Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vejce z volného chovu: Skrytá hrozba na vašem talíři? Nová studie odhaluje šokující kontaminaci

Foto: Jindřich Petrlík (se souhlasem autora)

Kontaminovaná vejce pocházela z blízkosti skládek a provozů.

Představte si idylický obrázek slepic volně běhajících po dvorku a snášejících vejce, která považujeme za symbol zdravé a přírodní stravy. Mezinárodní studie, publikovaná v odborném časopise Emerging Contaminants, tento obraz významně narušuje.

Článek

Vědci odhalili, že vejce z volného chovu z pěti různých kontinentů obsahují alarmující množství vysoce toxických látek, včetně těch, které jsou již celosvětově zakázané. Tato zjištění vyvolávají vážné otázky o bezpečnosti našich potravin a skrytých dopadech průmyslového znečištění.

Výsledky výzkumu jsou skutečně znepokojivé. Nejhorší situace byla zjištěna v Ghaně, kde vejce z okolí skládky elektronického odpadu obsahovala koncentraci bromovaných dioxinů, která dvěstěkrát překračuje bezpečnostní limit Evropské unie pro podobné sloučeniny. Extrémní hodnoty byly naměřeny také v Kazachstánu, kde vejce obsahovala vůbec nejvyšší kdy zaznamenanou koncentraci hexabromcyklododekanu (HBCDD), zpomalovače hoření používaného například v polystyrenu. Bohužel, ani Česká republika nezůstala stranou. Vejce z obce Pitárné na Zlínsku vykázala čtvrtou nejvyšší koncentraci HBCDD na světě, což pravděpodobně souvisí s používáním této látky v tepelných izolacích budov v okolí.

A nejedná se o pouhá čísla v laboratorní zprávě. Tyto látky, souhrnně označované jako bromované zpomalovače hoření a bromované dioxiny, jsou spojovány s celou řadou závažných zdravotních problémů. Patří mezi ně narušení endokrinního systému, reprodukční toxicita, poruchy neurologického vývoje u dětí, poškození imunitního systému a dokonce i rakovina. Znečištění životního prostředí těmito látkami tak představuje přímou a vážnou hrozbu pro lidské zdraví. Slepicím ve volném chovu stačí sezobávat kontaminovanou půdu či hmyz a nebezpečné sloučeniny se následně hromadí v jejich těle a přecházejí do vajec, která končí na našich stolech.

Jak se tyto nebezpečné látky do prostředí vůbec dostanou? Jejich hlavním zdrojem jsou plasty v elektronickém odpadu, stavebních materiálech a dalším spotřebním zboží. Při jejich nesprávné likvidaci, například spalováním na otevřených skládkách nebo v některých typech spaloven, se tyto škodlivé substance uvolňují do ovzduší a půdy. Jindřich Petrlík, hlavní autor studie a odborník z organizace Arnika, zdůrazňuje, že důkazy jsou jednoznačné a volá po okamžitém zařazení bromovaných dioxinů na seznam látek regulovaných Stockholmskou úmluvou, která omezuje nejnebezpečnější znečišťující látky na světě. O osudu těchto látek bude expertní komise jednat již příští týden v Římě.

Studie bohužel odhalila i další znepokojivý trend. Když byly starší typy bromovaných zpomalovačů hoření kvůli své nebezpečnosti postupně zakazovány, průmysl je často nahradil novými, strukturně velmi podobnými látkami. Výzkum však ukázal, že i tyto „nové“ alternativy byly nalezeny ve vejcích a vykazují podobné škodlivé vlastnosti. Neřeší se tak příčina problému, pouze se jeden nebezpečný produkt nahrazuje jiným. Vědci a ekologické organizace proto vyzývají k zásadním systémovým změnám, včetně zákazu vývozu elektronického a plastového odpadu do rozvojových zemí a důslednému hledání skutečně bezpečných alternativ. Vejce, základní a dostupný zdroj bílkovin pro miliony lidí, se totiž nesmí stát tichým nositelem toxického dědictví.

Celou studii najdete ZDE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz