Hlavní obsah
Umění a zábava

Do Pardubic za podmanivou korónou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Petr Horálek

Úplné zatmění Slunce 2. července 2019, jak je vidět z observatoře La Silla v Chile. (Obrázek: Petr Horálek/ESO)

Zatmění Slunce je jedním z nejvíce fascinujících úkazů, jaký nám příroda nadělila. Za vším při tom stojí zdánlivě jednoduchá stínohra v podání Slunce, našeho Měsíce a Země. Na první pohled jednoduchá rovnice je ovšem v praxi velmi vzácná.

Článek

Každý, kdo alespoň občas pozvedne hlavu od běžných starostí všedních dní směrem k obloze, dobře ví, že zatmění Slunce i zatmění Měsíce nenastávají pravidelně při každém oběhu Měsíce. Za vším stojí sklon jeho oběžné dráhy, která je od orbity Země skloněna asi o 5°. To je dost na to, aby Měsíc většinou spolehlivě minul naše Slunce. Za to bezpečně víme, že nás čeká krásná bezměsíčná noc plná hvězd.

Musí tak nastat úžasná kombinace, kdy je Měsíc přesně ve vzestupném či sestupném uzlu své dráhy a zároveň se nachází mezi Sluncem a Zemí. Teprve pak si můžeme užít onen neopakovatelný zážitek, o kterém nám vyprávěli již v hodinách zeměpisu či fyziky na základní škole.

Velký matematik úřaduje

Samotné Slunce je cca 400× větší než náš Měsíc ten je ale, oproti Slunci 400× blíže k Zemi než Slunce. Když se všechny tyto okolnosti zkombinují a vy se nacházíte ve správný čas na správném místě tedy v tak zvaném pásu totality, tedy v úzkém pásu, kam dopadá úzký měsíční stín, můžete být svědky, nevšedního přírodního jevu.

Foto: astropardubice

plakát - Podmanivá koróna

Zveme vás tak již 26. května od 19:00 na pardubickou premiéru studentského filmu režiséra Jonáše Jirovského - studenta Slezské univerzity v Opavě obor Multimediální techniky.

Film vás zavede na fascinující výpravu za jediným nebeským úkazem, kterému lidé nadšeně tlaskají. V dokumentárním filmu uvidíte dechberoucí záběry prchavé sluneční koróny, která jako úžasná a jedinečná ozdoba doprovází každé zatmění Slunce.

K němu dochází ve chvíli, kdy Měsíc z našeho pohledu zakryje celé Slunce. A tím pádem můžeme vidět právě korónu, obrys, který nám otevírá nespočet tajemství související se Sluncem a dalšími jevy ve vesmíru. Díky koróně jsme objevili nové prvky nebo se dozvěděli více o slunečních erupcích. Proč je koróna tak fascinující pro vědce i cestovatele a proč je úplné zatmění Slunce tak neskutečný zážitek? O tom vám povědí odborníci i zkušení cestovatelé. Pojďte objevit krásu zatmění a sluneční koróny.

Těšíme se na setkání s vámi již v pátek 26. 5. na pardubické hvězdárně kde proběhne pardubická premiéra a následná beseda s režisérem filmu.

Nezapomeňte si včas rezervovat své místo v sále: https://hvezdarna-pardubice.reenio.cz/cs/#/terms/2023-05-26;viewMode=day

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám