Hlavní obsah
Aktuální dění

Harrisová si vybrala viceprezidenta, který údajně ovládá čínštinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lorie Shaull, Zdroj: Wikipedia

Tim Walz při ujímání se funkce guvernéra státu Minnesota.

Kdo je Tim Walz, potenciální druhý muž Spojených států, jehož si kandidátka na prezidentku Kamala Harris vybrala za svého potenciálního viceprezidenta?

Článek

Demokratická kandidátka na prezidentku USA Kamala Harrisová oznámila, že si jako svého kandidáta na viceprezidenta zvolila šedesátiletého guvernéra Minnesoty Tima Walze. Tento krok vyvolal mnoho reakcí a spekulací v médiích po celém světě. Pojďme si tedy potenciálního „druhého muže“ Spojených států představit.

Tim Walz, který je známý svou „obyčejnou“ civilní image, se nepochybně stane důležitým partnerem Harrisové v jejím boji o prezidentský úřad. Jeho bohatá kariéra zahrnuje mimo jiné profesi učitele, trenéra amerického fotbalu a rovněž válečného veterána. Je guvernérem Minnesoty, státu s dlouhou tradicí demokratického hlasování.

Harrisová v prohlášení na sociální síti X uvedla: „Jako guvernér, trenér amerického fotbalu, učitel a veterán tvrdě pracoval pro pracující rodiny. Jsme nadšeni, že se připojí k našemu týmu. Teď pojďme pracovat!“ Walz odpověděl stručně: „Dám do toho všechno. Pojďme do práce.“

Jedním z klíčových důvodů, proč si Harrisová vybrala právě Walze, je jeho schopnost oslovit široké spektrum voličů. Jeho bělošský původ a nenápadná historie mohou přitáhnout bílé nerozhodnuté voliče nejen z dělnických profesí. Harrisová, s jamajsko-indickými kořeny, může zase přitáhnout barevné komunity. Tato kombinace má tedy potenciál oslovit širokou voličskou základnu.

Čínský politický komentátor Qiu Zhenhai uvedl, že výběr Walze byl poněkud překvapivý. Nabízelo se totiž, že Harrisová zvolí spíše Joshe Shapira, guvernéra Pennsylvánie, který má silné vazby na Izrael. Shapiro by mohl přinést hlasy prožidovských voličů, ale současně by představoval riziko ztráty jiných voličských skupin. Walz je sice méně známý na celostátní úrovni, ale jeho civilní image a politické zkušenosti nabízí potenciál oslovit široké spektrum voličů.

Rovněž Walzovy vazby na Čínu mohou hrát důležitou roli. V letech 1989 a 1990 totiž působil jako učitel angličtiny na střední škole ve městě Foshan v čínské provincii Guangdong. Tato zkušenost jej hluboce ovlivnila a pravidelně se do Číny vracel. Mluví údajně slušnou čínštinou a jeho dlouhodobé vazby na Čínu mohou být přínosem pro Harrisovou, od které se očekává, že bude v případě volebního úspěchu pokračovat v tvrdém postoji vůči Číně a naváže tak na svého předchůdce.

Výběr Walze vyvolal reakce i mezi republikány. Donald Trump na své sociální síti Truth Social poděkoval Harrisové za výběr Walze, aniž by ho jmenoval. Trump označil Harrisovou a Walze za „nejradikálnější levicové duo v americké historii“ a zdůraznil, že tato volba představuje pro republikány příležitost.

Výběr Tima Walze jako kandidáta na viceprezidenta je strategickým krokem Kamaly Harrisové, který má za cíl posílit její šance na vítězství v prezidentských volbách. Walzův obraz „civilního optimisty“ a jeho schopnost komunikovat s různými skupinami voličů mohou být klíčovými faktory v této kampani. Republikáni naopak reagují tím, že právě tato volba je pro ně příležitostí zvrátit volby ve svůj prospěch. Walzovy dlouhodobé vazby na Čínu a zkušenosti z pedagogické praxe ovšem přidávají další rozměr jeho politickému profilu. Reakce republikánů na tento krok Harrisové naznačují, že volba Walze bude hrát poměrně významnou roli v nadcházející fázi volební kampaně.

Článek jsme uveřejnili rovněž na našem serveru Asiaskop.cz, kde se pravidelně věnujeme tématům spojeným s východní a jihovýchodní Asií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz