Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když padají kameny z vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: astropardubice

Když se v úterý 30. listopadu 1954 vrátil Eugene Hodges z práce, nestačil se divit. Kolem jeho pronajatého domku v městečku Sylacauga v Alabamě postával zástup zvědavců. Zatímco byl pryč, jeho manželku Annu zranil návštěvník z vesmíru…

Článek

Anna si zrovna dopřávala šlofíka, když se na nebi objevilo neobvyklé světlo. Dokonce ani nevnímala rachot, kteří mnozí přisuzovali pádu letadla. Bylo tři čtvrtě na tři, když její matka, která byla tou dobou ve vedlejší místnosti, uslyšela strašný křik své dcery. Vetřelec dorazil. Když přiběhla k dceři, celá se třásla. Něco prorazilo střechu, odrazilo se od stolního rádia a trefilo Annu do boku. Ta si myslela, že explodoval ohřívač, ale až se usadil prach, ležel na zemi černý kámen. Matka s dcerou netušily, jak se tam dostal, a tak zavolaly o pomoc.

Foto: astropardubice

Za chvíli dorazil starosta, policista i hasiči. Policie kámen zabavila a nebohou Annu odvezli do nemocnice. Ne snad proto, že by bylo zranění vážné (jen slušná modřina), ale spíš proto, že byla z celé události psychicky otřesená. Kdo by nebyl. Den po této příhodě našel pár kilometrů odtud farmář Julius Kempis McKinney další podezřelý kámen, který ihned nabídl k prodeji. Jednalo se o kosmického brášku Anina vetřelce. Podle deníku Decatur Daily si za něj Julius údajně koupil nové auto a dokonce i dům.

Zato Anna na černý kámen, který ji zranil a hrozně vystrašil, čekala měsíc. Verdikt asi tušíte. Byl to meteorit a nabídky na jeho prodej se jen hrnuly. Ty nejvyšší údajně překročily 5 tisíc dolarů. A nejen to. Z tiché a zakřiknuté Anny se rázem stala nechtěná celebrita.

Anna dostávala dopisy od fanoušků, žádosti o rozhovor, besedy. Do toho se přidala právní bitva s majitelkou domu o vlastnictví meteoritu. Anně už to lezlo krkem a přistoupila na nabídku Alabamského přírodovědného muzea s tím, že proplatí jen škody na domě. A tak se i stalo.

Říká se, že když padá hvězda, měli byste si něco přát. Co když vás ale „hvězda“ přímo trefí? Přinese to štěstí? Anně bohužel ne. Pamětníci totiž tvrdí, že meteorit způsobil mezi Annou a jejím manželem Eugenem vleklé problémy.

Její manžel totiž chtěl na meteoritu vydělat, což se mu nepodařilo. Deset let po pádu kosmického vetřelce se nakonec rozvedli. V roce 1972 Anna Hodgesová zemřela sama v domově důchodců na selhání ledvin. Bylo jí jen 52 let.

Meteorit s tímto neuvěřitelným příběhem je znám pod názvem Sylacauga a jde o chondrit třídy H4.

Do Pardubic na Gabzdyla

Foto: astropardubice

Nejen o něm, ale i o dalších kosmických vetřelcích a jejich příbězích se můžete dozvědět na listopadové přednášce jednoho z předních popularizátorů astronomie - Pavla GABZDYLA s příhodným názvem, KAMENY Z VESMÍRU na kterou vás srdečně zveme již 24.11. od 19:00 hodin do pardubické hvězdárny.

Foto: astropardubice

Mgr. Pavel Gabzdyl (* 23. dubna 1974, Havířov) je jeden z předních českých popularizátorů astronomie, především té měsíční. Vystudoval geologii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V tomtéž městě pracuje jako odborný pracovník místí hvězdárny a planetária. Je autorem několika populárně astronomických knih, z nichž nejedna je věnována právě našemu nejbližšímu kosmickému sousedovi. Z celého obsáhlého výčtu jmenujme alespoň „Pod vlivem Měsíce“ (2002, v roce 2009 se dočkala audiovizuálního zpracování na brněnské hvězdárně) nebo „Měsíc“ (2006, zevrubný průvodce Měsícem). Zcela jedinečný a obsahově bezkonkurenčně nejobsáhlejší projekt, který v České republice nemá obdoby, je internetový průvodce „Prohlídka Měsíce“, na kterém Pavel Gabzdyl pracuje již od roku 1998. Tento průvodce populární formou ukazuje veřejnosti Měsíc jako bezednou pozorovatelskou inspiraci, a to nejen množstvím povrchových útvarů, ale i úkazů, které můžeme s Měsícem na obloze spatřit.

TĚŠÍME SE NA SETKÁNÍ S VÁMI!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám