Hlavní obsah

Omluva Policie a Ministerstva vnitra pozůstalým po obětech střelce z FF UK.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Facebook

Pokání se na nejvyšších postech v poslední době nenosí..

Vážení pozůstalí po obětech střelce z FF UK, přijměte prosím upřímnou omluvu Policie ČR a Ministerstva vnitra za nedbale odvedenou policejní práci, která umožnila střelci bohužel dokonat jeho zrůdný plán.

Článek

Policisté, kteří nedbale plnili své úkoly, jsou trestně stíhaní, jejich nadřízení byli kázeňsky řešeni, šéf pražské policie se vzdal své funkce, policejní prezident byl odvolán a Ministr vnitra rezignoval..

Tak toto zhruba, by chtěli slyšet pozůstalí po obětech, jakkoliv by jim to nemohlo nijak nahradit jejich ztracené blízké.

Také v každé normální civilizované zemi by to asi slyšeli. Ale jsme v ČR. Zde se, už posledních pár let, pokání na nejvyšších místech přestalo nosit. Od dob, kdy do politiky vstoupil pan inženýr Babiš, se už nikdo za nic nestydí, nikdo se za nic neomlouvá, nikdo nechybuje, nikdo není za nic zodpovědný a hlavně zásadně nikdo nikdy neodstoupí. Každý se drží svého postu zuby nehty, a nechť si každý myslí co chce. Na morálku už nikdo nehledí.

Jakou morálkou musí oplývat lidé z vedení policie, když s vážnou tváří předstoupí před pozůstalé a sdělí jim, jak moc je jim líto jejich ztrát, ale že policie jednala profesionálně, a jediným zodpovědným je mrtvý pachatel útoku.

Ve vší vážnosti sdělí občanům, že je normálním policejním postupem, vyklidit jednu pobočku fakulty, zatímco druhou prohledat jen z půlky a nechat tak střelci prostor připravovat se v klidu na masakr.

Je přitom naprosto zřejmé, že kdyby policie konala jak měla, tak by k masakru na fakultě nejspíše nedošlo, a kdyby ano, tak jedině proto, že by byli střelcem eliminováni nejdříve sami policisté prohledávající budovu fakulty, nebo v případě, že by zbaběle utekli, jako policisté při masakru v Uherském Brodě v roce 2015, kdy tito utekli poté, co na ně střelec začal pálit. Tehdy policisté nechali střelci napospas neozbrojené civilisty, z nichž jeden přežil jen tím, že ani nedutal schován hodiny na WC.

Jak tehdy, tak i v tomto případě, nechali policisté civilní osoby v dosahu střelce.

Hloupé policejní výmluvy a lži provázely shodně také oba tyto případy. Jenom místo Martina Vondráška se tehdy vymlouval Tomáš Tuhý coby policejní prezident, a místo pana Rakušana to byl Milan Chovanec.

Asi nebude žádnou náhodou, že v případě nebezpečných střelců ( též střelba ve FN Ostrava 2019) policie ani jednoho z nich sama nedokázala zneškodnit. Zato ovšem dokáže policie dobře zneškodnit nezletilého autistu, nebo usmrtit chovance psychiatrické léčebny.

Deset ostrých hochů též vyskáče na pupkatého dýlera konopí a válí s ním po zemi sudy, nebo dva ostří hoši ze zásahovky s pistolemi zpacifikují řidiče v Plzni, že si dovolil je vytroubit. Jakmile ale jde do tuhého, je policie najednou zcela marná a to opakovaně.

Až komicky vyzněla zpráva, že byl odměněn policista z ochranné služby, který ve svém volnu odhalil podezřelého mladíka, který má doma zbraně. Co na tom, že je má legálně a nakonec se zjistilo, že podezřelý vlastně z ničeho není.

Samozřejmě tisíce jiných policistů každý den odvádí dobrou práci, ale to by mělo být úplnou samozřejmostí a jejich práce by neměla být znevažována neohrabanými výmluvami jejich nadřízených ohledně toho, co se nezdařilo.

Omluvou pro pozůstalé určitě nemůže být neskutečný blábol vyřčený šéfem pražské policie, Petrem Matějčkem, okoukaný z jedné staré americké komedie, kdy tento prohlásil něco ve smyslu ,,Nikdo není dokonalý “

Policie musí přijít s jasnou omluvou a také samozřejmě i s návrhem odškodného za chybný úřední postup.

Žádná jiná varianta neexistuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz