Článek
Na tuto svačinku pro jednu osobu použijeme různé druhy bylin:
Koriandr, oregano nebo rozmarýn, zelenou cibulku, rajčata nakrájená na tenké plátky, můžeme použít i lilek, česnek, pažitku, nebo i chřestové špičky. Pro zpestření zeleninu mírně osmahneme nasucho na pánvi.
Budeme potřebovat
1/2 šálku zahuštěné rajčatové omáčky bez soli, 1 krajíc celozrnného chleba, 2 plátky cibule, 4 plátky červené papriky, plátky rajčat, 1/4 šálku strouhané mozarelly, 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky, trošku čerstvé pažitky, koření dle chuti.
Troubu zahřejeme na 200 °C. Pekáč lehce potřeme olejem na vaření. Chléb potřeme rajčatovou omáčkou. Můžeme použít i kečup, ten je ale silně kalorický. Přidáme zeleninu, ochutíme. Pokryjeme sýrem.
Pekáč s chlebem dáme do trouby a pečeme 5 až 7 minut, dokud se sýr nerozpustí.
Pokud použijeme celozrnný chléb a nízkotučnou mozarellu, budou nutriční hodnoty:
Kalorie 163, celkový tuk 5 g, nasycený tuk 1 g, nenasycený tuk 3 g, trans tuky 0 g, mononenasycený tuk 1 g, cholesterol 1 mg, sodík 296 mg, celkové sacharidy 26 g, dietní vláknina 6 g, celkové cukry 8 g, přidané cukry 0 g, protein 8 g.
Recept je upraven podle výživových poradců Mayo Clinic.