Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč je vychytralé přiklonit se na stranu Ruska. Dělá to Indie, Orbán i Fico

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Budapešť možná není hnízdem ruských agentů, ale pouhých filutů. I filutové, ale občas dofilutují.

Když Rusko napadlo Ukrajinu, většina svobodného světa se zcela logicky postavila za napadeného. Základní morální kompas zafungoval u těch států i jednotlivců, kteří morální zásady upřednostňují před vlastním prospěchem.

Článek

Samozřejmě, že existují státy, které upřednostňují své vlastní zájmy před jakoukoliv morálkou. Čína tak postupuje kontinuálně už od dob komunistické revoluce a samotná její podstata je zločinná, neboť jí vede zločinný komunistický režim mající na svědomí miliony a miliony mrtvol. Tedy by bylo velkým překvapením, kdyby se poprvé v historii postavila na stranu morálky. Bylo by to proti její samotné podstatě.

Trochu jiný případ je to u Indie. Nejlidnatější země, a zároveň i demokracie, si mohla vybrat správně, a ukázat se světu ve svém lepším světle. To by ovšem nesměla být Indie. Kdo tam byl, tak chápe, jak to myslím. A pro toho, kdo tam nebyl, se nabízí dobré přirovnání. Představte si Litvínov- Janov, který má jeden a půl miliardy obyvatel.

Indie se tedy rozhodla na neštěstí druhého (myšleno Ukrajiny, ale i embargovaného Ruska) vydělat odkupem surovin ve slevě. Sice nemorální, ale vcelku logické a pochopitelné, vycházející z indického přesvědčení, že za dobrou pověst si nic nekoupí. Každý stát má navíc takovou vládu, jakou si zaslouží.

A to už se můžeme přesunout do Evropy. I tady se našli filutové, jejichž vykutálenost jim velí leštit ruské kliky.

Je samozřejmě řeč o Orbánovi s Ficem. Oba dva vycházejí ze své přízemní logiky, že není důvod nebýt na straně Ruska, protože z toho plynou minimální rizika. Demokratické režimy vás za to nebudou vraždit, mučit a zavírat. Budete-li proti Rusku, tak vám vražda, mučení, nebo basa, samo sebou hrozí kdekoliv a kdykoliv. Což teprve, kdyby Rusko opravdu vyhrálo a obsadilo i východní Evropu. Tito kolaboranti tedy ani nemusí být ruští agenti, ale jenom rádoby vykutálení filutové, kteří se jistí raději dopředu a doufají, že jim v nejhorším hodí Rus kostičku.

V případě Fica jde také o to, že jeho hraní na ruskou strunu mu vyhrálo volby a rád by vyhrál i všechny budoucí. Drtí tedy stejnou strunu s křečí v ruce.

Oba vykutálení pánové také shodně žili v domnění, že je pro ně Ukrajina neškodná a mohou se jí smát do obličeje a škodolibě jí okopávat kotníky. Maďarsko celou dobu války brání jakémukoliv tranzitu zbraní na Ukrajinu přes své území a teď se obrovsky diví, že Ukrajina blokuje ruský ropovod.

Orbán celou dobu tvrdí, jak neexistuje Ukrajina v EU, nebo v NATO, ale nyní se ohání, jak Ukrajina porušuje své závazky kandidátské země a hrozí blokací prostředků z EPF, čímž si bere za rukojmí jiné, slušnější země EU.

Všechny morální západní země ovšem jednoznačně stojí za rozhodnutím Ukrajiny, a tak se zdá, že se pro tentokrát filutové - populisté dosti přepočítali.

Budou totiž jen s těží vysvětlovat svým voličům, proč tito platí u pumpy o třetinu více, něž třeba u nás. A na to slyší jejich voliči nejvíce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz