Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ať ho máte rádi nebo ne, je tady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olina Táborská

Ibišek začal vzdorovat ročnímu období.

Tak jsem minule stihla oslavit babí léto, jako bych tušila, že vstanu do dne s oblohou šedivou, i když tuším, že během dne ještě na chvíli zmodrá.

Článek

Tahle rána jsou u nás tak trochu schizofrenní. Listí na stromech už žloutne, ale ibišek na balkoně začal kvést teprve před dvěma týdny, takže je obsypán poupaty. Muškáty stále v plné síle, ale bazalka naznačuje, že jí končí sezóna. Stonky už uschly a listí ztrácí zelenou svěžest. Tak ji dnes sklidím a nasuším s vědomím, že se blíží dny, kdy se mění stereotypy dne.

Nastal čas vyndat z proutěného koše deky, které jsem tam na jaře uložila společně s levandulovými sáčky. Pohledat v komodě teplé ponožky. Rozestavit po bytě svícny, nakoupit svíčky. K večeru nahradím posezení venku teplem interiéru.

Taky musím ochutnat burčák, nabízí ho farmářský obchůdek, který mám tři sta metrů od domu. Na podzimní režim přecházejí i pouliční kavárny. Přibyly deky na opěradlech židlí, stojany nabízející plynové teplo. Na svoji sezónu se začínají těšit čajovny. U konvičky s více nálevovým nápojem, s termoskou vody po ruce, lze prosedět i několik hodin, je-li s kým…

Tak tohle všechno nabízí podzim městský. Venkov mám, kromě neoblíbené práce na zahradě, hlavně sklízení a zpracovávání úrody,  ve vzpomínkách zidealizovaný. Třeba jak to u nás na moravské vesnici vonělo kouřem z komínů a také z podvečerních ohňů, dokud byly brambory ještě v zemi. Kradli jsme je z družstevních polí a zahrabávali do žhavého popela.

Dnes je opékání o pár levelů výš a nemám na mysli grilování; to patří spíš k létu. Takže hned několika smysly vnímám v představě vůni i chuť masa upečeného ve žhavém popelu ohně nebo krbu. U nás jsou to karbanátky s libečkem a čubricou v alobalu. Recept od mého bulharského kamaráda, léty osvědčený. Ta vůně, když je vytáhnete z ohně a rozbalíte! Ráda slyším i typické zasyčení plamene, podníceného k výkonu odkapávajícím tukem kvalitního špekáčku, protože jen takový má dostatek špeku, který dá buřtu tu správnou konzistenci a chuť.

Pavlovův reflex působí intenzivně, jak dopíšu, jdu k té naší farmářce nakoupit. Má nejen dobré maso, burčák, víno, ale i výběr čajů a káv. Pohodlně proseděné křeslo, poslední měsíce dost zanedbávané, už na mě čeká, stejně jako čtečka nabitá knihami na dlouhé období podzimu, zimy a začátku jara.

Jsem připravená, ale po pravdě se už teď začínám těšit na jaro, kdy jsem se narodila. Někteří lidé mají rádi to roční období, v němž slaví narozeniny. Červnový syn nechápe, co mi vadí na letních vedrech, lednová kamarádka se celé léto a podzim těší na první sníh na horách a jiná, jež se narodila ve znamení Vah, opravdu velebí podzim. Akorát zanícení houbaři neřeší, kdy mají narozeniny. Pro ně je teplý podzim vrcholnou událostí roku. Tak ať jim rostou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz