Hlavní obsah
Umění a zábava

10 filmů (+1), na které se dá dívat, i když už jsou staré, a vy nejste žádný… Kamil Fila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

K sežrání. Ňam.

Budeme lovit z vod filmové klasiky, to je asi tak všechno, čím se budeme řídit. A podle toho, jak bude článek čtený, se rozhodneme, jestli uděláme příště další, specializovanější, list. OK?

Článek

OK.

Prohlášení: Článek nemá být ani vyčerpávajícím seznamem, tituly nejsou seřazeny podle žádného klíče a nemá se jednat ani o výběr nejlepších. Berte to jako tipy, pokud tituly ještě neznáte, něco by vás lákalo zkusit, o něčem jistě slyšeli, ale nevíte, čím vlastně začít.

Let’s go.

1.Vymítač ďábla/Exorcista

Horor, USA, 1973, 122 min, režie: William Friedkin

Proč nezačít něčím, co jste si pouštěli jako děti na dobrou noc. Nebo vy ne? Ze všech těch trapných napodobenin má za mě speciální místo právě tahle verze díky nejděsivějšímu(?) a nejrealističtějšímu(?) zobrazení vy-víte-čeho. Pokud to přeložím do odbornějšího jazyka, pak to, co mi na této verzi vyhovuje nejvíc, je to, že někdo přišel a nezalekl se skutečně vytvořit atmosféru (ještě konkrétně - že někdo vzal to téma vážně), necouvnout z ní a neudělat z toho trapárnu.

U hororu se asi ještě nějakou dobu ohřejeme, protože následuje:

2. Upír Nosferatu/Nosferatu, symfonie hrůzy

Fantasy / Horor, Německá říše, 1922, 94 min, režie: Friedrich Wilhelm Murnau

K tomuto počinu mám asi málo co říct, neboť můj veškerý požitek je veskrze vizuální. No a pak taky představitel hlavního hrdiny (zde si představte něco mezi úsměvem a úšklebkem) mi vždycky tak trochu připomínal Severuse Snapea (a Griphooka), takže je absolutně můj typ - vysoký, plešatý (…), dlouhé končetiny, nos, uši, prsty a to oblečení - no pecka! K sežrání. Ňam.

3. Kabinet doktora Caligariho

Drama / Horor / Fantasy / Mysteriózní, německá říše, 1920, 71 min, režie: Robert Wiene

Stran atmosféry a kulis nám Kabinet doktora Caligariho přináší asi nejvíc. Nejsem si však jistá, kolik z toho budete mít, pokud si pustíte tento snímek zrychlený dvou a vícenásobně. Některé věci prostě potřebují čas, a načerpat atmosféru z Kabinetu doktora Caligariho prostě patří mezi ně. Dejte tomu čas a trpělivost, a ono se vám to odmění. Pokud vám o tom neříkali ve škole, mrhali vaším časem. A pokud vám to nepustili, tak taky.

4. Rosemary má děťátko

Thriller / Mysteriózní / Drama / Horor, USA, 1968, 136 min, režie: Roman Polański

Rosemary má děťátko je vlastně celý kult, takže snad netřeba představovat. A všechny ty příběhy kolem toho, které to dělají ještě zajímavějším a ještě děsivějším. Tak nevím, jestli je dobře nebo špatně, že z tohoto seznamu vynechám takového Hitchcocka. Ale vynechám. Vstřebávat se má po dávkách.

5. Rocky Horror Picture Show

Muzikál / Sci-Fi / Komedie / Horor, Velká Británie / USA, 1975, 100 min, režie: Jim Sharman

Je libo něco tak trochu… úchylného? Aneb, hurá!, my o kultovním snímku a kultovní snímek klepe na dveře! Nemusíte všechno pochytit hned, nemusí se vám všechno líbit, nemusíte všechno vstřebat okamžitě. Ale pokud uvidíte byť kousek z tohoto počinu, určitě okamžitě budete vědět, že tohle je ten film s tím dlouhými jménem. A to přece úplně stačí, ne?

Aneb zkráceně, tohle taky nebyly jeden z uznávaných filmů, ale postupem času se z toho stala kultovka. Takže hurá ochutnat!

6.Beauty and the Beast

Pohádka / Drama / Fantasy / Romantický, Francie, 1946, 96 min, režie: Jean Cocteau, René Clément

Přichází zima, Harry Potter zhlédnutý 100 000×, proč nezkusit rozšířit obzory… Něčím, co nesklízí procenta jen za přítomnost Emmy Watson? (Popravdě… teď poslouchám hudbu k traileru, a označuji to za pravý horor.)

Tak co, unavení z hororů? Hop na ztřeštěnismus!

7. Stalo se jedné noci

Romantický / Komedie / Dobrodružný / Road movie, USA, 1934, 105 min, režie: Frank Capra

Máte rádi bláznivé romantické komedie? Prázdniny v Římě s Audrey Hepburn? Máte rádi hádky (…ve fikčním světě)? Máte rádi Válku Roseových? No, tak to jsem právě našla něco pro vás. Rádo se stalo. Osobně se nejvíc vryla do mého srdce scéna „Walls of Jericho“. Že nevíte, která?

Ale pozor, je to v podstatě oddechový film. A stejně zlatý, protože málokteré oddechové filmy můžete označit za nepitomé, a ještě od nich očekávat, že přečkají zub času. No tak tenhle to dokázal.

8. Jeho dívka Pátek

Komedie / Romantický, USA, 1940, 92 min, režie: Howard Hawks

Při této příležitosti by bylo škoda nezmínit počiny Jeho dívka Pátek, a také počin Její komorník (1936, Gregory La Cava) - to jen tak pro formu.

Jeho dívka Pátek Je možná tak trochu víc sofistikovanější a uhlazenější, distingovanější verze Stalo se jedné noci (1934).

9. Jih proti Severu

Drama / Romantický / Válečný, USA, 1939, 224 min, režie: Victor Fleming, George Cukor, Sam Wood

Nezlobte se na mě, ale kdo nezná Jih proti Severu, jakoby nebyl. Tenhle příběh, protože čtivý, samozřejmě ne tak moc klasický. když si převedete, co si museli oba protrpět a vysát… No, není to úplně oddechová literatura. ale kam s ním, viďte? V nebi ho nechtějí v pekle se ho bojí… Šup s ním do kostýmního romantismu! A kostýmní… to tedy opravdu je.

„Jsem příliš mladá na to, abych byla vdova.“ A když už jsme u kostýmního romantismu, ráda bych se někdy dostala ke snímku Gepard, ale bohužel se mi to ještě nepodařilo. Trh marnosti (1935) je určitě hodný zmínky! Nebo Nebezpečné známosti (1988, Frears), či věk nevinnosti (1993, Scorsese).

Teď mi řekněte, kdo by mohl odolat…?

10. Sedmá pečeť

Drama / Fantasy, Švédsko, 1957, 96 min, režie: Ingmar Bergman

Jako… popravdě… vážně… skutečně v těch snímcích nemusí být tolik, a můžou říct daleko víc a poznamenat na vás na daleko delší dobu. Záleží na tom, po čem jedete vy.

…No jo, já si říkala, čím tohle zakončím, a samozřejmě, nezakončím to ničím jiným.

11. Krtek (El Topo)

Western / Fantasy / Podobenství / Dobrodružný, Mexiko, 1970, 125 min, režie: Alejandro Jodorowsky

Ach… Přemýšlím, k čemu bych to přirovnala, a vlastně to, co se mi s tím za poslední dobu pojí, po strašně dlouhém úseku času, kdy jsem myslela, že s tímhle je nespojitelné cokoliv – viděli jste Lady Gaga klip 911? No, tak tohle je ono, akorát že to má 125 minut, a je to bráno víc… seriózně umělecky. proti tomu je zmiňovaný klip tak trochu vybledlá, falešná, nedokonalá napodobenina, která se strašně snaží zavděčit dnešnímu světu, a tak pointa vyvrcholí v probuzení se do „reálného současného světa“ a realistické situace. Takový podraz vám Krtek neudělá.

A umění zase bráno vážně.

Howgh.

P.S. Tak…? Co tam dáme příště?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz