Hlavní obsah

Bakterie v potravinách, infekce a otravy z potravin

Foto: pixabay

Sedm bakterií, virů a parazitů v potravinách může způsobit závažné potíže, někdy i smrt.

Článek

Riziko onemocnění můžete snížit tím, že budete vědět, kde se tyto choroboplodné zárodky pravděpodobně nacházejí.

Bakterie Escherichia coli žijí ve střevech lidí a zvířat, jako jsou krávy, ovce a kozy. Často se vyskytují v potravinách, jako je nedostatečně tepelně upravené hovězí maso, syrové mléko, džus a kontaminovaná voda. Mezi příznaky infekce E. coli patří těžký průjem, bolest žaludku a zvracení, které může trvat 5 až 10 dní.

Abyste se vyhnuli infekci E. coli, maso dobře uvařte, ovoce a zeleninu před konzumací nebo vařením omyjte a vyhněte se nepasterizovanému mléku a džusům.

Ačkoli většina E. coli je relativně neškodná, některé kmeny mohou způsobit krvavý průjem, selhání ledvin a dokonce i smrt.

Campylobacter jejuni jsou spirálovité bakterie, které se vyskytují u kuřat a krav a infikují je bez jakýchkoli známek onemocnění.

Většina lidí, kteří onemocní kampylobakteriózou, dostane průjem, křeče, bolesti žaludku a horečku během dvou až pěti dnů po expozici. Průjem může být krvavý a může být doprovázen nevolností a zvracením. Nemoc obvykle trvá asi jeden týden.

Campylobacterii obsahují velice často syrová kuřecí prsa.

Většina infekcí je obecně mírná, ale bakterie mohou být smrtelné u velmi malých dětí, starších osob a jedinců s potlačenou imunitou, podle Světové zdravotnické organizace (WHO).

Mezi způsoby, jak zabránit infekcím Campylobacteriemi, patří důkladné vaření masa, mytí rukou po manipulaci se syrovými potravinami a čištění všech pracovních desek a kuchyňského náčiní po použití. A pít pouze pasterizované mléko.

Listeria monocytogenes jsou bakterie, které se nacházejí v půdě a vodě a jsou také přítomny v syrových potravinách, stejně jako ve zpracovaných potravinách a nepasterizovaném mléce. Na rozdíl od jiných choroboplodných zárodků může listerie růst a šířit se i při nízkých teplotách chladničky, už při 4 °C.

Mezi příznaky infekce listerií patří horečka a zimnice, bolest hlavy, žaludeční nevolnost a zvracení.

U některých lidí nemoc může být závažnější, dokonce smrtelná. Lidé se zvýšeným rizikem jsou těhotné ženy a jejich nenarozené plody, dospělí starší 50 let a lidé se slabým imunitním systémem.

Listerioza způsobuje v Evropě a USA nejvíc úmrtí ze všech známých potravinových patogenů.

Aby se zabránilo infekcím listerií, doporučuje se velice dobře omýt produkty, jako jsou melouny, okurky, rajčata, dovezené citrusy. A okamžitě vyčistit všechny rozlité tekutiny z chladničky, zejména šťávy ze syrového masa, mléka a podobných potravin.

Továrně zapečetěné neotevřené balíčky obědů s masem by neměly být skladovány v ledničce déle než dva týdny. Maso nakrájené v místním lahůdkářství by nemělo být v ledničce déle než tři až pět dní.

Bakterie Vibrio (patří do čeledi Vibrionaceae, kam patří rody Vibrio a Photobacterium), žijí ve slané vodě a často se vyskytují v syrových mořských plodech.

Lidé, kteří jedí syrové nebo nedostatečně tepelně upravené měkkýše, se nakazí obvykle do 24 hodin, což způsobuje příznaky, jako je vodnatý průjem se žaludečními křečemi, nevolnost, zvracení, horečka a zimnice.

Příznaky mohou trvat až tři dny. Většině infekcí lze předejít důkladnou úpravou mořských plodů.

Závažnější infekce jsou vzácné a vyskytují se častěji u lidí s oslabeným imunitním systémem.

Toxoplasma gondii je v populaci velice rozšířená. Ale jen málo lidí má příznaky, protože imunitní systém obvykle brání parazitovi, aby způsobil onemocnění.

Přesto existují lidé, u kterých se toxoplazmóza rozvine, a pociťují příznaky podobné chřipce, jako je bolest hlavy, těla, zvýšenou teplotu.

Parazit může způsobit vážné problémy, jako je poškození mozku, očí a dalších orgánů, těhotným ženám a lidem s oslabeným imunitním systémem.

U většiny lidí se infekce toxoplazmózou rozvine kontaktem s kočičími výkaly, které parazita přenášejí, konzumací kontaminovaného masa, které je syrové nebo nesprávně tepelně upravené, nebo pitím vody obsahující parazita.

Je doporučeno vařit potraviny při bezpečné teplotě, mýt si ruce při manipulaci s potravinami, vyhýbat se pití neupravené vody a v případě těhotenství se držet dál od steliva pro kočky.

Salmonella je skupina bakterií, které se běžně vyskytují v syrové drůbeži, vejcích, hovězím mase a někdy i na nemytém ovoci a zelenině.

Infekce salmonelózou mohou způsobit příznaky, jako je horečka, průjem, žaludeční křeče a bolesti hlavy, a obvykle trvají čtyři až sedm dní.

Většina lidí se zlepší bez léčby, ale infekce salmonelou může být závažnější pro starší osoby, kojence a lidi s chronickými onemocněními. Pokud se salmonela neléčí správně, může se šířit krví do dalších orgánů, což někdy vede až ke smrti.

Děti do 5 let mají největší pravděpodobnost vzniku salmonelózy.

Aby se zabránilo infekci, lidé by neměli jíst syrová nebo nedostatečně tepelně upravená vejce, drůbež nebo maso. Tepelně neupravené maso by mělo být uchováváno odděleně od produktů a vařených potravin a potravin určených k přímé spotřebě.

Ruce, prkénka, pracovní desky a kuchyňské náčiní by měly být po dotyku s tepelně neupravenými potravinami důkladně omyty.

Norovirus je virus, který způsobují gastroenteritidu, onemocnění, které způsobuje zánět žaludku a střev.

Časté jsou epidemie ve školách a školkách.

Viry se obvykle nacházejí v kontaminovaných potravinách nebo nápojích, ale přenáší se fekálně-orální cestou. Viry ze stolice vyloučené infikovaným člověkem mohou kontaminovat vodu nebo potraviny, nebo mohou být přeneseny přímým kontaktem. Nejlepší prevencí je správná hygiena a mytí rukou.

Mezi příznaky patří nevolnost, žaludeční křeče, zvracení, průjem, bolest hlavy, horečka a únava a mají tendenci trvat několik dní.

Většina lidí se z nemoci zotaví, ale pro ty, kteří nemohou pít dostatek tekutin, aby nahradili to, co ztratili zvracením a průjmem, může být nutná hospitalizace.

Abyste zabránili nákaze norovirem, často si důkladně myjte ruce mýdlem a myjte kontaminované povrchy v kuchyni a koupelnách s antibakteriálním přídavkem, například Savem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz