Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politické hry na falešný soucit s Robertem Ficem aneb atentát nepovažuji za zásluhu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

„Násilí z hněvu je vždycky pomsta.“ El Suemero.

Roberta Fica jsem nikdy neměl rád, a rozhodně s tím nezačnu jen proto, že se stal obětí útoku střelce. Stát se obětí podobného útoku může každý a nepovažuji to za žádnou ctnost, či snad zásluhu.

Článek

Člověk, který pro pomstu žil po celou tu dobu, kdy nebyl u moci, a který svou vendetu začal realizovat sotva, co se k moci dostal, najednou, stejně jako jeho příznivci, seznal, že si pomstu z nenávisti zapomněl patentovat.

Zapomněl na slova Konfucia stará 25 století: „Když se vydáš na cestu pomsty, musíš vykopat dva hroby.“

První, co mi problesklo hlavou, když jsem se dozvěděl o útoku na Fica, byla myšlenka na otce Jána Kuciaka. Tedy muže, který musel přihlížet, jak mu Fico a jeho banda plive na synův hrob a odkaz. Naštěstí se jedná o rozumného muže, čemuž jsem moc rád.

Ovšem zdaleka všichni nejsou rozumní, a nejvíce o tom vědí právě příznivci Roberta Fica. Vzpomeňme na začátek roku 2020, kdy byl brutálně napaden a zbit bratr Jána Kuciaka, Jozef.

Stačilo zajet do první venkovské slovenské hospody a mluvit špatně o Ficovi. Okamžitě vám hrozilo fyzické napadení.

Stejní lidé se teď ohromně podivují, že podobnou náturu jako oni, má i někdo z opačné strany barikády, kterou spolu s Ficem tak dlouho a důkladně stavěli.

Potom se, spolu s ním, za tuto barikádu pěkně schovali, a místo toho, aby prokázali velkorysost vítězů, dále šířili jen nenávist se stupňující se intenzitou.

Až to jeden starý muž nevydržel a našel si svůj vlastní citát: „Když stárneme, seznáváme, že pomsta je nejjistější formou spravedlnosti.“ (Jean de La Bruyere).

Jak se navíc ukazuje, nepochází zřejmě střelec tak úplně z opačné strany barikády, a určitě to není žádný „progresivista“ a „sluníčkář“, jak už zase nenávistně šíří Ficovi příznivci, spolu s další kupou výhrůžek a vulgarit.

Samozřejmě je tento čin zcela nepřijatelný a také nesmyslný. Je velice naivní si myslet, že odstraněním jednoho politika jich nepovstane v jeho jménu dalších pět, kteří by z tohoto činu značně politicky těžili.

Už teď tedy střelec svým činem udělal medvědí službu celé slovenské opozici, s dopadem nejen na Slovensku.

K činu se již vyjádřil snad každý. Soucit s Robertem Ficem je, kromě odsouzení činu, hlavním tématem.

Zatímco tomu označení útoku za „hanebný a zákeřný“ zcela věřím, a připojuji se, tak upřímné lítosti nad osobou Roberta Fica, věřím pouze Orbánovi a možná ještě..Putinovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz