Hlavní obsah
Aktuální dění

Za Izrael se spojenci příkladně postavili. Podaří se to zopakovat na Ukrajině?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

F35 nad Kyjev…

Vzdušný prostor napadeného židovského státu příkladně bránili spojenci v čele s USA. Zapojilo se dokonce i sousední Jordánsko, od kterého to Írán až tak nečekal. Také se mu jal obratem vyhrožovat.

Článek

Izrael přitom patří mezi top státy, co se vojenských technologií týká, a pravděpodobně by se dokázal ubránit i zcela sám.

Šlo tedy spíše o ukázku morální podpory od spojenců v regionu, a od Jordánska pak o velmi milé sousedské gesto.

Írán s tak silnou podporou zjevně nepočítal a evidentně zaskočen si již předvolává velvyslance, aby jim sdělil své rozhořčení.

Je přitom nanejvýše pravděpodobné, že Teherán svou akci předem avizoval nejen Moskvě, ale i Washingtonu, a tak bylo předem jasné, že na íránské rakety a drony už všichni netrpělivě vyčkávají.

Írán má sice v poslední době regionální ambice, ale rozhodně není žádnou vojenskou velmocí, která by se měla v úmyslu znemožnit v přímém vojenském střetu s technologicky vyspělejšími protivníky. V tomto kontextu vzpomeňme na letitou válku s Irákem, kterou nebyla žádná ze stran schopna vyhrát, a následně jak pak byl Irák smeten v Pouštní bouři za pár týdnů.

Tedy Írán si hlavně potřeboval zachovat tvář před vlastním publikem, stejně jako po smrti Solejmáního, kdy jako odvetu poničil střechu amerických hangárů, či ubykací, a dal možnost pár mariňákům simulovat bolest hlavy a žádat opušťák.

Jak propastný rozdíl je v přístupu spojenců, ale i třeba sousedního Polska, k napadené Ukrajině!

Poláci občas zahlásí přelet ruské rakety stylem puberťáka, co sedí u compu a volá na babičku, že někdo zvoní, ať jde otevřít.

Chápu, že raketa je v polském vzdušném prostoru pár vteřin, ale kde je problém ji zlikvidovat kdykoliv dříve i později?

Kde je vůbec problém, aby letadla NATO byla ve vzduchu při každém vzdušném útoku Ruska, a likvidovala rakety, nebo drony, přinejmenším od hranic z vlastního území?

Na začátku konfliktu, když Ukrajina zoufale volala po uzavření nebe spojenci, tak byla odpálkována, že to by znamenalo střet letadel ruských s letadly NATO. Teď, když je zřejmé, že Rusové nedokázali eliminovat ukrajinskou vzdušnou obranu, a nad Ukrajinu se vůbec neodváží létat, tak v čem je problém, aby NATO operovalo třeba nad Kyjevem?

Jako, že by Rus řval, že sestřelení jeho rakety se rovná vyhlášení války?

Ať si Rus mumlá, co chce. Stejně lže, jen otevře pusu.

Kdosi chytrý řekl, že k vítězství zla postačí, aby ti dobří nedělali nic.

Kdyby ti dobří na Ukrajině nedělali nic, už dva roky by jejich armádu ovládal Mordor, a použil by ji jako první beranidlo pro obsazení Pobaltí a východní Evropy. A potomci našich chcimírů by v budoucnosti mohli argumentovat, že tehdy ve dvaadvacátém roce sem přišli Ukrajinci, a ne Rusové. Ti, že nás od Ukrajinců zachránili, a shodou okolností zůstali dalších 100 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz