Hlavní obsah
Umění a zábava

Je libo LGBTQ+ seriál (co stojí za pokus zhlédnout)?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

Přátelský.

A oni to jakože nebyli jenom hodně dobří kamarádi?

Článek

Je libo LGBTQ+ seriál (co stojí za pokus zhlédnout)?

Ok… v téhle části pominu veškeré přešlapy a nedostatky, které v projektech sami uvidíte, pokud vás tohle aspoň trochu zajímá a vy se zkusíte podívat.

Nebudu se zaměřovat na problematičnost daných projektů nebo projektů s tímto tématem obecně, a nebudu se ani pokoušet o kritiku, která by v daných případech byla velmi jednoduchá.

A taky se v rámci příspěvku vyhnu tomu vytvářet všeobecný seznam seriálů nebo seznam nejlepších seriálů za určité období. Z té enormní produkce aktuálně vysílaných projektů uděláme dnes seznam těch, které jsou lepší kvality, a jsou aktuálně vysílané, dostupné online, a ano, bohužel, zase v angličtině. A! Díky tomuto kritériu (dostupnosti online, na YouTube, bez nutnosti cokoliv platit, a pod podmínkou dívat se na to legálně) se také omezíme na thajské LGBTQIA+ seriály – konkrétně dramata, romance – jejichž předmětem je láska dvou osob mužského pohlaví, protože seriály s tematikou dvou hlavních ženských hrdinek v romantickém vztahu do roku 2022 a enormního úspěchu seriálu GAP the Series (Pink Theory), jehož hlavními představitelkami byly nyní již světově proslulé thajské herečky Rebecca Patricia Armstrong a Freen Sarocha Chankimha , v rámci thajské LGBTQIA+ produkce prakticky neexistuje. Proto seriály s tématikou žena/žena jsou specifickou kategorií, kterou stojí za to prozkoumat v separé článku.

Teď ke specifikům (a abych to na vás jen tak nehodila bez uvedení do kontextu)

V rámci asijských zemí je produkce dramat s homosexuální tématikou hojně zastoupená. (Jeden nejmenovaný thajský herec – hello there, Perth Nakhun Screaigh – se nedávno v rámci svého vlogu vyjádřil v tom duchu, že člověk by nemusel celý den nemusel dělat nic jiného, jenom sledovat tyto seriály, aby celou produkci pozřel, a ještě by nestíhal – označil to jako oversaturation, jako jakési přesycení, což se ještě netýká seriálu s tématem žena/žena.) Hovoříme často o celém průmyslu nebo o žánru, který se vyselektoval na základě zájmu diváků. Tento žánr nazýváme BL – Boys' Love, a myslíme tím právě vztah romantických fikcí mezi dvěma (obvykle) muži. Fanoušky a diváky tohoto žánru bývají převážně ženy, mladé nebo dospívající dívky, a průmysl s tímto materiálem je tomu patřičně uzpůsoben.

Každá země, která se pod tímto myslí – jmenovitě se jedná o země Vietnam, Thajsko, Jižní Korea, Taiwan, Čína, Hong Kong, Filipíny, Laos, Japonsko a některé další – má specifický způsob zobrazování této lásky, specifický způsob tabu a specifický způsob otevřenosti při zobrazování homosexuálních témat.

Jistá omezení v rámci zobrazení jsou také generována platformou, na kterém se rozhodnou své seriály dané země a společnosti vysílat.

Očekávatelně tak moc explicitnosti na platformě YouTube nenajdete. Na druhou stranu tam najdete velkou škálu projektů, které jsou více, méně či zcela nedostatečně finančně dotovány, a velkou škálu nadšenců, kteří jsou schopni tuto produkci zhlédnout, nebo ji případně finančně podpořit.

Mezi kanály, které se zabývají projekty LGBTQIA+ typu ve velkém, můžeme řadit GMMTV, Studio Wabi Sabi, Mandee Channel, MeMindY Official, IDOLFACTORY OFFICIAL, Be On Cloud (pohybujeme se mezi 17 až 1 milionem sledujících). Z menších pak jmenujme kanály typu WeTV, Wayufilm Production, Y.entertainment, MCHOICE TH, Jinloe Official, COMMETIVE PLUS by Aam Anusorn, Vibie Gen, Dee Hup House, ZZone, MotiveVillageOfficial.

Thajská produkce homosexuálních dramat je v porovnání s ostatními asijskými zeměmi typická silným zromantizováním příběhů a situací, relativně velkou otevřeností k explicitnosti, silnou tendencí ke komediálním prvkům a odlehčování situací humorem. Dramatické situace jsou tak mnohdy vyřešeny tímto způsobem, který je v porovnání s naším stylem humoru něčím blízký a něčím přespříliš zlehčený (ano, mluvím o starých českých komediích a o mrtvých českých komicích). Očekávejte, že homosexuální dramata v thajském provedení budou velmi odlehčená zábava pro těžké dny. Pokud ale budeme posuzovat přísně, pak se smiřte si s tou divokostí a rozevlátostí typu Divoký anděl, Esmeralda, Kachorra aspol. jižního typu.

Co se týká explicitnosti, jsou pravděpodobně thajské seriály těmi nejotevřenějšími a nejexplicitnějšími mezi asijskými homosexuálními seriály, pokud odhlédneme od určitých japonských, jihokorejských a čínských, velmi explicitních, na dospělé orientovaných projektů, které mnohdy mívají rating 21+. Až na tuto velmi minoritní výjimku jsou v rámci vztahů thajská media nejotevřenější, a jejich provedení romantických projevů vystupuje jako nejliberálnější, v pokusu zobrazit romanci mezi muži co nejnormálněji, nejrealističtěji a nejvíce podobně s reálným světem. V rámci BL průmyslu tabu audiovizuálních projektů (nikoliv až tak kultury) není explicitně zjevné, porovnáme-li to s běžnými LGBTQ+ projekty japonskými, jihokorejskými a třeba taiwanskými. (Japonské, Jihokorejské a Taiwanské LGBTQ+ projekty pak mnohdy mají vážnost, elegantnost a serióznost, která lehce potřeštěným thajským projektům chybí.)

Typicky je hercem míněn kluk, který postoupil trénink/výcvik, a v realitě se většinou věnuje hraní, modelingu, zpěvu, tanci a propagaci značek, včetně prodeje produktů, aby se uživil tím, co dělá, a aby uživil (= přinesl peníze) společnost, pod kterou pracuje. Což je zde vcelku normální, multitasking dělají i thajské modelky. A to doslova znamená, že dělají vše výše zmíněné (Engfa Waraha, mimochodem, měla ráda českou misku na Miss Grand Thailand, jak zmínila, když se jí na to jako osoby, která se veřejně hlásí k LGBTQIA+ komunitě, zeptali).

OK, teď tedy, po počáteční základní průpravě, rovnou k věci.

The Sign (2023)

Je počin patřící pod Idol Factory. Je to thajský seriál/drama, má 12 dílů, každý díl má okolo hodiny, vysílání od 25. listopadu do 10. února 2023. Mezi herci, kteří jsou dobře známí pod Idol Factory, patří Billy Patchanon Ounsa–ard, Surprise Pittikorn Siripornsawan, Heng Asavarid Pinitkanjanapun a Freen Sarocha Chankimha, kteří jsou dobře známí a někteří z nich si společně zahráli v projektech Secret Crush on You (2022), War of Y (2022), GAP (2022) a nyní se zase sešli pro projekt The Sign (2023). Zatímco Billy Patchanon Ounsa–ard dříve pracoval ve dvojici s hercem Seng Wichai Saefant (což je, mimochodem, typické pro BL žánr – tvorba hereckých párů pod danou společností), tento v lednu roku 2023 Idol Factory opustil, a nyní se připravuje na nové projekty pod WeTV. Idol Factory nahradila jeho osobu novým talentem – Babe Tanatat Phanviriyakool, který nyní v projektu tvoří s Billym hlavní pár.

Režie: A Natthaphong Wongkaweepairod

Žánry: Akční, Mysteriózní, Romance, Nadpřirozeno.

Témata: týmová práce, lgbtq+, gay romance, smrt, vyšetřování, smrt matky, vztah bratrů, policejní akademie ad.

Hlavní postavy: Phaya – představitelem je Billy, a Tharn, jehož ztvárňuje Babe.

Shrnutí: Tharn mívá předtuchy o lidech kolem sebe. Je to údajně veselý a laskavý člověk, ale když se na něj díváte, je ve skutečnosti takový nijaký, a ničím kromě svých předtuch bych vás nezaujal. Za účelem zjištění určitých informací podstoupí výcvik na speciálního vyšetřovatele, kde potká Phaya, chytrého, šarmantního, lehce drzého týpka s tajemstvím. A bum ho – kde jenom už ho viděl?

A Phaya na tom není s pocitem, že Tharna zná, o nic lépe, jenom způsob, jakým to zjišťuje, je takový prapodivný. S postupem času potom jako diváci zjišťujeme, že se nejedná jenom o intuici, ale že je za jejich příběhem pravděpodobně mnohem víc, než si oni oba pamatují.

A tak dále…

Řekněme, že pokud už máte trochu zkušenost s thajskými gay seriály, oceníte na tomhle o trochu víc chlapský background, a kulisy, které nikde jinde v seriálech moc nevidíte. Spíš jsou to kulisy podobné kriminálkám, na které jste zvyklí z amerických produkcí. Inovativnost se IDF upřít nedá. IDF je dobrá všeobecně společnost, jíž se daří přinášet věcíi které jsou neotřelé, do míst, kde dřív chyběly, a umí experimentovat. A to se cení. (Ne že by neměla spousty jiných neduhů a problematických praktik, ale o tom jindy.)

S hrůzou zjišťuji, že druhý tip je jenom jeden. Jak se nám to kritérii krásně vyselektovalo, což?

Tím druhým tipem je Last Twilight (2023). Thajský seriál/drama, 12 epizod, vysílán od 10. listopadu do 26. ledna. Kanál GMM. Každá epizoda má kolem 45 minut. Režie: Aof Noppharnach Chaiyahwimhon (mimochodem, sám otevřený homosexuál). Hlavní představitelé: Jimmy Jitaraphol Potiwihok a Sea Tawinan Anukoolprasert. Oba pracují pod GMM, oba jsme mohli společně vidět jako hlavní pár v seriálu Vice Versa (2022) a Our Skyy 2 (2023).

Žánry: romance.

Témata: bisexuální mužská hlavní postava, lgbtq+, postižení, slepota, hlavní postava automechanik, hlavní postava – pečovatel, gay romantika, hlavní postava se zrakovým postižením, dluh, chudá hlavní postava.

Shrnutí: Mhok je zatížený dluhy a snaží se nepřijít o sestřino auto (spoiler alert: sestra spáchala sebevraždu), takže hledá práci, která by mu pomohla získat zastavené auto zpět. Čirou náhodou se ocitne na pohovoru ohledně práce pečovatele. Nevěděl, že se jedná o tento typ práce, a chce hned vycouvat. Už při prvním setkání se do sebe ale on a Day, osoba, o kterou má pečovat, stihnou pustit. Je naprosto zřejmé (Mhokovi), že z práce nic nebude. Day, vysoce aktivní sportovec – hráč badmintonu – snáší svůj úděl pochopitelně nelehce. Z ničeho nic začal přicházet o zrak, a s tím musel ukončit i svou sportovní kariéru a aktivní život. Dnes pro něj sebeprudší pohyb znamená potenciální nebezpečí, vždyť naposledy skončil s úrazem na vozíku. Jeho matka odmítne tomu přihlížet a rozhodne se najít pro něj pečovatele, který by se postaral o jeho bezpečnost.

Oproti očekávání Mhoka (a natruc své matce), Day si vybere právě jeho jako svého pečovatele. Jedno plus je, že je to konečně z té dlouhé řady uchazečů někdo, kdo ho při prvním pohledu nelituje a jeho hubatost mu náležitě odplatí. A druhá věc je – rozněžňování stranou – tenhle pečovatel jako všichni před ním musí z domu pryč.

A k tomu Mhok, bez lítosti, bohatě poslouží.

Dík pár nelehkým událostem, pár dobře mířením poznámkám, a vzájemnému poznání si mezi sebou vytvoří hluboké pouto. Poslední otázka, na níž neznají odpověď, je, kdy Day přijde o zrak definitivně. A druhá – podaří se někdy jeho zrak vrátit zpátky?

A vzhledem k zvýšenému počtu otevření článku s tématikou seriály v mých článcích je naše otázka, kdy se tyhle seriály konečně začnou překládat i do češtiny?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz