Hlavní obsah
Aktuální dění

Evropské volby jsou důležité. Jde v nich především o zdraví a bezpečnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Luboš Pavlovič (se souhlasem autora)

Volte politiky, kteří nechtějí otrávené řeky a vzduch.

Nové složení Evropského parlamentu bude rozhodovat o tom, jak bude vypadat zelená modernizace české i evropské ekonomiky. Tyto změny jsou nezbytné, aby výroba i výrobky byly bezpečnější jak pro spotřebitele, tak šetrnější k životnímu prostředí.

Článek

Nový Evropský parlament bude muset reagovat na dopady klimatické změny, plastové krize a další vážné výzvy týkající se zdraví a bezpečnosti občanů. Je proto klíčové, aby rozhodovali nikoliv ve prospěch lobbistů průmyslových podniků, jejichž hlavním cílem je zisk, ale v zájmu všech evropských občanů a vědomím, že jejich rozhodnutí budou mít postupně vliv na globální ekonomiku v celém světě. Jak ale ukazují zkušenosti z tohoto volebního období, podobný přístup není automatický a je proto dobré podívat se, jak v této oblasti poslanci EP zvolení v Česku hlasovali.

Podívejte se, jak hlasovali čeští europoslanci v letech 2019–2024 o právních předpisech týkajících se klimatu, přírody a znečištění ZDE.

Příkladem problematiky, kterou bude v příštím volebním období řešit Evropský parlament, je používání nebezpečných chemických látek, jako jsou tzv. věčné chemikálie (PFAS).  Ty jsou používány pro odpuzení vody a mastnoty z papírových obalů potravin, ale na příklad i koberců. Známy jsou především díky použití v tzv. teflonovém nádobí či vodoodpudivých membránách v oblečení a obuvi. Dále je nalezneme i v kosmetice či běžeckých voscích, jako přísady do hasicích pěn a hydraulických kapalin, při produkci pokovených předmětů, polovodičů, elektronického a fotografického vybavení, v mazivech a barvách. Svůj název získaly, protože putují dlouhá léta v atmosféře a prostřednictvím deště kontaminují veškerou vodu na planetě čím dál vyššími koncentracemi těchto látek. Z vody a potravin je pak do sebe přijímají lidé. Podle některých studií má tyto chemikálie v krvi přes devadesát procent lidí, a to včetně vrcholných politiků v Evropském parlamentu. Kvůli možným následkům vystavení se věčným chemikáliím se v Evropě odhadují zdravotní náklady na 52–84 miliard eur, podle studií jsou totiž PFAS spojovány například se zvýšeným rizikem rakoviny ledvin, sníženou plodností i nemocemi štítné žlázy. Přímo v Evropě pak existuje nejméně 23 000 míst, které jsou věčnými chemikáliemi nadlimitně znečištěny.

Je samozřejmě šokující, že korporace tyto látky používají, i když o jejich negativním vlivu na zdraví lidí a životní prostředí není pochyb. Tyto nebezpečné látky se sice snaží zakazovat státy (jako například teď Francie), vzhledem k tomu, že znečištění věčnými chemikáliemi nezná hranic a šíří se ovzduším i vodou (nalezeny byly například i v Antarktidě) je nutné zakázat je plošně v celé Evropě, a to včetně zákazu vývozu do jiných zemí.

Dobrou zprávou je, že existuje slibný návrh na zákaz mnoha věčných chemikálií PFAS (látek spadajících pod toto označení se odhaduje na cca 10 000), který si velmi pomalu razí cestu procesem v EU. Přichází sice s mnohaletým zpožděním, aby odvrátil škody, které tyto perzistentní chemické látky již napáchaly, může však zabránit dalším. K tomu však potřebujeme politiky, pro které bude snížení nebezpečí, které tyto látky znamenají pro zdraví občanů, důležitější než negativní důsledky pro obchodní výsledky chemického průmyslu. Nyní se velké chemické koncerny připravují na příští volební období Evropského parlamentu a snaží se dosáhnout co nejmenšího omezení, i v případě látek, před kterými varují odborníci i lékaři.

Ani výše zmíněný návrh na zákaz některých PFAS dnes není v bezpečí, protože lobbisté usilovně pracují na tom, aby si zajistili výjimky pro své vlastní výrobky, a mohli tak pokračovat ve znečišťování našich těl, půdy a vod.

Je proto klíčové, abychom do Evropského parlamentu zvolili kandidáty, kteří považují omezení toxických látek, ale také nadměrnou spotřebu plastů a zelenou modernizaci českého průmyslu za prioritu pro příští volební období. Proto prosím 7. a 8. června jděte k volbám a zvolte kandidáty do Evropského parlamentu, jejichž dosavadní legislativní práce ukázala, že hlasují pro ochranu životního prostředí a našeho zdraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz