Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dovolená v zahraničí není právo. Když nemáte peníze, seďte doma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bára Divá

Dovolená u moře za každou cenu může pořádně zkomplikovat život. Pokud se rozhodnete žít nad své poměry a vzít si půjčku, dovolená se vám zásadním způsobem prodraží a splátky vám pořádně otráví následující roky. Stojí vám to za to?

Článek

Léto je tady a s ním i doba letních dovolených, které se stávají konverzačním bodem číslo jedna. Lidé řeší, kdo kde byl, kdo se kam chystá, jaké bylo počasí, přetřásají se zážitky a vzduchem lítají doporučení na dobré hotely a půjčovny aut. Člověk by si skoro myslel, že letní dovolená v zahraničí je jakási samozřejmost a že na ni má právo každý. No, tak není a nemá.

Bez peněz na dovolenou nelez

Spousta nízkopříjmových lidí má pocit, že když ostatní jezdí na dovolenou, tak oni musí také. Považují za své výsostné právo strávit pár dní u moře na pláži, aby se po návratu domů mohli po zbytek roku naparovat, že oni také někde byli a demonstrativně ukazovat zlatavé opálení, které dokáže udělat jen středomořské slunce. Jenže je to jako s návštěvou hospody - když na to nemáte, tak tam prostě nelezte.

Suché rohlíky na pláži

Jet k moři za každou cenu je nesmysl a lidem to způsobí více problémů než radosti. Celý rok škudlí každou korunu, jen aby si mohli dovolit alespoň Chorvatsko. Na pláži pak smutně koukají po všech lákadlech, která si nemohou dovolit a jsou jenom ukřivdění, že ostatní si mohou kupovat zmrzliny, občerstvení, suvenýry nebo třeba výlety či vstupy na atrakce a oni si nemůžou dovolit víc než zaplatit cestu a ubytko. Tak se alespoň ze všech sil škvaří na pláži, aby byli pořádně opálení a po návratu do Česka každý na první dobrou viděl, že oni někde byli.

Půjčka na dovolenou je recept na problém

Ze všeho nejhorší je, když jsou lidé tak nesoudní, že když si na dovolenou nezvládnou našetřit, vezmou si na ni půjčku. Je to jednoduchá matematika. Pokud nezvládnete každý měsíc dát stranou ani 3 000 Kč na dovolenou, jak pak chcete splácet za tu dovolenou půjčku? V ní budete platit nejenom tu dovolenou, ale i úroky a služby s půjčkou spojené. To vám jedna letní dovolená stačí na několik let, po které budete tu půjčku splácet a dovolenou si uděláte tak maximálně k nejbližšímu rybníku?

Každému to, co si zaslouží

Pokud si na dovolenou v zahraničí nedokážete normálně vydělat, tak si nekomplikujte život a seďte prostě doma, jak ostatní, kteří jsou na tom podobně. Dovolená u moře není nic na co byste měli právo, nebo co by byla povinnost absolvovat. Najděte si možnost rekreace podle svých příjmů a užijte si léto v klidu a bez dluhů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz