Hlavní obsah
Názory a úvahy

Evropa má šanci se z války ještě vykoupit. Možná už tu poslední

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Augustine Aurell

Zlé věci si nikdo nepřeje. Přesto pravidelně přicházejí.

To, že je globální válka v Evropě blizoučko, cítí v kostech snad každý, kdo nežije pod kamenem na louce, nebo v ananasu na dně moří. Na dříve nemyslitelné téma, už otevřeně hovoří i evropští politici.

Článek

Bystřejším Evropanům bliká výstražná kontrolka už posledních 10 let. Zvláště pak těm, kteří znají alespoň základy světových dějin a základní rysy ruské povahy.

Samozřejmě, ani nikdo ze znalých věci, si doposud nechtěl připustit to, že jeho pohodlný život v míru a relativním blahobytu, fakt může skončit ze dne na den a že by se mohly tlející mrtvoly reálně přestěhovat z hororů na plátnech kin do našich ulic a obýváků.

Nikdo to nechce a každý se snaží takové myšlenky vytěsnit, čehož vcelku umně využívají různí populisté. I jim ale záhy dojde, že s tou svou mírovou mantrou, jsou jako Hurvínci představující si mír.

Jednak sami nevěří tomu, že by „Hurvínkův“ mír mohl fungovat, a hlavně, ať už se svými plky dostanou k vytouženému korýtku, nebo nikoliv, stejně budou realitě záhy čelit. To se týká samozřejmě jen populistů, a nikoliv čistokrevných kolaborantů. Těm by se ovšem měly věnovat spíše západní rozvědky.

Tedy Evropa se pomalu začala probouzet ze svého sladkého snu a mnula si svá ospalá očka, když se objevil Trump a chrstl jí džbán ledové vody rovnou do ksichtu.

Opravdu nedokážu rozlišit, jestli je tak geniální a chtěl svými nehoráznými prohlášeními vzburcovat náš spící kontinent, abychom měli větší šanci, nebo jestli jen řekl, co chce jeho domácí publikum slyšet. Obě varianty se vzájemně nevylučují.

Každopádně Evropu fakticky probudil a ta teď připomíná mně, když jsem v 15:10 zjistil, že mi neletí letadlo v 18:30, ale v 16:30 a nemám ještě nic sbaleno.

Ten shání náboje, onen straší Rusa, že vyšle vojsko, tamten říká, že je to vážné. Všichni hledají cestu ven.

Už se našli i tací, kteří ve vidině budoucí protektorátní funkcičky vytáhli mikinu s velkým „Z“ a snaží se vykoledovat si ,,rozsudek jménem republiky", kterým by posléze prokázali svou loajalitu. Ti tedy hledají spíše cestu dovnitř. Myslím, že se inspirovali jak u jednoho netypického Čecha, tak i v Maďarsku a na Slovensku. Kdo ví, třeba jim to klapne.

Evropa ale teď vskutku potřebuje odvážné a rozhodné řešení.

O jednom bych věděl. Samozřejmě nevím, jestli by fungovalo, ale za zkoušku by to stálo.

V Evropě jsou miliony uprchlíků a mnozí z nich se sem dostali i zlou vůlí diktátorů Putina a Lukašenka. Bylo by ironií osudu, využít je k jejich záhubě.

Proč Evropa tyto miliony lidí ihned nezaměstná k výrobě zbraní a stejně tak, jako žoldnéře bez příslušnosti k jakékoliv armádě? Chce to zrušit pseudohumánní sociální dávky a přislíbit občanství a skvělý plat ochotným. Zájemců by bylo dost a dost.

Rus začal válku před 10 lety vysíláním vojáků bez ruských uniforem. To samé může udělat Evropa. Prostředky na to rozhodně má větší než Rusko.

Jde jen o to, najít v gatích své koule, o kterých je Rus přesvědčen, že tam nejsou.

V Polsku a Anglii hrabou v poklopci, Macron se v rozkroku už též pošimrává, zatímco v Německu si stále jen utírají strachy zpocené čelo.

A čas běží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz