Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ohňostroje jsou nebezpečný toxický koktejl. Jejich regulace chrání zdraví a životní prostředí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: photoGraph (pexels.com)

Ohňostroje jsou nebezpečný toxický koktejl

Zábavní pyrotechnika je předmětem ostré diskuze nejen mezi odborníky i širokou veřejností. Ohňostroje mají své skalní fanoušky, ale také stále více odpůrců, kteří poukazují na jejich škodlivé dopady.

Článek

Zvyšující se tlak na regulaci této formy zábavy vedl k tomu, že ministr životního prostředí Petr Hladík předložil návrh na zpřísnění pravidel prodeje a používání pyrotechniky. Tento krok má za cíl chránit nejen lidi, ale také zvířata a životní prostředí.

Novela zákona, která nyní prochází legislativním procesem, přináší zásadní změny v dostupnosti a používání pyrotechnických výrobků. Zejména se zaměřuje na zákaz prodeje nebezpečné pyrotechniky na tržištích a ve stáncích. Tento krok je přímou reakcí na rostoucí povědomí o škodlivých účincích, které má pyrotechnika na naše okolí. Pozměňovací návrh, který musí ještě schválit poslanci a senátoři, se podle všeho inspiroval vizuálně i tematicky výraznými kampaněmi Společnosti pro zvířata a návrhy spolku OBRAZ. Jejich dlouhodobě snášené argumenty přesvědčují o tom, že tzv. zábavní pyrotechnika působí zranění, trauma, šok a smrt zvířatům. Kromě toho však upozorňují i na další dva negativní faktory ohňostrojů – vliv na zdraví lidí a životní prostředí.

Ohňostroje nejsou ničím jiným než kontrolovanými výbuchy, které výrazně znečišťují ovzduší a mají negativní dopad na zdraví člověka. Spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným proto navrhujeme zpřísnit pravidla pro prodej a používání pyrotechniky,“ uvedl ministr Hladík, který se inspiroval kampaněmi Společnosti pro zvířata a spolku OBRAZ. Tyto organizace již dlouhodobě upozorňují na to, že pyrotechnika způsobuje zranění, trauma, a dokonce i smrt zvířatům, a zároveň poukazují na její negativní vliv na zdraví lidí a na životní prostředí.

Ohňostroje jsou toxický koktejl

Předložený vládní návrh představuje kompromis mezi úplným zákazem a regulací. Zcela se zakazuje volný prodej pyrotechniky kategorie F3, což je nejnebezpečnější druh pyrotechniky, která je schopna způsobit vážná zranění a škody na majetku. Mírnější kategorie F2 zůstává v prodeji s regulací prostřednictvím odstupových vzdáleností a s možností obcí regulovat její použití vyhláškou. Ve volném prodeji tak zůstává pouze nejméně nebezpečná kategorie F1. Argumenty zastánců volného prodeje, že krátká novoroční epizoda nemůže vést k závažným důsledkům, jsou neudržitelné. V Praze se například každý rok účastní novoročních oslav s pyrotechnikou asi 100 000 obyvatel, což znamená milion vystřelených raket. Během jediné hodiny tak v pražském ovzduší hoří neuvěřitelných 100 tun materiálu, obsahujícího nebo vytvářejícího toxické sloučeniny.  Ohňostroje, zejména amatérské, nelze bez závažných zdravotních i environmentálních rizik provozovat. Je tedy naopak relevantní a odpovědné uvažovat o úplném zákazu ohňostrojů nebo o jejich zásadním omezení, jak je tomu například v Německu, Kanadě nebo v Austrálii.

Veřejnost by měla podpořit vládní návrh – jde o ochranu lidského zdraví

Jedním z hlavních důvodů pro zpřísnění regulace je totiž také ochrana lidského zdraví. Na to upozorňuje také expertní stanovisko Akademie věd ČR z roku 2023. Ohňostroje uvolňují do ovzduší chemické látky a prachové částice, které jsou vysoce toxické a karcinogenní. Tyto látky se dostávají do vody a půdy, kde se stávají součástí potravních řetězců, čímž dochází k dlouhodobému negativnímu dopadu na lidské zdraví i na životní prostředí. Měď, hliník, titan, baryum a lithium, používané pro barevné efekty ohňostrojů, představují ve formě uvolňované při ohňostrojích závažné riziko pro zdraví a přírodu.

Nyní je klíčové, aby veřejnost podpořila vládní návrh před jeho projednáváním v Poslanecké sněmovně, které se pravděpodobně uskuteční v první polovině září 2024. Pokud bude schválen, začnou nová pravidla platit od 1. července 2025. To by znamenalo zásadní změnu k lepšímu pro naše zdraví, životní prostředí i pro klid zvířat, která ohňostroje zbytečně stresují. Návrh přináší naději na bezpečnější a udržitelnější budoucnost, kde zábava nepřináší zbytečné oběti. Je důležité, aby se veřejnost zapojila do této diskuze a podpořila opatření, která mohou mít dlouhodobý pozitivní dopad na nás všechny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz