Hlavní obsah

Dovolená v Chorvatsku je pro socky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bára Divá

Dovolená v Chorvatsku k Čechům patří stejně neodmyslitelně jako ponožky v sandálech, lahváče a řízek s chlebem. Přesně tenhle typ lidí totiž Chorvatsko láká nejvíce. Je to pro ně bezva exotika a za rozumnou cenu.

Článek

Léto je tady a s ním i tradiční rituál českých rodin: hromadná migrace do Chorvatska. Někteří to nazývají dovolenou, jiní zase úprkem k moři, ale jedno je jisté – pokud se v letních měsících nevypravíte na chorvatskou pláž, tak jste prostě úplně mimo. A kdo tam jede? No přece všichni, kteří nemají na něco lepšího!

Kdo nebyl v Chorvatsku, není Čech

Proč Chorvatsko? No, protože je to prakticky za rohem. Když si spočítáte peníze na benzín, připočítáte k tomu nějakou tu kačku za mýtné a trošku přimhouříte oči nad cenami ubytování, zjistíte, že jste si prakticky udělali „luxusní“ dovolenou za pár kaček. Kdo by přece odolal chorvatskému slunci, zatímco si v duchu si říkáte, že jste alespoň někde byli, že?

Český ráj na zemi

Chorvatsko, to je prostě český ráj na zemi. Všechny ty nádherné pláže plné tvrdých oblázků, na kterých se tísníte vedle ostatních krajanů, co si přivezli zásoby jídla na týden, protože stravovat se v místních restauracích je prostě zbytečně drahé. Když se rozhodnete trochu si odpočinout a zavřete oči, zjistíte, že jste vlastně ani nemuseli nikam jezdit – všechny ty české rozhovory kolem vás vám vytvoří pocit, že jste snad ani nevyjeli za hranice.

Předražený kýč

A ty večerní procházky po promenádě? Nic se nevyrovná tomu pocitu, když si dáte drahé pivo u stánku a vidíte si, že kolem vás korzují další desítky Čechů, kteří si stejně jako vy koupili suvenýr s nápisem „I love Croatia“. Skutečná exotika, že?

A co teprve ty chorvatské ubytování? Vybavení jako z roku 1985, ale to nevadí. Hlavně, že máte kde složit hlavu po celodenním opalování a spálení se na červenou řepu. Vždyť přece jedete za zážitky a ne za komfortem, ne? A k čemu jezdit na dovolenou, když byste se pořádně neopálili, aby pak doma každý viděl, že jste vyrazili za sluncem.

Řízek s chlebem to jistí

Nezapomeňme na gastronomii! Proč byste ochutnávali místní kuchyni, když si můžete udělat vlastní . Konzervy lunchmeatu, polévky z pytlíku a řízky s chlebem z domova. Protože, kdo by si zapomněl přibalit instantní polévky a konzervy, když jedete do té „neznámé“ krajiny, kde se nedá sehnat normální jídlo za slušnou cenu, že?

Takže příště, až budete plánovat letní dovolenou, vzpomeňte si na Chorvatsko. Pokud chcete zažít dovolenou, která vám připomene všechny krásy české mentality, záplavu řízků na pláži a pocity levné exotiky, je Chorvatsko právě místo pro vás. Protože jet někam jinam by bylo prostě zbytečně drahé a komplikované!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz