Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kontemplování 3/7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: assez

Pohled do duše kontemplujícího člověka

Býval jsem ohavný namyšlenec.

Článek

Býval jsem ohavný namyšlenec. Mládí snad všude takové bývá. Bez bouření proti běhu života není důvod prozkoumávat, bez chuti zkoumat není věcem propůjčen smysl, bez smyslu není zásoba energie a bez energie není nic, z čeho po zbytek života čerpat. Život lidského plahočení bez něčeho, co ho pohání vpřed, je smutný. Prázdný. Nemá své opodstatnění. Není.

Vztek krále znenadání opustil. Ne bezmoc sama, to její uvědomění jej rozrušilo. Něco rozpoutal, něco, co teď už nebylo v jeho moci zastavit. Děsilo jej to. Snad poprvé v životě ho to vyděsilo, neboť měl čas přemýšlet o údělu svém i svých lidí…

Zkrotlý a pokorný, navrátiv se zase k vůli boží, poklekl a pokusil se kát. Slova dobře naučené modlitby se však králi v mysli zmateně míhala, jedno předbíhalo tři další; bylo pro něj znepokojivé, že ani teď, stejně jako za roztěkaných jinošských let, nedokázal být správný křesťan (a je to hrozné zklamání, zklame-li se člověk především sám v sobě).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz