nebo prsou v oblasti areol, téměř nikdy ne na obličeji a hlavě. Má podobu narůžovělých fleků.

Léčba

Léčba svrabu spočívá v aplikaci speciálních antiparazitikálních krémů nebo mastí s permetrinem například repelentu s obsahem nad 2% - 5 %, které se nanášejí na celé tělo a ponechávají se působit po dobu několika hodin nebo dokonce několika dnů. Tyto léky účinně likvidují zákožky svrabové i jejich vajíčka. Doporučuje se také prát a žehlit veškeré ložní prádlo, ručníky a oblečení, aby se odstranili případní paraziti. V některých případech může být nutná opakovaná aplikace léku po několika týdnech, aby se zabránilo případnému opětovnému nákazu. V případě komplikací, jako jsou například sekundární bakteriální infekce, může být nutná doplňková léčba antibiotiky.

Prevence

Prevence svrabu spočívá v dodržování základních hygienických opatření, jako je pravidelné mytí těla a výměna čistého oblečení a ložního prádla. Důležité je také pravidelné vyčištění a větrání bytu, zejména postele a ložního prádla. Je také nutné se vyhnout dlouhodobému těsnému kontaktu s nakaženými osobami a kontaminovanými předměty. Pokud dojde k podezření na nákazu, je nutné vyhledat co nejdříve lékařskou pomoc a začít s léčbou.

Svrab (scabies) je parazitární kožní onemocnění způsobené roztočem z čeledi Sarcoptidae. Roztoč žije pod kůží a způsobuje svědění, zarudnutí a vyrážky. Infekce se šíří těsným kontaktem s infikovanou osobou, a to včetně sexuálního kontaktu. Svrab se může projevit různými zvláštními formami, jako je norský svrab, mytý svrab a svrab nodularis.

Léčba svrabu je řízena kožním lékařem a zahrnuje aplikaci permethrinu nebo sirné masti na postižené oblasti těla. Důležitá jsou také hygienická opatření, která zabrání šíření infekce, jako je praní a vaření ložního prádla, vyluxování postele a léčba osob, které jsou s nemocným v těsném kontaktu.

Prevencí svrabu je dodržování hygienických pravidel, jako je mýtí si rukou, nepoužívání cizích hygienických potřeb a lůžkovin a pravidelné praní a žehlení ložního prádla. Svrab je celosvětově rozšířen a v Česku je nejčastějším parazitárním onemocněním. Nejčastěji postihuje lidi nad 75 let a děti do 15 let. Dermatologové mají zákonnou povinnost hlásit všechny případy svrabu na hygienickou stanici.Použití army repelentu s permetrinem může být velmi efektivní pro ochranu proti klíšťatům, kteří jsou v některých oblastech zodpovědní za přenos několika nemocí, jako například lymské boreliózy a encefalitidy. Permethrin také dokáže chránit před komáry a jiným hmyzem, kteří mohou být zodpovědní za šíření různých nemocí.

Pokud se vydáváte do přírody nebo na zahradu, je důležité chránit se před klíšťaty a dalším hmyzem, který může být nebezpečný pro vaše zdraví. Použití army repelentu s permetrinem může být užitečné jako preventivní opatření a může vám pomoci minimalizovat riziko kontaktu s těmito škodlivými organismy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz