Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Podpalníčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Átino Putování

Podpalníček může být krásný, ale určitě je užitečný.

Praktický dárek a příjemné vyrábění.

Článek

U vyrábění podpalníčků se nejen pobavíte, ale určitě s nimi uděláte radost i svým známým. Za chladných podzimních a zimních dnů je mohou použít na rozdělání ohně v krbových kamnech, v létě udělají parádu při zapalování ohýnku třeba na zahradě.

A co víc. Jejich výroba je jednoduchá a levná. Takže s chutí do díla!

Suroviny:

1. Silikonová forma libovolného tvaru. Záleží na tom, jakou velikost podpalníčku chcete.

2. Ubrousky. Mohou být obyčejné bílé nebo si můžete zvolit dle toho, pro jakou příležitost vyrábíte.

3. Nejrůznější přírodniny. Dřevíčka, šišky, sušené lístky, květiny, skořápky z ořechů, cokoli vás napadne. Podmínkou je dobrá hořlavost.

4. Zbytky svíček.

5. Obyčejný knot. Nemusíte kupovat ty drahé nastříhané kousky na připínáčku. Stačí úplně obyčejný, zakoupíte například v prodejnách, které se specializují na nejrůznější vyrábění. Já koupila metr za 3 koruny.

Foto: Átino Putování

Suroviny

Postup:

1. Silikonovou formu vyložíte ubrouskem. Použila jsem obyčejnou na muffiny, ubrousek jsem rozstřihla na čtyři dílky, takže mi jeden stačil na čtyři podpalníčky.

2. Do vzniklé „nádobky“ budete skládat usušené přírodniny. Ale pozor. Je třeba si rozmyslet, jak umístíte knot. Já ho například obtočila kolem dřevíčka a obsypala drobnějšími úlomky tak, aby hezky stál. Nebo jsem ho ponechala delší, vložila do půlky vlašského ořechu, nechala čnít vzhůru oba konce, vycpala ořechovou skořápku a knot také krásně držel.

3. Postupně naplníme celou formičku. Máte-li nějaké sušené voňavé drobné kvítky (levanduli), můžete ještě prosypat, aby byla formička co nejvíce naplněná. Nahoru dáme něco obzvlášť hezkého, například usušené kvítky drobných růží, barevný podzimní lísteček, maličkou šištičku z modřínu.

4. Ve vodní lázni si rozpustíte zbytky svíček. Nejlepší jsou ty ze včelího vosku, ale klidně může být i z obyčejných. Potom pomalu zalíváte sušiny ve formičce. Doporučuji u tohoto kroku trpělivost a přidávat vosk po lžících, aby měl čas pomalu tuhnout a zbytečně vám neprotékal ven.

5. Vydržte, dokud podpalníčky zcela neztuhnou. Pak už je jen snadno vyndáte ze silikonové formičky a dáreček je na světě.

Pokud byste měli obavy, aby vosk po zapálení neznečistil krbová kamna, umístěte pod něj při zapalování polínko. Vosk, který nestihne shořet, steče na něj a shoří s ním. Ale nebojte, když pěkně vyskládáte sušiny, vosku v podpalníčku tolik není.

Nakonec jeden typ. Podpalníček můžete zakápnout trochou svého oblíbeného vonného oleje. Takže bude nejen krásný, ale i voňavý.

No a teď šup! Jdeme se hřát ke kamnům.

Foto: Átino Putování

Podpalníček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Podpálení
Kamna
Krbová kamna

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz