Hlavní obsah
Názory a úvahy

Obézní Miss a první bezruký boxer světa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Amerika je vskutku zemí neomezených možností.

Co má společného Miss Alabama s jaderným kufříkem amerického prezidenta? Mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. Především ale prvotřídní republikánské pokrytectví a neomezenou demokracii.

Článek

Demokracii tak neomezenou, že je tvrdě konfrontována právě se svou vlastní neomezeností.

Poté, co byl Donald Trump shledán porotou vinným z trestného činu, a zařadil se tak oficiálně mezi zločince, bude mu jako takovému, odebrána i jeho poslední zbraň, kterou přechovává ve svém sídle na Floridě. Další dvě zbraně už byl nucen úřadům vydat dříve, když došlo k jeho formálnímu obvinění.

Když byl přede dvěma měsíci dělán průzkum mezi republikány, tak pouze 17 % z nich uvedlo, že by i usvědčený zločinec měl mít možnost vykonávat funkci prezidenta.

Po Trumpově odsouzení, dle nového průzkumu agentury YouGov, toto číslo najednou vzrostlo na celých 58 %. To prokazuje značné pokrytectví republikánských voličů, kteří jsou evidentně ochotni tolerovat morální principy a zásady jen tehdy, dokud nejsou v rozporu s jejich vlastními zájmy. To samozřejmě není výsadou jen současných republikánů, ale všech populistů a jejich příznivců obecně. Vůbec nepochybuji o tom, že i pravomocně odsouzený Babiš by s přehledem vyhrál parlamentní volby. Možná mu jeho zproštění naopak uškodilo… Není už takovým mučedníkem.

Někteří republikáni měli sice snahy se vůči Trumpovi dříve vymezovat, ovšem když shledali, že jedině on táhne voliče, hodili své morální zásady rázem za hlavu. Jak typické pro dnešní politiku, která opravdu doznala v posledních letech dramatických změn. Změn jednoznačně k horšímu.

Ještě před časem by samotná nekriminální prezidentova aférka mimo manželství znamenala pravděpodobně konec politické kariéry, zatímco dnes není překážkou prezidentskému úřadu ani odsouzení za libovolný zločin a průzkumy to jen potvrzují. Trumpovo odsouzení nijak výrazněji s volebními preferencemi nehnulo. Spojené státy se tedy vydávají vstříc schizofrennímu dobrodružství, kdy na jedné straně odeberou zločinci jeho pistole, ale vzápětí mu předají jaderný kufřík.

V Alabamě, typickém jižanském republikánském státě, platil do roku 2000 zákon o zákazu smíšených manželství. Byl to takový konfederační pohrobek, jehož se místní nějak ne a ne zbavit. Před pár dny tamní soutěž krásy opanovala třiadvacetiletá Sara Milliken, ačkoliv je silně obézní. Co tím pořadatelé chtěli světu sdělit, mi není opravdu jasné. Že je jako krásné, zdravé, zcela v pořádku a příkladné, když má mladá dívka metrák? Opět jde pouze o příkladné pokrytectví.

Když může být otylá dívka Miss, proč by nemohl zločinec mít oválnou pracovnu ve věznici Rikers Island?…A konec konců, proč by nemohl hrát liliput NBA? Možná časem také USA nominují prvního boxera na olympiádu, který nebude mít ani jednu ruku, protože jinak by byla značně zkrácena jeho práva svobodně si zaboxovat. Však duel, kdy se z boxera nakonec vyklubala bývalá žena, už jsme viděli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz