Hlavní obsah
Právo a státní správa

Pražský magistrát nerespektuje rozhodnutí soudu a dál připravuje nový územní plán v utajení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Daniel Frank (se souhlasem autora)

Magistrát nerespektuje rozhodnutí soudu a dál připravuje nový územní plán Prahy v utajení .

Nedávno Arnika podala žádost o informaci na obsah tohoto spisu, tu jí ale magistrát po vykonstruovaných průtazích zamítl. Arnika se proto dnes odvolává k Ministerstvu pro místní rozvoj.

Článek

Spor Arniky s pražským magistrátem o přístup veřejnosti k připravovanému novému územnímu plánu, tzv. Metropolitnímu plánu Prahy, se táhne již řadu let. Před třemi lety Arnika uspěla ve sporu s magistrátem u Nejvyššího správního soudu. (1) Magistrát totiž tvrdil, že spis připravovaného územního plánu neexistuje. Soud však řekl, že existovat musí. Veřejnosti je přesto i nadále do tohoto spisu odmítán přístup, přestože podle zákona by k němu měla mít přístup.

Poslední zveřejněná verze Metropolitního plánu je z roku 2022. Od té doby je Metropolitní plán značně upravován a jsou vypořádávána stanoviska dotčených orgánů, připomínky městských částí i veřejnosti. V případě, že bude Metropolitní plán schválen, bude na celém území Prahy stanovovat, kde a co se může stavět. Rozhodne o tom, kde v budoucnu budou parky, kde stavební pozemky včetně výškové zástavby a jestli bude dost pozemků pro školy, školky a další veřejnou vybavenost.

Magistrát záměrně utajuje obsah změn Metropolitního plánu, které se udály od zveřejnění jeho poslední verze. Jeden z nejdůležitějších dokumentů města, je připravován za zavřenými dveřmi, za které mají přístup developeři, ale veřejnost nikoli. Veřejnost tak neví, jestli je ohrožen například nějaký oblíbený park nebo výhled, nebo jestli bude dost školek,“ varuje Anna Vinklárková z organizace Arnika.

Metropolitní plán je připravován již 11 let. Veřejné projednání proběhlo v květnu a červnu 2022. Od té doby Metropolitní plán prochází výraznými změnami. Dle informací z magistrátu bude nutno upravený návrh znovu veřejně projednat, předpokládaný termín je 2. čtvrtletí roku 2025. Do té doby veřejnost pravděpodobně nebude mít k obsahu Metropolitního plánu ani průběhu jeho projednávání přístup.

Magistrátní úředníci záměrně nedodržují rozhodnutí soudu. Poté, co soud řekl, že spis Metropolitního plánu existovat musí, úředníci přiznali, že zabírá 16 skříní. Nyní nám nechtějí poskytnout ani informaci o obsahu spisu a v odpovědích na naši žádost střídají různé výmluvy včetně toho, že obsah spisu nemají, přitom nám ho před 2 lety poskytli. Úředníci však zuřivě tají aktuální informace,“ komentuje Vinklárková.

Spor o spis k Metropolitnímu plánu se táhne roky. Aktuální situaci vnímáme jako další z kroků, který chce veřejnosti znemožnit mít o přípravě tak klíčového dokumentu přehled,“ dodává Václav Orcígr z Arniky.

Více informací o dlouholeté přípravě Metropolitního plánu najdete také zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Metropolitní plán

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz