Článek
V zásadě lze tuky rozdělit do dvou zásadních skupin: živočišné a rostlinné. Dále na nasycené a nenasycené mastné kyseliny.
Živočišné tuky jsou tvořeny převážně nasycenými mastnými kyselinami a jsou při běžné pokojové teplotě tuhé. Najdeme je hlavně v sádlu, másle, v mléčných výrobcích a vejcích. Naopak rostlinné tuky jsou převážně tekuté, i když najdeme výjimky, například kokosový a palmový tuk a kakaové máslo. Kokosový tuk (nebo olej) je sice moderním hitem v kuchyni, ale obsahuje dvakrát více nasycených mastných kyselin než sádlo. Takže žádná superpotravina.
Rostlinné tuky jsou za pokojové teploty tekuté. Je to proto, že obsahují ve své molekule mezi atomy uhlíku jednu nebo více dvojných vazeb. Proto si rostlinné nenasycené tuky ještě rozdělíme na mononenasycené a polynenasycené. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Umístění koncové dvojné vazby v molekule rozhoduje, do které podskupiny nenasycených mastných kyselin látku zařadíme: jestli mezi omega-3 mastné kyseliny, omega-6 mastné kyseliny, nebo omega-9 mastné kyseliny.
Existují ještě ztužené rostlinné tuky, vyráběné hydrogenací. Jsou stabilnější při pokojové teplotě a tím mají delší trvanlivost.
Mononasycené mastné kyseliny (tuky) mají mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu. Označují se jako omega-7 a omega-9. Najdeme je především v arašídech, avokádu, různých semenech a ořeších (pekanové, makadamové, lískové, mandlové, pistáciové) a olejích, slunečnicovém, řepkovém, sezamovém, olivovém). Snižují LDL cholesterol a pomáhají udržovat hladinu „zdravého“ cholesterolu HDL. Jsou základem středomořské stravy.
Polynasycené mastné kyseliny se označují jako omega-3 a omega-6. Označují se jako esenciální, lidské tělo je nedovede syntetizovat, musí být obsaženy v potravě.
Omega-3 mastné kyseliny jsou kyselina alfa-linolenová (lněné a chia semeno, řepkový olej, vlašské ořechy). Kyselina eikosapentaenová (mořské ryby) zlepšuje funkci kardiovaskulárního systému a duševního zdraví. Kyselina dokosahexaenová (mořské ryby) má významný vliv na vývoj mozku, zraku, nervové soustavy, významný vliv na kognitivní funkce, paměť a schopnost se učit.
Vysoká hladina omega-3 v krvi je spojena s nižším rizikem demence a Alzheimerovy choroby, podle studie, kterou společně vedl Hospital del Mar Research Institute a byla zveřejněna v časopise Nutrients. Ve studii je uvedena jedna mimořádná vlastnost omega-3 mastných kyselin: mohou potenciálně prodloužit délku života.
Omega-6 mastné kyseliny jsou rovněž esenciální. Základem omega-6 mastných kyselin je kyselina linolová. Téměř všechny ostatní mastné kyseliny si lidské tělo z kyseliny linolové dovede vyrobit samo, i když některé ne v dostatečném množství.
Kyselina linolová je obsažena ve vyšších koncentracích v mnoha rostlinných olejích, hlavně ve slunečnicovém a kukuřičném oleji.
Zdravý životní styl včetně zdravé výživy je rovněž nedílnou součástí léčby stále častěji se vyskytujících civilizačních chorob, včetně léčby deprese. Správné stravování signifikantně zlepšuje výsledky těchto chorob.
https://szu.gov.cz/aktuality/mastne-kyseliny-omega-3-a-dlouhovekost/