Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rusové v poslední době postoupili o 400 km. Udělali to vcelku nenápadně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Augustine Aurell

Netvor je přímo za naším plůtkem…

Ve válce je odhodlání k boji zcela zásadním faktorem. Bez něj je prohra zaručená. Když budete mít méně zbraní,munice a vojáků, tak možná prohrajete, ale možná také ne. Důkazem jsou afghánští hadrníci.

Článek

Ti dokázali porazit hned dvě světové velmoci takřka s ničím. Pouze svým způsobem života. Bojem do nekonečna.

Nejednalo se sice o klasické vojenské porážky, nicméně ani jedna z velmocí tam nedosáhla svých cílů, a naopak tam velmi tratily. Rusové za 10 let desetitisíce vojáků a dost peněz na to, aby je to položilo a i částečně zapřičinilo rozpad říše SSSR. Američané za 20 let tisíce vojáků a dost peněz na to, aby začali revidovat celou svou zahraniční politiku. U Rusů předtím k našemu štěstí a u Američanů teď k naší smůle. Nelze samozřejmě opomenout, že obě velmoci v těchto bojích vždy nenápadně podporovaly ony hadrníky proti druhé velmoci.

Hadrníci jsou tedy důkazem naší evropské zhýčkanosti, kdy je až k smíchu, jak mluvíme o únavě válkou v době, kdy se tu ještě ani žádná nevede.

Postavit se nepříteli teď rázně předem odmítlo Slovensko. Jeho budoucí prezident Pellegrini totiž nejen, že prohlásil, že by Slovensko nepomohlo napadenému státu NATO v rámci aktivace čl.5, ale on prostě, „zůstane na straně míru“, tedy s rukama nad hlavou.

Takové prohlášení by v normálním státě mělo zapříčinit soud za vlastizradu ještě před jmenováním. Budoucí vrchní velitel armády prohlásí, že nebude bránit spojence ani vlastní stát.

Diví se tedy snad někdo Trumpovi, když nevidí důvod podobné státy bránit s nasazením amerických životů? Ostatně, USA se stáhly z Afghánistánu mimo jiné i proto, že viděly neochotu afghánské armády bránit svou vlastní zemi proti Talibanu.

Amerika je přitom jediná, koho se Putin doopravdy bojí. Jako jediná je totiž silnější v konvenčních zbraních, ale zároveň v nouzi i dokáže spálit Rusko na prach v odvetné jaderné apokalypse. A o Putinovi je známo, že je velký zbabělec, který na smrt posílá jen druhé, zatímco sám se jí obává.

V případě Slovenska a Maďarska už se tedy bát nemusí, protože tam může vyslat výsadkáře už v létě, a naši bývalí ,,braťa" je přivítají solí a chlebem. Slovenská dítka budou pod taktovkou Roberta Fica mávat ruskými vlaječkami.

Je mi opravdu líto té rozumnější, evidentně menší části slovenského národa. Ještě více je mi ale líto, že se ruský netvor posunul o celých 400 km k našim hranicím. To je totiž vzdálenost z Užgorodu do Trenčína.

Slováci si tuto cestu vybrali dobrovolně, byť v populistickém amoku.

Jsou ovšem obrovským varováním pro nás. První chybu udělala už Zuzana Čaputová, která pod obrovským tlakem slovenské nenávisti defacto kapitulovala hned po výhře Fica ve volbách. Možná by volby stejně prohrála, ale určitě to měla alespoň zkusit. Pro Slovensko.

My bychom si měli dávat velký pozor, komu předáme klíče od našeho velice nizoučkého plůtku, který nás teď od netvora dělí. Mírová prohlášení pana Babiše jsou známá, stejně jako jeho, sice posléze opravený, výrok o (ne)pomoci spojenci…Jeho slovenský původ a podpora Pellegrinimu jsou zde již jen legračním prostředníčkem osudu.

Náš pan prezident by se pak měl vyvarovat chyb své slovenské kolegyně.

Nejvyšším uměním války je výhra bez boje. Na Slovensku už netvor vyhrál.

Na konec, pro odlehčení, se s vámi musím podělit o jednu jazykovou asociaci. Sice nevím, jak moc je propojená italština a romština, ale víte, že malé přirození malého chlapečka, se v rokycanské romštině označuje jako ,,pele" ?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz