Hlavní obsah

Indická a japonská kosmonautika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.asianscientist.com

Indická sonda k Marsu

Do kosmického věku jsme jako lidstvo jednoznačně vstoupili 12.4. roku 1961 kdy se z kosmického prostoru poprvé ozval lidský hlas. Od té doby jsou aktivity nás, pozemšťanů viditelné napříč celou Sluneční soustavou.

Článek

Nejviditelněji se přitom do těchto aktivit zapsali první dva aktéři –  USA a Rusko. V posledních letech se však v dobývání kosmického prostoru čím dál více prosazují i státy, o kterých jsme na poli kosmonautiky nebyli zvyklí slýchat tak často. Smělé plány, ale i úspěchy Japonska a Indie doslova berou dech v porovnání s o mnoho většími, vyspělejšími a bohatšími kosmickými programy Ameriky, Ruska a Číny.

Mimořádně, již 20. října od 19:00 hodin vás srdečně zveme do pardubické hvězdárny na přednášku předního českého popularizátora kosmonautiky, Milana HALOUSKA  na téma „INDICKÁ A JAPONSKÁ KOSMONAUTIKA“

Sám lektor dodává:
„Indie i Japonsko by chtěly být lídrem asijské kosmonautiky. O tuto pozici ale budou muset velice tvrdě bojovat s Čínou. Ta, je ve všech měřitelných aspektech v tuto chvíli v čele!
Obě asijské velmoci, Japonsko i Indie, ukazují, že i s mnohem menšími lidskými a finančními zdroji oproti Číně se dá tvořit hodnotný kosmický program.
Indie, přistála v září letošního roku na Měsíci, a stala teprve čtvrtou zemí světa, která to dokázala. A japonská mise SLIM v tuto chvíli k Měsíci směřuje.
Indie zvládla i cestu k Marsu a nedávno vypustila novou Sluneční observatoř. Japonsko ukázalo své dovednosti již dvakrát při dopravě vzorků z malých vesmírných planetek na Zemi.“

Foto: astropardubice

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 organizoval největší středoevropské setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku „Kosmos-news Party“, kterého se pravidelně účastnila řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře a předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí. V srpnu 2011 „přivezl“ do Pardubic amerického astronauta Andrewa Feustela i s „druhým českým kosmonautem“ Krtečkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám