Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Copak je to za rostlinku? Hluchavka pitulník – Lamium galeobdolon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Átino Putování

Hluchavka pitulník

Také vám připadá, že se na vás dívá a otevírá dokořán pusinku?

Článek

Korunky žlutých kvítků se otevíraly vstříc slunci. Vystupovaly z nádherného zeleného koberce, který pokrýval svah vedoucí k potoku. To bylo moje první setkání s touto krásnou bylinou, jinak zvanou například Pitulník žlutý, či Hluchavka žlutá.

Foto: Átino Putování

Hluchavka pitulník

Je podobná hluchavce bílé a hluchavce nachové. Oproti hluchavce nachové však působí mnohem robustnějším dojmem, uvádí se, že dorůstá 40 cm. Neběhám po lesích s metrem, ale někdy na mě její porost působí ještě mohutněji. Na místa, kde se vyskytuje, chodím pravidelně a měla jsem tedy možnost si v praxi ověřit to, co se o ní píše. Ano, je to bylina vytrvalá. Po svahu potoka se rozpíná až s jistou urputností a podmaňuje si své okolí. Pokrývá zem spletí kořenů, lodyh a listů. Na usmířenou nabízí nádheru žlutých květů. Aby nás neošidila ani v chladnějším období, pokrývá pak své listy na svrchní straně nepravidelnými bílými skvrnami. V té době má pro vás připravené i malé překvapení. Při nadzvednutí lístků můžete zjistit, že zespodu jsou některé z nich nafialovělé.

Foto: Átino Putování

Hluchavka pitulník

Kvete poměrně dlouho. Záleží samozřejmě na jejím umístění, ale obecně lze říci, že kvete od dubna do července. Nádheru jejích květů si tedy můžete užívat od jara do léta. Pokud máte na své zahradě nějaký vlhčí kout, který byste rádi pokryly nenáročnou rostlinkou, určitě neváhejte a pitulník si tam vysaďte. Bude vám dělat věrnou společnost, protože je odolná i vůči mrazům. Posezení na stinném místě s výhledem na veselé žluté kvítky vás určitě potěší.

Foto: Átino Putování

Hluchavka pitulník

Zdroj:

Kapesní atlas rostlin, A. Pilát D. Sc., SPN1964

Vlastní archiv

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz